Shpesh, dëgjojmë se nevojitet bile një herë në vit të bëhet kontroll i hollësishëm oftalmologjik. Me këtë kontroll ne nënkuptojmë kontroll me zgjerim të bebëzave ose kontroll subspecialistik. Në shikim të parë duket tmerrshëm, por është krejtësisht pa dhimbje dhe e dobishme për oftalmologët, që ta kontrollojnë gjendjen e strukturave të brendshme të syrit, si nervin e syrit, retinën, makulën si dhe dioptrinë e saktëKy është hap i rëndësishëm për parandalim dhe shërim të gjendjeve të syve, të cilat mund potencialisht të sjellin deri te humbja e shikimit.

Честопати се случува да подзамижувате додека гледате нешто. Иако тоа изгледа како нормално секојдневие, сепак значи дека време е за преглед!

Подзамижувањето е често автоматски механизам за луѓето чив вид не е јасен без очни помагала. Често не чувствуваат дека подзамижуваат додека гледаат нешто, поради тоа што е инстиктивна состојба.

Причината зошто подзамижувањето помага да се има јасен вид е поради тоа што го намалува внесот на светлина во природната леќа. Окото гледа јасно, односно има чист вид, поради светлосните зраци кои влегуваат во окото и се фокусираат на ретината.

Доколку лицето е кратковидно, светлосните зраци се фокусираат на предниот дел од ретината и не може да се гледа убаво на дистанца. Доколку лицето е далекувидно, тогаш процесот е обратен, светлината се фокусира на задниот дел од ретината и поблиските работи се матни.

Cili është funksioni i kontrollit subspecialistik?

Me kontroll themelor oftalmologjik mund vetëm ta përcaktoni dioptrinë, ta matni shtypjen në sy, përcaktoni kthjelltësinë e shikimit dhe kontrolloni segmentin e parmë të syrit (kapakët e syrit, konjuktivën, kornenë, bebëzat dhe thjerrëzat), e me këtë t’ju jepet recetë për syze, nëse keni nevojë. Megjithatë, gjatë kontrollit me bebëzës së ngushtë pamja drejt pjesës së pasme të syrit është e kufizuar, e kjo është shumë e rëndësishme për shikim të pastër.

Prandaj, pikohen pika për zgjerimin e bebëzave. Fillimisht, mund të ndjeni një shpim të vogël kur për herë të parë pikohen, por pakëndshmëria është zakonisht e vogël dhe e shkurtër.

Zgjerimi i bebëzave bëhet edhe për përcaktimin e dioptrisë së saktë ose zbulimin e dioptrisë së fshehur të syrit (gabime refraktive, që ndryshe quhet edhe refraksion cikloplegjik. Pikat përkohësisht i paralizojnë muskujt të cilët i ndihmojnë syrit të fokusojë dhe ta akomodojë dritën, gjë që i mundëson mjekut ta përcaktojë dioptrinë e saktë dhe të japë recetë të saktë për sy. Përdoret te: fëmijëtpacientët e interesuar për korrigjim të dioptrisë me laser  dhe pacientë pas viteve të 40-ta (dioptria e plakjes).

Sa kohë nevojitet për t’i zgjeruar bebëzat?

Në fillim, sytë janë të ndjeshëm në dritë, sepse bebëza është më e madhe dhe pranon më shumë rreze drite në sy. Pas kontrollit, është mirë të mbani syze për sy. Do të keni shikim te turbulluar dhe do të keni vështirësi gjatë leximit, por nuk është asgjë e frikshme. Prapëseprapë, në raste të tilla, rekomandohet të vini me shoqërues dhe të mos vozisni pas kontrollit.

Sa kohë duhet që bebëzat të kthehen në formën fillestare?

Pasi të vendosen pikat, zakonisht duhen 20-30 minuta që tërësisht të zgjerohen bebëzat, individualisht varësisht nga reaksioni juaj ndaj medikamenteve. Pastaj oftalmologu ju kontrollon me mikroskop të dritës.

Si është ndjenja e të pasurit bebëza të zgjeruara?

Në fillim, sytë janë të ndjeshëm në dritë, sepse bebëza është më e madhe dhe pranon më shumë rreze drite në sy. Pas kontrollit, është mirë të mbani syze për sy. Do të keni shikim te turbulluar dhe do të keni vështirësi gjatë leximit, por nuk është asgjë e frikshme. Prapëseprapë, në raste të tilla, rekomandohet të vini me shoqërues dhe të mos vozisni pas kontrollit.

Sa kohë duhet që bebëzat të kthehen në formën fillestare?

Bebëzave zakonisht u nevojitet 2-4 orë që të ngushtohen. Te disa pacientë kjo mund të zgjasë edhe më gjatë.

Cilat gjendje mund të diagnostikohen me këtë kontroll?