Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Trajtimi Anti-VEGF është një grup ilaçesh (injeksione) që përdoren për të trajtuar sëmundjet e segmentit të pasëm (retinës).

Sëmundjet që trajtohen janë: retinopatia diabetike, mbyllja e venave retinale, forma e lagësht e degjenerimit makular, degjenerimi makular miopik dhe sëmundje të tjera neovaskulare dhe gjendje retinale.

Trajtimi Anti-VEGF ndalon rritjen e enëve të gjakut anormale në retinë, zvogëlon edemën e retinës, ndihmon në absorbimin e gjakderdhjes ekzistuese të retinës, parandalon komplikimet shtesë si rezultat i qarkullimit të dëmtuar, përmirëson shikimin.

Përshkrimi

Faktori i rritjes së enëve të gjakut (VEGF) është një proteinë e cila krijohet në sy si përgjigje të një sasie të reduktuar të oksigjenit në inde. Kjo proteinë formon enë të reja të gjakut, të cilat rriten me shpejtësi dhe janë të parregullta në formën dhe funksionin e tyre, duke rezultuar në gjakderdhje dhe ënjtje që zvogëlojnë shikimin dhe çojnë më tej në dëmtime anatomike të syrit.

Si trajtim Anti-VEGF përdoren injeksionet e mëposhtme:

  • Bevacizumab është një produkt që përdoret për të trajtuar sëmundjet e retinës.
  • Aflibercept është një ilaç i regjistruar për trajtimin e edemës makulare në retinopatinë diabetike (ënjtje e pikës për shikim të qartë si ndërlikim te njerëzit me diabet), mbyllje e venave retinale, degjenerim i makulës miopike me pasojë neovaskularizim në qendër të shikimit të qartë , një formë e lagësht e degjenerimit senular makular.
  • Faricimab është human imunologjikisht imunoglobulinik G1 (IgG1) antitelo koe bën që të mos utralizohet dhe angiopoetin-2 (Ang-2) dhe të endotelen faktor i rritjes-A (VEGF-A), me atë që inhira dy pika të ndryshme të sinjalizimit. Me frenimin e dyfishtë të Ang-2 dhe VEGF-A, medikamenti faricimab redukton përshkueshmërinë vaskulare dhe inflamacionin, pengon angiogjenezën patologjike dhe rikthen stabilitetin vaskular.
  • Brolucizimab është një ilaç që lidhet me proteinën sinjalizuese të faktorit të rritjes endoteliale të enëve të gjakut A dhe në këtë mënyrë e bllokon atë dhe është i destinuar për pacientët me degjenerim makular senile. Duke bllokuar VEGF-A, brolucizumabi redukton rritjen e enëve jonormale të gjakut, mbron makulën nga dëmtimi dhe kontrollon përparimin e degjenerimit makular të lagësht senile.

Kandidatët

Trajtimi Anti-VEGF bllokon VEGF proteinat dhe kështu parandalon formimin jo normal të enëve të gjakut(të panatyrshme) në sy. Me atë zvogëlohet ose parandalohet plotësisht dëmtimi i shkaktuar nga ato enë të gjakut, si për syrin ashtu edhe për shikimin.

Kandidatët për trajtim Anti-VEGF janë të gjithë personat me diagnoza:

  • Edemë makulare në retinopatinë diabetike (ënjtje e pikës së qartë të shikimit si ndërlikim tek njerëzit me diabet)
  • Mbyllja e venave të retinës (bllokimi i enëve të gjakut të retinës nga një tromb);
  • Neovaskularizimi miopik qendror
  • Forma e lagur e degjenerimit senular makular (degjenerim makular i lagësht).

Këto sëmundje janë gjithashtu shkaqet kryesore të verbërisë tek njerëzit mbi 50 vjeç. Para paraqitjes së këtyre injeksioneve, këto kushte zakonisht rezultonin në humbje të shikimit në njërin ose të dy sytë.

Kontroll

Kryhet një kontroll subspecialist, i cili përbëhet nga refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimit, matjen e tensionit të syve, kontrolli i fundusit – kontrolli i segmentit të përparem dhe të pasëm të syve.

Nëse është e nevojshme, kryhet tomografi e koherencës optike – OCT si dhe ekzaminime shtesë diagnostikuese me kërkesë të oftalmologut.

Pas kontrollit, ju merrni raportin dhe rezultatet e testeve diagnostikuese.

Përgatitja para trajtimit

Aplikimi i injeksioneve intravitreal është një procedurë e thjeshtë e shkurtër, e cila kryhet nën anestezi lokale dhe nuk kërkon përgatitje të veçantë para trajtimit.

Vijimi i trajtimit

Trajtimi zhvillohet në sallën e operacionit. Pikat anestetike futen në syrin e pacientit dhe vendoset një mbajtëse kapaku për ta mbajtur syrin të hapur.

Oftalmologu pastaj injekton ilaçin në pjesën e bardhë të syrit ( bardhëza) duke përdorur një gjilpërë shumë të hollë.

Vetë aplikimi zgjat vetëm disa sekonda në mënyrë që pacienti të mos e vërejë gjilpërën dhe të mos ndiejë dhimbje.

Pasi të aplikohet ilaçi, pacienti qëndron në klinikën tonë për një kohë të shkurtër dhe tensioni i syrit matet përsëri.

Pacienti shkon në shtëpi të njëjtën ditë. Ky ilaç funksionon për një periudhë të caktuar kohe (nga 1 deri në 3 muaj) dhe aplikimi duhet të përsëritet në intervale të caktuara deri në stabilizimin e plotë të sëmundjes.

Kujdesi pas operacionit

Reagimet e pritshme pas aplikimit (injeksionit) të ilaçit janë:

  • Siklet dhe skuqje e lehtë në ditën e trajtimit
  • Opacitet (njolla të errëta) në pjesën e poshtme të fushës vizuale, disa ditë pas aplikimit.

Masat paraprake

Nuk ka kufizime në punën normale dhe përgjegjësitë pas aplikimit të ilaçit. Nuk ka nevojë për shoqërim në ditën e aplikimit të ilaçit.

Në rast se pacienti ndjen dhimbje shumë të forta në sy, nëse skuqja përkeqësohet, nëse është tepër e ndjeshme ndaj dritës, ka ënjtje ose shikimi përkeqësohet ndjeshëm, është e nevojshme që menjëherë të pyesni një oftalmolog ose klinikën tonë – secili pacient ka numër telefoni nga mjeku i tij.

Çmimi

Paketa përfshin: përgatitje paraprake; pika anestetike.

Ekziston një mundësi për të paguar me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Mund të kontrolloni më shumë për mënyrën e pagesës në listën aktuale të çmimeve të Sistina Oftalmologji.

Kontrolli sub-specialist

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimit, matja e shtypjes në sy, kontrolli i fundit të syrit-kontroll i segmentit të parmë dhe pasmë të syve.

1.900,00

OCT

Topografia optike koherente e segmentit të parmë ose segmentit të pasmë.

1.900,00

Aplikimi i injeksionit Bevacizumab

Aplikimi intrabulbar i Bevacizumab. Çmimi është vetëm për njërin sy.

12.500,00

Aplikimi i injeksionit Bevacizumab

Aplikimi subkonjuktiv i Bevacizumab. Çmimi është vetëm për njërin sy.

8.300,00

Aplikimi i injeksionit Aflibercept

Aplikimi intrabulbar i Aflibercept. Çmimi është për një ampulë.

56.000,00

Aplikimi i injeksionit Brolucizumab

Aplikimi intrabulbar i Brolucizumab. Çmimi është për një ampulë.

56.000,00

Aplikimi i injeksionit Faricimab

Aplikimi intrabulbar i Faricimab. Çmimi është për një ampulë.

60.000,00

Pyetje të parashtruara më shpesh – PPSH

Cili është dallimi midis injeksioneve?

Të dy injeksionet (Ejlea dhe Avastin) luftojnë kundër formimit të proteinave VEGF e cila shkakton formimin e enëve anormale të gjakut me mure të holla në pjesën e prapme të syrit që nuk janë funksionale dhe shkaktojnë gjakderdhje. Ejlea është një injeksion i fuqishëm, më i koncentruar me veprim efektiv të zgjatur për 5-6 javë. Avastin ka efekt nga 25 ditë deri në 1 muaj.

A do të jetë e mjaftueshme vetëm një injeksion?

E gjitha varet nga fillimi në kohë i trajtimit. Fatkeqësisht, në vendin tonë, pacientët vijnë për kontroll kur ata tashmë kanë pengesa subjektive të shikimit. Epo, në disa raste nevojiten më shumë aplikime.

Pse duhet të aplikohet trajtimi anti-VEGF?

Duke parandaluar formimin e proteinës VEGF, parandalohen enët e reja të gjakut që shkaktojnë gjakderdhje dhe edemë, duke mbrojtur kështu retinën dhe duke ruajtur shikimin.

Sa mund të përmirësohet shikimi?

Përmirësimi i shikimit është individual tek secili pacient, në varësi të trajtimit në kohë dhe reagimit ndaj injektimit, por të gjitha kanë rezultate pozitive.

Çka është OCT?

Tomografia e koherencës optike, e cila është një diagnostikim jo-invaziv që na lejon të kemi incizimin më modern të strukturës së pjesës së pasme të syrit (makula dhe nervi optik) i cili është veçanërisht i rëndësishëm për monitorimin e gjendjes së retinës, monitorimin e gjendjes të enëve të gjakut dhe përcaktimin e nevojës nga një aplikim shtesë injeksioni.

Pse nevojitet OCT para dhe pas aplikimit të anti-VEGF?

Për shkak të mundësisë për të bërë një krahasim të veprimit të injeksionit para dhe pas trajtimit, i cili përcakton periudhën kohore për aplikimin e injeksionit.