Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Ptoza është term mjekësor për qepalla të varura. Një pacient që ka ptozë nuk është në gjendje të hapë plotësisht syrin sepse kapaku i sipërm mbulon bebëzën.

Ndërhyrja e korrigjimit të ptozës kryhet me anestezi lokale, kështu që pacienti shkon në shtëpi të njëjtën ditë dhe pason një shërim shumë të shpejtë. Edhe pse procedura për fëmijët është e njëjtë, ajo duhet të bëhet me anestezi të përgjithshme.

Përshkrimi

Ptoza mund të paraqitet më vonë në jetë nëse muskujt ose ligamentet të cilat normalisht ngrenë qepallën dobësohen nga ndonjë lëndim ose sëmundje. Ndonjëherë rënia është rezultat i dëmtimit të nervave që kontrollojnë muskujt e qepallave.

Shumica e ptozës paraqitet vetëm me plakjen. Siç një person plaket, lëkura dhe muskujt e qepallave zgjaten dhe dobësohen. Ndonjëherë, operacioni i mëparshëm i syrit e përshpejton këtë ndryshim, pasi instrumentet e përdorura për të mbajtur syrin hapur gjatë operacionit mund të zgjasin qepallën.

  • Simptomat

Mund të jetë e pranishme që në lindje të fëmijës , prandaj quhet e lindur dhe ndodh për shkak të gabimeve në zhvillim derisa fëmija është ende në barkun e nënës. Nëse një fëmijë lind me ptozë që pengon shikimin normal, është e nevojshme të kryhet një operacion sa më shpejt të jetë e mundur, sepse syri i fëmijës nuk do të zhvillohet dhe do të mbetet me shikim të dobët gjatë gjithë jetës së tij.

Ptoza e fituar tek të rriturit paraqitet si rezultat i lëndimeve ose ndryshimeve degjenerative të lidhura me moshën në muskujt dhe tendinat e kapakëve të shkaktuar nga plakja.

Simptomat e qepallave të rëna tek fëmijët dhe të rriturit:

  • Kapakë dukshëm të varur te njëri sy
  • Kapakët e sipërm të të dy syve nuk janë të barabartë
  • E kthen kokën prapa, ngre mjekrën ose ngre vetullat për të parë më mirë

Me kalimin e kohës, këto lëvizje mund të shkaktojnë probleme në kokë dhe qafë.

Ndonjëherë, një fëmijë i lindur me ptozë mund të ketë edhe probleme të tjera të lidhura me sytë. Këto mund të përfshijnë probleme me lëvizjen e syve, sëmundje të muskujve të syrit, tumore (në qepallë ose gjetkë) dhe probleme të tjera.

Nëse qepalla e një fëmije bie aq shumë saqë bllokon shikimin, mund të zhvillohet ambliopia (e quajtur edhe “syri dembel”).

Njëri sy do të ketë shikim më të mirë se tjetri. Gjithashtu mund të zhvillohet astigmatizëm (cilindër), si dhe strabizëm (lakim i syve).

Kandidatët

Personat që vuajnë nga syri i thatë kronik, hipertensioni, çrregullimet e qarkullimit të gjakut, çrregullimet e tiroides, diabeti apo sëmundjet e zemrës nëse gjendja e tyre është e mirë dhe stabile janë kandidatë për këtë ndërhyrje.

Për njerëzit me myasthenia gravis, ekziston mundësia e rioperimit.

Ekzaminim

Bëhet një ekzaminim oftalmologjik për të kontrolluar gjendjen e qepallave dhe shikimin.

Nëse është e nevojshme, mund të bëhen teste shtesë diagnostikuese, si p.sh. një test i fushës së shikimit për të përcaktuar nëse ka pika të verbëra në shikimin periferik.

Janë bërë edhe fotografi për të monitoruar rezultatin para dhe pas ndërhyrjes.

Gjatë vetë ekzaminimit, ju flisni me oftalmologun për rezultatin që dëshironi të arrini nga ndërhyrja dhe sa e mundur është në rastin tuaj, pra çfarë mund të prisni realisht.

Përgatitja para operacionit

Përgatitja para operacionit zgjat rreth 20 minuta. Pacientët me sëmundje kronike, varësisht nga terapia që marrin, kanë pregaditje të veçanta për të cilat informohen në ditën e caktimit të operacionit.

Përgatitjen e fillon infermierja me marrjen e një anamneze . Kontrollohet tensioni i gjakut dhe sheqeri. Më pas, në konsultim me oftalmologun, nëse është e nevojshme, kryhen analiza shtesë diagnostikuese.

Pasi pacienti përgatitet plotësisht, ai futet në sallën e operacionit.

Ndërhyrja kryhet me anestezi lokale. Nëse është e nevojshme, mund të kryhet nën anestezi të përgjithshme, ku paraprakisht kryhet një ekzaminim anesteziologjik.

Rrjedha e operimit

Zgjedhja e ndërhyrjes varet nga lloji dhe shkalla e ptozës. Nëse muskuli që ngre qepallën (levator palpebrae) ka ruajtur një pjesë të funksionit të tij, operacioni kryhet duke e shkurtuar atë. Nëse rastësisht ai muskul nuk ka një funksion të ruajtur mjaftueshëm, kapaku lidhet me një procedurë të veçantë me muskujt e ballit që marrin përsipër funksionin e qepallës (i ashtuquajturi pezullim i vetullave).

Operacioni i ptozës kryhet me anestezi lokale me qetësim (pacienti është i zgjuar, por nuk e ndjen procedurën) Edhe pse procedura për fëmijët është e njëjtë, duhet të bëhet me anestezi të përgjithshme. Llojet e operacionit për të riparuar një qepallë të varur përfshijnë këto:

  •  Kirurgu bën një hapje në lëkurën e qepallës së sipërme. Kjo i lejon kirurgut të gjejë muskulin e vogël që ngre qepallën. Kirurgu bën qepje për të shtrënguar këtë muskul dhe për të ngritur qepallën. Prerja e lëkurës së qepallës mbyllet më pas me më shumë penjë.
  • Kirurgu mund ta kryejë të gjithë operacionin nga poshtë qepallës. Në këtë rast, qepalla është e përmbysur dhe muskuli shtrëngohet nga poshtë. Kjo qasje nuk kërkon një prerje në lëkurë.

Kirurgjia e ptozës mund të bëhet së bashku me blefaroplastinë. Blefaroplastika është një operacion që heq lëkurën e tepërt në qepallat që mund të kontribuojnë në rënien e qepallës.

Kujdesi pas operacionit

Pas ndërhyrjes, të nesërmen është kontrolli i parë, pas një jave dhe pas një muaji.

Pacientit i përshkruhet terapia (pika antibiotike/kortikosteroide dhe pomadë) dhe është i detyruar ta përdorë atë sipas periudhës kohore të treguar nga oftalmologu.

Këshillohet që disa ditë të flini me kokën në një jastëk më të lartë dhe të mbani syze të errëta për të mbrojtur lëkurën nga dielli dhe era.

Pritet të shfaqen mavijosje dhe ënjtje, të cilat ngadalë do të zhduken për 10 deri në 14 ditë. Duhen disa muaj që plagët nga prerjet kirurgjikale të zbehen plotësisht. Në raste të caktuara kjo ndërhyrje mund të duhet të bëhet sërish.

Masat paraprake të mbrojtjes

Kufizimet pas korrigjimit të ptozës janë të përkohshme dhe nuk zgjasin shumë dhe janë gjithmonë sipas rekomandimit të kirurgut.

Në ditët e para pas operacionit, larja e fytyrës me ujë të thjeshtë dhe fërkimi i syve duhet të shmanget dhe gjatë muajit të parë duhen shmangur përpjekjet e forta dhe ngritja e peshave të rënda. Është veçanërisht e rëndësishme që terapia e përshkruar të përdoret rregullisht dhe në mënyrë korrekte.

Gjithashtu, thjerrëzat e kontaktit nuk duhet të mbahen për dy javë pas ndërhyrjes.

Aktivitetet sportive zakonisht lejohen tashmë 2-3 javë pas operacionit, në varësi të moshës së pacientit dhe intensitetit të stërvitjes.

Stafi mjekësor është në dispozicion 24/7 për çdo konsultim që nevojitet pas operacionit.

Çmimi

Paketa përfshin: ndërhyrje me anestezi lokale, tre kontrolle dhe terapi.

Mund të paguhet me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Mund të shikoni më shumë rreth mënyrës së pagesës në çmimoren aktuale të Sistina Oftalmologija.

Ekzaminim për okuloplastikë

2.800,00

Kontroll për okuloplastikë

1.000,00

Korrigjimi i qepallave të lëshuara – ptozës

Çmimi është për një sy.

36.000,00