Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Presbiopia ose dioptria e moshës është pjesë e procesit natyror të plakjes së syrit. Më shpesh fillon të paraqitet tek njerëzit në të dyzetat e hershme. Paraqitet për shkak të zvogëlimit në funksionin e muskujve të syrit që “përkulin” thjerrëzat natyrore (thjerrëza ka formën e një disku kur shihet nga largësia, dhe duket si një top kur shikohet nga afër).

Dioptria e moshës korrigjohet me implantimin e thjerrëzave intraokulare të cilat përveç dioptrisë, nëse pacienti ka katarakt, katarakti (perdja) hiqet. Zgjedhja e thjerrëzës optimale varet nga shëndeti i syve tuaj dhe nevojat tuaja të shikimit.

Përshkrimi

Dioptria e moshës ose humbja e shikimit me kalimin e viteve është një dukuri e zakonshme tek të gjithë. Pas hyrjes në moshën dyzet vjeç, ndryshimet në shikim dalëngadalë ndodhin. Nëse shikimi është i mirë deri atëherë, shikimi nga afër papritmas fillon të dobësohet, dmth. “krahët e tu po bëhen më të shkurtër.”

Si pasojë, shikimi në largësi fillon të dobësohet. Shumica e njerëzve duhet të mbajnë syze për të lexuar, për të punuar në kompjuter, si dhe për të mbajtur syze deri sa shikojnë TV, përderisa ngasin një makinë, etj. Probleme të veçanta lindin për njerëzit që merren me sport.

Simptomat

Simptomat kryesore të presbiopisë janë:

 • Vështirësi në fokusim dhe shikim të turbullt, të cilat vërehen më shpesh kur lexoni – fjalët bëhen të paqarta dhe shumë të vogla.
 • Ekspozimi i zgjatur shkakton lodhje të syve dhe shpesh shoqërohet me lot dhe ndonjëherë dhimbje koke. Këto ndryshime më shpesh shprehen në kushte të ndriçimit të ulët

Kandidatët

Më shpesh fillon të paraqitet tek njerëzit në fillim të të dyzetave. Procesi i dobësimit së akomodimit (aftësia për të sqaruar fotografinë në largësi të afërt) përfundon rreth moshës 60 vjeç, dhe më pas njerëzit që mund të shohin mirë në largësi kanë nevojë për dioptri për të lexuar.

Kontroll

Njerëzit me dioptri të moshës (presbiopia) zakonisht bëjnë një kontroll subspecialistik. Kontrolli subspecialistik është një kontroll i detajuar dhe konsiston në ekzaminimin e segmentit të përparmë, si dhe përcaktimin e dioptrisë (dioptri e re, ndryshimi i dioptrisë, ekzaminimi i fshehur i dioptrisë) dhe ekzaminimi i segmentit të pasmë të syrit (fundusit dhe nervit optik).

OCT është një tomografi koherente optike – ajo shqyrton strukturën e makulës dhe nervit optik për të zbuluar çdo defekt në atë strukturë që janë të padukshëm në xham zmadhues. Tek personat mbi 60 vjeç me dioptri, kjo diagnozë bëhet për shkak të mundësisë së degjenerimit makular.

Nëse pacienti është i interesuar për thjerrëzat multifokale që mundësojnë shikimin në të gjitha largësitë (afër, larg dhe mes), kryhet një kontroll për thjerrëzat multifokale.

Kontrolli për thjerrëzat multifokale përbëhet nga:

 • Refrakcioni
 • Përcaktimi i mprehtësisë së shikimit
 • Matja e tensionit intraokular
 • Ekzaminimi i fundusit-retinës
 • Ultrazë
 • Biometrike
 • IOL Master

Kontrolli kryhet nga një ekip oftalmolog, optometrist dhe infermiere. Ekipi është i trajnuar për të bërë: një kontroll të duhur të detajuar të syrit, matje të përshtatshme të thjerrëzave intraokulare dhe të gjitha testet diagnostike të nevojshme për të zbuluar praninë e një sëmundjeje të syrit të fshehur, e cila mund të ndikojë në cilësinë e shikimit në të ardhmen.

Vijimi i operacionit

Ekzistojnë disa mundësi për korrigjimin e dioptrisë. Një opsion është të mbani syze ose thjerrëza kontakti. Sot, një numër i madh i pacientëve po zgjedhin korrigjimin kirurgjik të dioptrisë të moshës.

Është një proces operativ në të cilin thjerrëzat natyrore të syrit zëvendësohen nga një thjerrëz artificiale që siguron shikim të shkëlqyeshëm në largësi të ndryshme. Largimi i syzeve përmirëson ndjeshëm cilësinë e jetës. Ne i drejtohemi secilit pacient individualisht, në mënyrë që të jemi në gjendje të zgjedhim thjerrëzat e duhura intraokulare, duke marrë parasysh nevojat dhe karakteristikat e jetesës së secilit individ (duke punuar në kompjuter, duke lexuar, duke drejtuar një makinë).

 • IMPLANTIM I THJERRËZAVE MONOFOKALE


Thjerrëzat monofokale janë thjerrëza intraokulare që lejojnë shikimin në largësi. Pas operacionit, pacientit mund t’i përshkruhen syze në varësi të asaj se cila dioptri është korrigjuar.

Për shembull, nëse pacienti ka korrigjim të dioptrisë në largësi , syzet nga afër mund të përshkruhen.

Thjerrëzat monofokale janë një zgjidhje e besueshme për korrigjimin e dioptrisë në pacientët që nuk janë kandidatë për thjerrëza multifokale, si dhe pacientët të cilët ndihen më komfort me syzet për lexim.

 • IMPLANTIMI I THJERRËZAVE MULTIFOKALE:

Thjerrëzat multifokale janë thjerrëza intraokulare që i lejojnë pacientit të shohë në të gjitha largësitë (afër, larg dhe mes).

Pas operacionit, pacienti nuk ka nevojë për syze për afër dhe larg. Thjerrëzat intraokulare shumëfokale janë zgjidhja më moderne për heqjen e dioptrisë të moshës dhe të gjitha dioptrive, por jo çdo person është kandidat për to.

Çmimi

Paketa përfshin: ndërhyrje me anestezi lokale / anestezi të përgjithshme tek fëmijët.

Ekziston një mundësi për të paguar me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Mund të kontrolloni më shumë për mënyrën e pagesës në listën aktuale të çmimeve të Sistina Oftalmologija.

Kontrolli sub-specialist

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimit, matja e shtypjes në sy, kontrolli i fundit të syrit-kontroll i segmentit të parmë dhe pasmë të syve.

1.650,00

OCT

Topografia optike koherente e segmentit të parmë ose segmentit të pasmë.

1.900,00

Yag laser kapsulotomia

Trajtimi i kataraktit sekondar. Çmimi është vetëm për njërin sy.

6.000,00

Implantimi i thjerëzës monofokle (MA)

Thjerrëza monofokale trepjesëshe akrile intraokule. Çmimi është vetëm për njërin sy.

48.500,00

Implantimi i thjerrëzës monofokale (SA)

Thjerrëza monofokale njëpjesëshe akrile intraokulare. Çmimi është vetëm për njërin sy.

55.900,00

Implantimi i thjerrëzës monofokale (SN)

Thjerrëza monofokale sferike e verdhë intraokulare. Çmimi është vetëm për njërin sy.

67.500,00

Implantimi i tjerrëzës monofokale torike

Thjerrëza intraokulare për korrigjimin e dioptrisë dhe astigmatizmit (cilindrit). Çmimi është vetëm për njërin sy.

92.500,00

Implantimi i thjerrëzës multifokale

Thjerrëza intraokulare për korrigjim të dioptrisë për të gjitha distancat. Çmimi është vetëm për njërin sy.

123.000,00

Implantimi i thjerrëzës multifokale torike

Thjerrëza intraokulare për korrigjim të dioptrisë për të gjitha distancat dhe astigmatizmit (cilindrit). Çmimi është vetëm për njërin sy.

123.000,00

Старосна диоптрија

Што означува старосната диоптрија (далековидост)?

Пресбиопија или старечка далековидост е дел од природниот процес на стареење на окото. Најчесто почнува да се јавува кај лица во раните четириесетти години. Се јавува поради намалување на функцијата на очните мускули што ја „виткаат“ природната леќа (леќата има облик на диск кога гледаме на далечина, а личи на кугла кога гледаме на близина). Исто така, со текот на годините се случуваат и промени во структурата на леќата и таа ја губи еластичноста што ја имала во младоста.

Процесот на слабеење на акомодацијата (можноста да се избиструва сликата на близина) завршува приближно во шеесеттите години и тогаш на лицата што гледаат добро на далечина им треба диоптрија +3,00 за читање.

Постојат повеќе можности за корекција на старосна диоптрија. Едната можност е носење очила или контактни леќи. Денес, сè поголем е бројот на пациентите што се одлучуваат на оперативна корекција на старечка далековидост со имплантација на мултифокални интраокуларни леќи. Станува збор за оперативен процес при кој природната леќа од окото се заменува со вештачка леќа што овозможува одличен вид на различни далечини. Ослободувањето од очилата за гледање значително го подобрува квалитетот на животот.

Можам ли да вежбам после имплантација на интраокуларни леќи?

По операцијата две до три недели, можете да започнете со лесни вежби како што се трака за трчање, возење на статичен велосипед, но сепак, треба да се внимава потта да не ви влезе во очите. По еден месец можете да пливате во море или базен. Потешко физичко вежбање, како што е теретана или контактни спортови можете да започнете еден месец по операцијата.

Можам ли да летам со авион после операцијата?

Со авион може да летате ден по операцијата на старосна диоптрија. Ова правило важи за сите операции, освен во случај на посложените операции на задниот сегмент на окото.

Колку време ми е затворено окото по операцијата?

По операцијата на катаракта, окото обично се затвора додека не се вратите дома, ако се извршат операции на двете очи, тогаш се става заштитна леќа на окото и окото не е затворено.

Колку чини операцијата на имплантација на мултифокални интраокуларни леќи?

Подетално за цените може да погледнете на нашиот Ценовник.