fbpx
Follow us on:
  • Macedonian
  • Albanian
  • English

Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Korrigjimi i dioptrisë me laser ka të bëjë me heqjen e dioptrisë dhe eliminimin e aksesorëve optikë.

Dioptria paraqet anomali refraktive e syrit, gjegjësisht pamundësia e syrit që ta kthjellojë fotografinë. Personat me dioptri mund të jenë shkurtpamës dhe largpamës.

Jeni shkurtpamës nëse i shihni qartë objektet në afërsi, ndërsa të gjitha objektet më larg u duken të turbullt. Jeni largpamës nëse objektet në afërsi u duken të turbullt ose keni vështirësi gjatë leximit.

Përshkrimi

Korrigjimi i dioptrisë me laser është metoda më e njohur për korrigjimin e dioptrisë e cila përdoret në të gjithë botën për më shumë se 30 vjet dhe në nivel botëror janë kryer më shumë se 40 milion ndërhyrje.

Është një nga ndërhyrjet më bashkëkohore për rimodelimin e kornesë me laser (sipërfaqja e parme e tejdukshme e syrit) për heqjen ose zvogëlimin e dioptrisë/cilindrit.

Sot ekzistojnë disa metoda të korrigjimit të dioptrisë me laser, ndërsa ndarja themelore bazohet se në cilën pjesë të kornesë kryhet korrigjimi (sipërfaqja e kornesë – PKR; mesi i kornesë – LASIK).

Kandidatët

Korrigjimi i dioptrisë me laser korrigjon/heq prej -10 deri +6 astigmatizëm (cilindër). Kufiri i moshës është prej 18 deri 40 vjeç dhe minimum 1 vit dioptri të qëndrueshme.

Në disa raste mund të hiqet edhe dioptri më e lartë. Te pacientët që kanë dioptri më të lartë dhe nuk janë kandidatë për korrigjimin e dioptrisë me laser ekziston zgjidhje për heqjen e dioptrisë me implantimin e thjerrëzave më të sofistikuara në sy, rezultatet e të cilave janë po ashtu të mira, e në disa raste janë më të mira se korrigjimi i dioptrisë me laser.

Me thjerrëzat fakike korrigjohet dioptria mbi -10 dhe +6, përkatësisht dioptria e lartë.

Ekzaminim

Kontrolli i korrigjimit të dioptrisë me laser është një lloj kontrolli sistematik i syrit sepse analizohet çdo pjesë e syrit dhe është gjithashtu garanci për suksesin e intervenimit. Këtë lloj kontrolli mund ta bëjnë edhe pacientët që duan vetëm ekzaminim të detajuar të gjendjes së syrit dhe shikimit pa u interesuar për korrigjimin e dioptrisë me laser.

Kontrolli zgjat një orë deri në një orë e gjysmë dhe përbëhet nga:

  • Plotësimi i pyetësorit për gjendjen tuaj të përgjithshme shëndetësore;
  • Leximi i domosdoshëm i informacioneve të përgjithshme për intervenimin me laser;
  • Kontrolli i dioptrisë, mprehtësisë së shikimit dhe shtypjes në sy;
  • Incizimi në pentakam (bëhet analizë 3D e syrit dhe shërben për përcaktimin e anomalive të caktuara të syrit, për të cilat ende nuk janë paraqitur simptoma);
  • Zgjerimi i bebëzës me pika për kontroll pjesës së fundit të syrit dhe dioptrisë objektive;
  • Bisedë me ekipin, për çdo gjë që ju intereson.

Përgatitjet për kontrollin i fillon një infermiere. Kontrolli më pas vazhdon me oftalmologun dhe optometristin.

Para kontrollit, është shumë e rëndësishme që pacienti të pushojë nga mbajtja e thjerrëzave të kontaktit, për një periudhë të caktuar që të “pushojë” kornea e syrit nga thjerrëzat. Të manifestohet cilindri real, përkatësisht forma e kornesë pa presionin e thjerrëzës.

Nëse pacienti mban thjerrëza kontakti të buta, nevojitet të pushojë së paku 3 ditë. Nëse pacienti mban thjerrëza gjysmë të forta ose thjerrëza të forta, nevojitet të pushojë së paku 7 deri në 14 ditë para kontrollit. Në ndërkohë, pacienti mund të mbajë syze.

Përgatitja para operacionit

Përgatitja para operacionit zgjat rreth 20 minuta. Në këtë periudhë kohore kontrollohet përsëri gjendja e shikimit dhe syrit të pacientit.

Oftalmologu përsëri i sqaron hapat e intervenimit. Pasi të konstatojë se gjithçka është në rregull, dhe që pacienti akoma dëshiron ta bëjë korrigjimin e dioptrisë me laser, i jepen pika anestetike dhe futet në sallën e operimit.

Rrjedha e operimit/intervenimit

Intervenimi zgjat vetëm 5 minuta për njërin sy. Është plotësisht pa dhimbje – jepet anestezion lokal në formë të pikave dhe pacienti nuk ndien dhimbje. Pacienti është i zgjuar dhe bisedon me oftalmologun dhe i ndjek udhëzimet e tij.

Në syrin vendoset një mbajtëse – kjo procedurë është pa dhimbje, por ndoshta pak e pakëndshme. Ajo shërben për të mbajtur qepallat. Pacienti ka ndjenjë se dridh qepallat, edhe pse atë nuk e bën shkaku i mbajtëses.

Pastaj krijohet një flap te kornea e syrit ku nëpërmjet laserit hiqet dioptria. Pasi dioptria të hiqet, flapi kthehet në pozicionin e saj normal. Kjo procedurë është plotësisht pa dhimbje.

Me laserët e sotëm, dioptria hiqet për më pak se 2 sekonda. Sistemi për gjurmim të syrit të pacientit gjatë operacionit (tracker) mundëson shpërndarjen e saktë të rrezeve laser në vendin e duhur, pavarësisht nga mikro-lëvizjet e syrit të pacientit gjatë kohës që funksionon laseri.

Korrigjimi i dioptrisë me laser në Sistina Oftalmologjia është një procedurë rutine e cila zbatohet në përputhje me protokollet dhe standardet e oftalmologjisë botërore. Ekipi kirurgjik me përvojë, si për të gjitha intervenimet tjera, është garanci e suksesit në trajtimin e syve tuaj.

Kujdesi pas operacionit

Periudha e adaptimit ose kujdesit pas operacionit është nga 3 deri në 7 ditë.

Dita e ardhshme është kontrolli i parë i detyrueshëm, ndërsa kontrolli tjetër është pas disa ditësh bazuar në vlerësimin e oftalmologut tuaj. Këto ekzaminime shërbejnë për të monitoruar stabilizimin (adaptimin) e shikimit tuaj dhe shërimin e flapit të kornesë.

Reagime normale menjëherë pas intervenimit janë shikimi pak i turbullt, ndjesi shpimi, ndjesi rëre dhe kruarje. Këto simptoma zhduken në një periudhë të shkurtër kohe, dhe pikat që vendosni ndihmojnë në lagështimin e syrit dhe zvogëlimin e simptomave të përmendura.

Masat paraprake të mbrojtjes

Kufizimet pas intervenimit janë të përkohshme dhe nuk zgjasin shumë, dhe janë gjithmonë në përputhshmëri me rekomandimet e oftalmologut. Profesioni dhe mënyra e jetesës së pacientit janë shumë të rëndësishme.

Aktivitetet sportive lejohen zakonisht pas javës së dytë, ndërsa makijazhi pas javës së tretë.

Personeli mjekësor është në dispozicion 24/7 për çfarëdo konsultimi të nevojshëm pas intervenimit.

Çmimi

Oferta përfshin: ndërhyrje me anestezion lokal, kontrollet dhe terapinë në 3 muajt e ardhshëm.

Ekziston mundësia për të paguar me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Për më shumë rreth mënyrës së pagesës mund të kontrolloni në listën aktuale të çmimeve të Sistina Oftalmologjia.

Kontrolli për korrigjimin e dioptrisë me laser

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimi, matja e shtypjes në sy, kontrolli i fundit të syrit-analiza e kornesë me Pentakam.

*4.270,00

2.135,00

Pentakami

Diagnostikimi për analizë të kornesë.

3.100,00

Kontrolli pas operacionit

Kontrolli tre muaj pas korrigjimit të dioptrisë me laser.

1.150,00

Korrigjimi i dioptrisë me laser – PRK

Çmimi është vetëm për njërin sy.

*39.980,00

27.900,00

Korrigjimi i dioptrisë me laser – LASIK

Çmimi është vetëm për njërin sy.

*31.000,00

27.900,00

*Aksioni zgjat deri më 31.07.2021

Најчести прашања

Може ли дете да ја направи оваа интервенција?

Лицето треба да биде полнолетно за да ја изврши оваа интервенција. Не се препорачува на деца под 18 години, бидејќи окото сè уште се развива и диоптерот се менува. Окото расте и се развива додека се развива и човекот. Родени сме со око 16 милиметри. До тригодишна возраст окото расте до 23 милиметри, а за време на пубертетот кога ќе заврши и растот на очите, очното јаболко нормално достигнува должина од 24 милиметри.

Зошто не можам да направам ласерска корекција на диоптрија ако имам 45 години?

По четириесеттата година се развива пресбиопија или старечка далековидост, која е дел од природниот процес на стареење на окото. Ако дотогаш сте гледале добро или се далековиди, наеднаш почнува да ви слабее видот на близина, т.е. „рацете ви стануваат кратки“. Последователно, почнува да слабее и видот на далечина. Поради овој процес ласерската корекција не е соодветно решение, затоа што може да се појави и почетна катаракта. Кај овие пациенти има друго решение – имплантација на мултифокални интраокуларни леќи (повеќе за нив ќе прочитате во делот на старосна диоптрија).

Доколку имам менструација, дали може да ја правам интервенцијата?

Можете, менструацијата не е пречка.

Можам ли да вежбам по интервенцијата?

По интервенцијата две до три недели, можете да започнете со лесни вежби како што се трака за трчање, возење на статичен велосипед, но сепак, треба да се внимава потта да не ви влезе во очите. По еден месец можете да пливате во море или базен. Потешко физичко вежбање, како што е теретана или контактни спортови можете да започнете еден месец по интервенцијата.

Колку долго после ласерската операција не треба да ја мијам косата?

За време на првите неколку дена по интервенцијата (по можност 5 дена), треба да се избегнува плакнење и контакт со вода од чешма, бидејќи во истата постојат микроорганизми што претставуваат потенцијален ризик да предизвикаат инфекција на свежо оперираното око.

Зошто пред прегледот за ласерска корекција се отстрануваат меките контакти леќи 3 дена, а тврдите или полутврдите 7 дена?

Бидејќи вршиме детални снимања на рожницата и за релевантноста на корнеалната топографија, потребно е отстранување на леќите минимум 3 дена (за меки) или 7 дена (за тврди леќи), за да се опорави рожницата. До тогаш носете си ги очилата и со нив може слободно да дојдете на преглед.

Колку време по прегледот можам да ја направам интервенцијата?

Денот за интервенција заеднички го договарате со вашиот офталмолог.

Ако имам покачен очен притисок, можам ли да ја направам интервенцијата?

Одговорот на ова прашање не може да се генерализира. Тоа е индивидуално и зависи од тоа колку е висок интраокуларниот притисок кај секој пациент посебно. Глаукомот е болест која треба да се следи постојано. Ако состојбата е стабилна и нема прогресија, тоа не е контраиндикација за интервенцијата. Во зависност од состојбата на видното поле и очниот нерв, вашиот офталмолог ќе ви го препорача најдобро решение.

Ако имам кератоконус можам ли да ја направам интервенцијата?

За жал, не.

Дали треба да носам очила за сонце и дома по ласерска операција?

Очила за сонце носите само кога ја напуштате болницата по интервенцијата, сѐ додека не стигнете до дома. После тоа, нема потреба. Причината за тоа е чувствителност на дневната светлина на окото по интервенцијата.

Ако имам дијабетес можам ли да ја направам интервенцијата?

Може, ако очната позадина е здрава тоа не е контраиндикација.

Треба ли за преглед или за интервенција да ги извадам вештачките трепки?

За преглед нема потреба, додека за интервенцијата е неопходно.

Колку време по интервенцијата не смеам да се шминкам?

Маскара и туш за очи треба да се избегнуваат 3 недели по интервенцијата.

Ако менструалниот циклус се стабилизира и јас сè уште дојам, дали можам да направам ласерска корекција на диоптрија?

Не. Ласерската корекција не се препорачува за време на доењето и сѐ додека не се стабилизира менструалниот циклус по породувањето.

Колку долго после интервенцијата треба да избегнувам задимени и прашливи простории?

Препорачливо е да се избегнуваат задимени простории 2-3 недели по интервенцијата.

Може ли повеќе пати да се направи ласерска корекција на диоптрија?

Може. Кај многу мал број на пациенти (помалку од 1%) можно е да се поврати диоптријата и во зависност од состојбата на окото, може да се изврши повторна интервенција.

Што доколку не сум вистински кандидат за ласерска корекција на диоптрија?

Ако поради одредени индикации (на пр. диоптрија над -10 или +6 и ± 6 цилиндар (астигматизам), недоволна дебелина или структурни промени на рожницата), не сте кандидат за ласерска корекција на видот, можно е да се изврши друг вид операција за отстранување на диоптрија што вклучува имплантација на фаќични леќи.

Ако по четиересеттата година, имате заматување на леќата на природната леќа на окото (катаракта или перде)  и/или сакате да се ослободите од диоптријата за блиску и далеку, решение е да се имплантираат мултифокални леќи или леќи со проширен распон на вид.

Дали боли ласерската корекција на диоптрија?

Интервенцијата е сосема безболна, бидејќи пред постапката, на пациентот му се капе локална анестезија со капки.

Што ако трепнам за време на постапката или го помрднам окото?

Држачот на очните капаци го спречува трепкањето на очите, а бидејќи пред постапката се капе анестезија и трае само неколку минути, чувството на непријатност е многу минимално. Ласерот е опремен со систем за следење на микро-поместувањата на окото што реагира во милисекунди. Ако пациентот го движи окото, ласерот автоматски престанува да работи. Ласерот е програмиран да испушта воздух само до точно одреденото место.

Можам ли да ослепам за време на интервенцијата?

Самата постапка за отстранување на диоптријата се изведува на површината на окото (на рожницата), а сите центри за вид се наоѓаат во задниот дел на окото, така што нема можност ласерот да предизвика слепило. Ласерот работи на принцип на ладно испуштање на светлина што не може да го оштети околното ткиво или да навлезе подлабоко во окото отколку што е потребно.

Дали ласерската корекција на диоптрија е трајна?

Резултатите од ласерската корекција се трајни во 98% од случаите. Кај екстремно високите диоптрии, во помалку од 2% од случаите, евидентирани се враќање на далеку пониски диоптри отколку што биле пред ласерската корекција. Како и да е, дури и кај овие лица, ако ја направиле пред 10 години, со денешната технологија е можно да се повтори интервенцијата без дополнителен ризик за очите. Враќањето на диоптрија не е резултат на лошо извршената процедура, туку  заради лични, генетски и еколошки фактори на секој пациент посебно (понатамошен раст на диоптријата како резултат на генетски фактори, неправилни процеси на заздравување и долотрајна работа на блиску).

Дали може со постапката да се острани и цилиндарот (астигматизам)?

Да, ласерот отстранува до +6 цилиндар. Цената на интевенцијата е иста без оглед на тоа дали лицето има сферичен диоптер или цилиндар или комбинација на двете.

Имам диоптрија -13, можете ли да ми помогнете?

Доколку имате диоптрија поголема од -10 или +6, постои можност да се имплантираат факични леќи во окото. Факичните леќи се вградуваат над природните леќи и целосно го решаваат проблемот со диоптријата. Важно е да се направи детален преглед за ласерска корекција на диоптрија со сите испитувања, за да се види кои леќи би биле најдобро решение.

Смеат ли трудници да прават ласерска корекција на диоптрија?

За време на бременоста, телото на жената, вклучително и очите, претрпува многу хормонални промени. Ласерската корекција на диоптрија се смета за дел од естетска хирургија (по избор на пациентот) и се препорачува да не се врши за време на бременоста и доењето. Оптимално планирање на интервенцијата кај жени кои планираат бременост ќе биде 2-3 месеци пред бременоста или по стабилизирање на менструалниот циклус по породувањето.

Дали сувоста на окото по интервенцијата е трајна?

После ласерската корекција, постои зголемена сувост на окото минимум 6 недели и затоа треба да се користат вештачки солзи. Според најновите студии, утврдено е дека 6 недели по интервенцијата има комплетно заздравување на окото и 99% од пациентите немаат никакви симптоми. Малку посилни симптоми на суво око, кои може да траат подолго од 6 недели, има кај луѓе кои носеле подолго време контактни леќи (особено меки). Причината за продолжена сувост на окото кај таквите лица е примарното нарушување на клетките на мукозната мембрана на окото предизвикано од контактните леќи. Кога носите контактни леќи (особено меки), леќите се потпираат на мукозната мембрана на окото и се јавува триење на клетките низ леќата заради движење и трепкање на очите. Затоа, исклучително е важно за оние кои носат леќи, да капат вештачки солзи над леќите за барем делумно да ги ублажат штетите по овие клетки и да ја намалат сувоста на окото (леќите апсорбираат солзи за да ја одржат влажноста). Прекумерно суво око е главна причина да престанете да носите контактни леќи. Ако симптомите се многу изразени, сувото око треба да се третира пред ласерската корекција.

Колку чини ласерската корекција на диоптрија?

Подетално за цените може да погледнете на нашиот Ценовник.

COVID-19
COVID-19