Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Gjatë enukleacionit, kirurgët përpiqen që të lënë të paprekur muskujt ekstraokularë dhe përmbajtjen e mbetur orbitale.

Megjithëse enukleacioni rezulton në humbjen e funksionit vizual, procedura kryhet për të përmirësuar cilësinë e jetës së pacientit.

Përshkrimi

Enukleacioni është një operacion në të cilin hiqet syri. Qepallat, qerpikët, vetullat dhe lëkura përreth do të mbeten ashtu siç janë.

Enukleacioni është një operacion që përdoret si mjeti i fundit, domethënë për pacientët tek të cilët syri paraqet rrezik për shëndetin gjatë dhimbjes së syrit të verbër ose të lënduar rëndë, për të lehtësuar rritjen e një tumori të syrit ose infeksione të cilat nuk kalojnë.

Enukleacioni bëhet tek fëmijët dhe të rriturit.

Eviscerimi, ndryshe nga enukleacioni, është një procedurë në të cilën përmbajtja e syrit hiqet pa hequr sklerën (sklerën) dhe muskujt e syrit. Gjatë operacionit, një implant futet në hapje për të ruajtur vëllimin e orbitës dhe muskujt e syrit për të funksionuar.

Qëllimi i implantit është që të mundësohet shërimi i hapjes pas së cilës mund të përdoret një sy protetik ose sy artificial.

Indikacionet

Në këto raste të mëposhtme, enukleacioni mund të zbatohet:

  • Malinjiteti intraokular ose dyshimi i fortë për malinje intraokulare (më së shpeshti melanoma uveale dhe retinoblastoma)
  • Trauma/lëndim i syrit që çon në verbëri
  • Sy i verbër, i lënduar
  • Infeksion i rëndë që çoi në verbëri
  • Oftalmia simpatike
  • Mikroftalmos

Eviscerimi përdoret në rastet kur mund të shmanget heqja e kokës së syrit me anë të enukleacionit.

Në këto raste të mëposhtme, eviscerimi mund të zbatohet:

  • Endoftalmiti
  • Trauma okulare
  • Sy i verbër dhe i lënduar

Duhet bërë një vlerësim i detajuar për të siguruar që nuk ka tumor malinj intraokular në sy për t’u operuar. Nëse nuk mund të përcaktohet me siguri se nuk ekziston një rrezik i tillë, përdoret enukleimi.

Ekzaminimi

Bëhet një ekzaminim subspecialist oftalmologjik i detajuar, në të cilin vihen re të gjitha segmentet e syrit. Ekografia e syrit bëhet me qëllim për të përcaktuar rrjedhën e masave tumorale intraokulare, gjakut, qelbit ose lëngjeve të tjera brenda syrit. Pas ekzaminimit, nëse dyshojmë për tumor, rekomandohet të bëhet një MRI e kokës dhe orbitave dhe ekzaminime shtesë për të përjashtuar proceset metastatike në trup.

Përgatitja para operacionit

Përgatitja para operacionit zgjat rreth 20 minuta. Pacientët me sëmundje kronike, varësisht nga terapia që marrin, kanë pregaditje të veçanta për të cilat informohen në ditën e caktimit të operacionit. Përgatitjen fillon infermierja dhe më pas pacienti transferohet në bllokun paraoperativ dhe merret anamneza e tij. Kontrollohen tensioni i gjakut dhe sheqeri.

Ky operacion kryhet me anestezi të përgjithshme, prandaj paraprakisht bëhet një ekzaminim anesteziologjik.

Pasi pacienti përgatitet plotësisht, ai futet në sallën e operacionit.

Rrjedha e operimit/intervenimit

Enukleacioni i syrit bëhet në sallën e operacionit, zakonisht me anestezi të përgjithshme, por në raste të caktuara mund të përdoret anestezi lokale. Kirurgu heq kokën e syrit duke përdorur një nga tre teknikat kryesore të enukleacionit kirurgjik. Një implant orbital vendoset më pas thellë në hapjen e syrit, gjatë së cilës qepen muskujt e syrit ekstraokular të implantit orbital. Më pas vendoset një fashë e madhe me presion mbi sy për të parandaluar gjakderdhjen, për të mbrojtur plagën dhe për të reduktuar inflamacionin.

Pas shërimit, vendoset një protezë me luspa e cila është e dizajnuar sipas syrit tjetër në mënyrë që të duken njësoj. Operacioni i enukleacionit zgjat rreth një orë deri në një orë e gjysmë.

Kujdesi pas operacionit

Pas përfundimit të operacionit, pacienti futet në suitë. Rreth gjysmë ore deri në një orë pas operacionit, pacienti shkon në shtëpi me fashën që mbulon syrin, e cila është e nevojshme për ta mbajtur atë të thatë.

Të nesërmen është kontrolli i parë pas operacionit, ndërsa kontrolli i radhës është pas 7 ditësh dhe pas një muaji.

Pacientit i përshkruhet terapi dhe është i detyruar ta përdorë atë sipas periudhës kohore të përcaktuar nga oftalmologu.  Gjithashtu pacientit i shpjegohet edhe mënyra e pastrimit të syrit në shtëpi.

Masat paraprake të mbrojtjes

Kufizimet pas enukleacionit janë gjithmonë sipas rekomandimit të kirurgut.

Nuk rekomandohet asnjë aktivitet fizik për dy deri në katër javë pas procedurës. Është veçanërisht e rëndësishme që terapia e përshkruar të përdoret rregullisht dhe në mënyrë korrekte.

Nuk është e pazakontë të përballesh me gjakderdhje dhe mavijosje rreth hapjes së syrit për shkak të strukturave kockore përreth. Zakonisht nuk ka shumë dhimbje apo shqetësim dhe këto probleme zakonisht zgjidhen pas disa ditësh.

Stafi mjekësor është në dispozicion 24/7 për çdo konsultë të nevojshme pas ndërhyrjes

Çmimi

Paketa përfshin: ndërhyrje me anestezi lokale, dhe tre kontrolle.

Mund të paguhet me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Më shumë rreth mënyrës së pagesës mund të shikoni në çmimoren aktuale të Sistina Oftalmologjisë.

Kontrolli subspecialist

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimit, matja e shtypjes në sy, kontrolli i fundit të syrit-kontroll i segmentit të parmë dhe pasmë të syve.

1.900,00

Ekografia

1.500,00

Enukleacion (heqja e syrit)

Çmimi është për një sy.

54.000,00