Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Lotët kanë një rol pozitiv – ata janë një mekanizëm mbrojtës fiziologjik që kanë funksione të shumta: mbrojnë dhe pastrojnë sytë, lagin kornenë dhe ruajnë transparencën e syrit në mënyrë që ne të shohim normalisht.

Ka një dinamikë në prodhimin e lotëve gjatë gjithë ditës, por nëse nuk ka dalje normale të lotëve, ata grumbullohen në qeskën e lotëve dhe kanali i lotit bllokohet.

Përshkrimi

Kanali i lotit është pjesë e sistemit të kullimit të lotit. Ai i kullon lotët përmes kockës së hundës dhe në pjesën e pasme të hundës. Kanali i lotit quhet edhe kanali nazolakrimal.

Lotët krijohen në gjëndrat nën qepalla. Ata lajnë sytë për t’i mbajtur të lagësht dhe të pastër. Më pas ato kullohen përmes kanaleve të lotit. Kur kanali i lotit është i bllokuar (bllokim), lotët nuk mund të rrjedhin.

  • Simptomat

Simptomat e bllokimit të kanalit të lotit tek fëmijët dhe të rriturit janë:

  • Lotim i tepërt
  • Skuqje e pjesës së bardhë të syrit
  • Infeksion ose inflamacion kronik i syve (sy rozë)
  • Ënjtje e dhimbshme pranë këndit të brendshëm të syrit
  • Kore në qepallat
  • Mukozë ose rrjedhje purulente nga kapakët dhe sipërfaqja e syrit
  • Shikim i turbullt

Kandidatët

Bllokimi i kanaleve të lotit është një gjendje e zakonshme tek të porsalindurit që përmirësohet gjatë vitit të parë të jetës, pa pasur nevojë për trajtim shtesë. Tek të rriturit, mund të jetë rezultat i inflamacionit, lëndimit dhe rrallëherë një tumori.

Kjo gjendje pothuajse gjithmonë mund të korrigjohet. Trajtimi varet nga shkaku i bllokimit dhe mosha e personit të prekur.

Ekzaminim

Në ekzaminim bëhet një kontroll bazë oftalmologjike, gjatë të cilit kontrollohet kanali i lotit. Gjithashtu kontrollohet pjesa e brendshme e hundës për të përcaktuar nëse ka disa çrregullime strukturore të pasazheve të hundës që mund të shkaktojnë bllokimin e kanaleve të lotit.

Ekzaminimi përshtatet në varësi të moshës së pacientit, pra nëse ai është foshnjë, fëmijë apo i rritur.

Testimet diagnostike si pjesë e ekzaminimit

Nëse është e nevojshme, kryhen edhe teste shtesë testet për matjen sasiore të sasisë së lotëve:

  • Testi Schirmer: i cili mat sekretimin bazë dhe refleks të lotëve.
  • TUBT (Tear break time test): i cili mat shpejtësinë e humbjes së lotëve nga sipërfaqja e kornesë.

Shpërlarje dhe shpuarje me qëllim kontrollimi. Mjeku juaj mund të lëshojë një tretësirë të kripur përmes kanalit të lotit për të kontrolluar nëse është i hapur. Ose ai mund të fusë një instrument të hollë (sondë) përmes vrimave të vogla të drenazhit në cep të kapakut tuaj (punkta) për të kontrolluar nëse kanali është i bllokuar. Në disa raste ky test mund të zgjidhë edhe problemin. Nëse nuk e zgjidh, rekomandohet ndërhyrja.

Ndërhyrjet kryhen me anestezi të përgjithshme në sallën e operacionit, përveç incizionit dhe drenazhit, e cila është një procedurë ambulatore dhe kryhet me anestezi lokale.

Përgatitja para operacionit

Nëse qesja e lotëve është e inflamuar, para ndërhyrjes duhet trajtuar me terapi sistemike antibiotike dhe terapi lokale.

Bëhet ekzaminimi anesteziologjik, gjatë të cilit merret një anamnezë e plotë për gjendjen e pacientit, pra nga prindërit e fëmijës.

Pacientët me sëmundje kronike, në varësi të terapisë që marrin, kanë preparate të veçanta për të cilat informohen në ditën e caktimit të ndërhyrjes.

Pasi pacienti përgatitet plotësisht, ai futet në sallën e operacionit.

Rrjedha e operimit

Ndërhyrja që trajton kanalin e lotit quhet dakriocistorinostomia.

Me këtë ndërhyrje krijohet një hapje artificiale në kockën e hundës dhe lidhet me kanalet e kripës, e cila do të lejojë që lotët të rrjedhin normalisht nga syri në zgavrën e hundës.

Ajo zgjat rreth një orë. Hapat në këtë procedurë ndryshojnë, në varësi të vendndodhjes dhe shtrirjes së kanalit të bllokuar të lotit, si dhe përvojës dhe preferencave të kirurgut tuaj.

Ndërhyrjet kryhen me anestezi të përgjithshme në sallën e operacionit, me përjashtim të incizionit dhe drenazhit, e cili është një procedurë ambulatore dhe kryhet me anestezi lokale.

Kujdesi pas operacionit

Kontrolli i parë pas ndërhyrjes është caktuar për 1 javë, gjatë së cilës hiqet fasha dhe bëhet ekzaminimi i syrit. Më pas, në marrëveshje me kirurgun, caktohen kontrollet e mëposhtme.

Pas ndërhyrjes rekomandohet përdorimi i sprejit dekongjesant nazal dhe pikave të syve për të parandaluar infeksionin dhe për të reduktuar inflamacionin.

Pas gjashtë deri në 12 javë, çdo stent i përdorur për të mbajtur kanalin e ri të hapur gjatë procesit të shërimit do të hiqet.

Në rast të simptomave të tilla si gjakderdhje e tepërt nga hunda që zgjat më shumë se një orë, kërkoni menjëherë oftalmologun tuaj.

Masat paraprake të mbrojtjes

Kufizimet pas ndërhyrjes janë të përkohshme dhe nuk zgjasin shumë dhe janë gjithmonë sipas rekomandimit të kirurgut.

Pacientët nuk duhet të fluturojnë ose të notojnë për 2-3 javë, të shmangin pijet e nxehta për 36 orë dhe të mos i fryjnë hundët për 2 javë. Gjithashtu duhet të shmangen ushtrimet e lodhshme për të paktën dhjetë ditë dhe duhet të flejnë me kokën e ngritur në një jastëk shtesë.

Shumë pacientë vazhdojnë të kenë sy të përlotur për disa javë pas procedurës përderisa ënjtja dhe inflamacioni të largohen dhe të hiqet stenti i hundës.

Megjithëse prerja e lëkurës shërohet brenda disa javësh, ënjtja dhe shërimi i brendshëm mund të duhen disa muaj për t’u larguar, kështu që mund të pritet lotim i herëpashershëm edhe disa muaj pas procedurës.

Çmimi

Paketa përfshin: ndërhyrje me anestezi lokale, përgatitje para operacionit dhe dy kontrolle pas ndërhyrjes.

Ekzaminimi anesteziologjik dhe anestezioni i përgjithshëm paguhen shtesë.

Mund të paguhet me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Për më shumë rreth mënyrës së pagesës mund të shikoni në çmimoren aktuale të Sistina Oftalmologija.

Kontrolli oftalmologjik

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimi, matja e shtypjes në sy-kontrolli i segmentit të parmë të syve.

1.400,00

Shpërlarje e kanaleve të lotit

1.800,00

Kullimi dhe incizioni e kanaleve të lotit

5.000,00

Dakriocistorinostomia

80.000,00