Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Heqja e elbit me ndërhyrje kirurgjikale aplikohet kur elbi nuk qetësohet natyrshëm

Elbi është ndezje e gjëndrave dhjamore të qepallës së sipërme ose të poshtme. Shfaqet në formën e një rritjeje të dhimbshme në skajet e qepallës, e cila krijohet natyrshëm dhe mund të zgjasë 7 deri në 10 ditë.

Përshkrimi

Shkaku i shfaqjes së tyre është zakonisht një infeksion bakterial. Elbi mund të shfaqet nga jashtë dhe është i dukshëm në pjesën e brendshme të kapakut, i cili më së shpeshti shihet kur preket.

Ekzistojnë dy lloje të elbit:

 • Formë akute
 • Formë kronike e elbit

Të dy llojet janë ndezje të gjëndrave dhjamore në skaj të qepallave, i cili mund të shfaqet si ndezje akute me skuqje, ënjtje dhe dhimbje të qepallës me përmbajtje qelbore ose si një ndryshim kronik me dhimbje të vogla dhe rritje karakteristike që ne e quajmë halazion.

 • Shkaqet e paraqitjes

Prekja ose kruajtja e syve është mënyra më e zakonshme e transmetimit të baktereve. Disa faktorë që rrisin rrezikun e baktereve që hyjnë në sy përfshijnë:

 • kruajtje e shpeshtë e syve për shkak të alergjive
 • ndezje e qepallës( blefaritis)
 • duke përdorur maskarë ose xhel për sy
 • fle me grim
 • gjendje të lëkurës të tilla si rosacea.dermatiti
 • disa gjendje mjekësore të tilla si diabeti
 • diçka që ju bën më shumë të fërkoni syrin, si p.sh. mos flini mjaftueshëm, etj.

Elbi nuk është ngjitës, por bakteret që e shkaktojnë atë mund të transmetohen lehtësisht përmes makijazhit të infektuar. Prandaj, nuk rekomandohet të përdorni makijazhin e njerëzve të tjerë, veçanërisht ngjyrën për vetulla ose eyeliner.

Simptomat

Shenjat e paraqitjes së elbit janë

 • skuqje
 • ndjeshmëri
 • ënjtje në vendin ku do të formohet
 • ënjtje e qepallës
 • mukus i verdhë
 • fotofobi(ndjeshmëri ndaj dritës)etj

Shfaqet një top që është i dhimbshëm, i kuq dhe i dukshëm për syrin ose që ndjehet në prekje.

Kandidatët

Mund të paraqitet tek njerëzit e të gjitha moshave. Gjithashtu paraqitet në mënyrë të barabartë tek meshkuj dhe femra, por është më e zakonshme tek njerëzit me diabet.

Gjithashtu paraqitet tek gratë si pasojë e mos mbajtjes së higjienës së qepallave, pra mos heqjes së rregullt të grimit nga qepallat brenda natës.

Kontroll

Elbi zakonisht qetësohet pa trajtim. Sidoqoftë, në disa raste këshillohet që të bëni një kontroll nga një oftalmolog, nëse:

 • elbi nuk qetësohet pas 10 ditësh;
 • rritet shpejt
 • gjakderdhje nga rritja
 • rritet shpejt
 • ënjtja është më e madhe se elbi i zakonshëm

Ekzaminimi është një kontroll i përgjithshëm oftalmologjik ku qepallat dhe vetë elbi shihen në detaje. Nëse oftalmologët tanë vendosin që heqja e elbit është e nevojshme, kryhet ndërhyrje kirurgjikale.

Përgatitje para trajtimit

Nuk ka ndonjë përgatitje speciale para ndërhyrjes.

Vijimi i trajtimit

Në sallën e operacionit, pacienti vendoset i qetë në një shtrat të butë.

Ndërhyrja zgjat 5-10 minuta. Pacienti shtrihet në shtrat dhe është zgjuar gjatë ndërhyrjes dhe komunikon me kirurgun.

Qepalla është e anesteziuar, kështu që procedura është plotësisht pa dhimbje dhe e shpejtë. Tek të rriturit bëhet nën anestezi lokale, ndërsa tek fëmijët nën anestezi të përgjithshme

Elbi lokalizohet me një instrument të veçantë dhe bëhet një prerje. Pastaj kullohet, kapsula e elbit nxirret dhe gjaku mblidhet me ngjeshje.

Operacioni kryhet në pjesën e brendshme të qepallës, në mënyrë që të mos mbetet asnjë shenjë.

Pacienti gjithashtu merr udhëzime me shkrim mbi kufizimet dhe kujdesin pas operativ pas ndërhyrjes së shkurtër.

Kujdesi pas ndërhyrjes

Kufizimet pas ndërhyrjes janë të përkohshme dhe nuk zgjasin shumë dhe janë gjithmonë në përputhje me rekomandimin e kirurgut. Pas ndërhyrjes, tek pacienti vendose një tufer steril mbi sy. Pacienti merr terapi post operative e cila përbëhet nga pika ose pomada dhe shpjegohet mënyra e përdorimit të tyre.

Personeli mjekësor është në dispozicion 24/7 për çdo konsultim që është i nevojshëm pas ndërhyrjes

Masat paraprake

Pacienti duhet të shmangë pluhurin, erën dhe qëndrimin në dhoma me tym. Menjëherë pas ndërhyrjes, pacienti duhet të përmbahet nga fërkimi ose kruajtja e syrit; dush ose prekja e vendit me ujë; noti. Pacientët nuk duhet të mbajnë thjerrëza kontakti për një javë pas ndërhyrjes.

Zona e syrit ku ndodhej elbi duhet të shërohet rreth 7 deri në 10 ditë. Sidoqoftë, rekomandohet që të shmangni çdo aktivitet për të paktën 2 javë që mund të dëmtojë syrin tuaj.

Kontaktoni oftalmolog un tuaj nëse:

 • keni skuqje ose ënjtje që nuk largohet për një kohë të gjatë;
 • plagë
 • qitje e verdhë( i ndritshëm, pak i përgjakshëm është normal)
 • dhimbje e shtuar ose dhimbje që nuk kalon me ilaçe
 • ndryshime në shikim, përveç shikimit të turbullt të përkohshëm
 • rritje e temperaturës (38 °C).

Çmimi

Paketa përfshin: ndërhyrje me anestezi lokale / anestezi të përgjithshme tek fëmijët.

Ekziston një mundësi për të paguar me këste pa interes dhe kosto shtesë.

Mund të kontrolloni më shumë për mënyrën e pagesës në listën aktuale të çmimeve të Sistina Oftalmologjisë.

Kontrolli oftalmologjik

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimi, matja e shtypjes në sy-kontrolli i segmentit të parmë të syve.

1.400,00

Heqja e elbit të syrit

9.800,00