Вероника Танеска

“Vendosa me guxim dhe vendosshmëri, pa u menduar shumë, i thashë vetes: sa më shpejt, aq më mirë, dhe gjithashtu ndoqa një vizitë të drejtorit tuaj, ku ai përshkroi në detaje, me saktësi dhe saktësi kushtet në spitalin tuaj gjatë pandemisë. Unë nuk kisha aspak frikë të caktoja takim për një kontroll për të parë nëse isha kandidat për ndërhyrje me laser, dhe u sigurova në përsosmërinë, higjienën dhe respektimin e masave gjatë Covid-19.”

Veronika Taneska (35 vjeç), e diplomuar në drejtësi, erdhi tek ne nga Ohri për të bërë korrigjimin e dioptrisë me laser në qendrën tonë kirurgjikale në Shkup, ndërsa kontrollet  post operative i kryen  rregullisht në Sistina Oftalmologjinë në Manastir.

Problemi i saj me dioptrinë filloi në një moshë të re – Veronika nuk mbante syze rregullisht, dhe pasi filloi të mbante thjerrëza kontakti hasi në komplikime të reja.

“Dioptria më pengonte më shumë kur duhej të bëja grimin, dhe syri im nuk mund të dilte në pah prej syzeve. “Unë gjithmonë kisha gjurmë grimi në thjerrëzat e mia të kontaktit që shkaktonin kruajtje dhe skuqje, dhe problemi im më i madh ishin maskat mbrojtëse që mjegullonin syzet dhe pastrimi specifik i xhamave si problem.”

Në vendimin të na zgjidhte neve tek Veronika kishin ndikuar shumë arsye:  “Kur po hulumtoja për Sistina Oftalmologji, fillimisht vura re reklamën e mirë, komentet pozitive në rrjetet sociale, konsultimet me disa miq që tashmë kanë përfunduar korrigjimin me laser dhe nga përvoja ime personale janë u sigurova se jeni më të mirët.

“Një rrethanë edhe më lehtësuese është se tani edhe tek ne mund t’ia lejojmë korrigjimin e dioptrisë me laser falë spitalit më të mirë të syve Sistina Oftalmologji, dhe nuk kemi pse të ekspozohemi ndaj kostove shtesë dhe maltretimeve e jashtë vendit.”

Përvoja e Veronikës në spitalin tonë ishte relaksuese, ajo pothuajse nuk e ndjeu që ishte në spital dhe se do të bënte një ndërhyrje në sytë e saj.

“Kur dola nga salla e operacionit (sigurisht e shoqëruar nga mjeku) ndjeva sikur kisha ujë në sy, nuk ndjeva djegie apo kruajtje dhe thashë me vete: Kjo ishte shumë pa dhimbje dhe e thjeshtë (natyrisht jo për ekipin kirurgjik) dhe tani është vërtet e çuditshme pse njerëzit që janë në gjendje të mos ndërmarrin një hap të tillë.

Nuk ka nevojë për panik fare, le të vendosin për korrigjimin e dioptrisë me laser, të heqin qafe dioptrinë dhe të mbajturit syze më shpejt, në prani të stafit të relaksuar dhe gazmor që do të zvogëlojë ankthin tuaj para operacionit, ekipin e punës të relaksuar dhe të koordinuar duke përfshirë oftalmologët më të mirë. “

Veronika: Ndihem si person tjetër.

Periudha e shërimit pas ndërhyrjes është përgjithësisht nga 3 deri në 5 ditë, por  kryesisht varet nga aftësia individuale për t’u përshtatur me llojin e ri të pacientit. Ashtu është rasti edhe me Veronikën: “Megjithëse nuk më këshilluan të mos mundoja sytë në ditët e para, më duhej të shmangja TV, telefona, kompjuterë, të lexoja libra – unë që ditën e parë mund të lexoja një përkthim në TV, të lexoja artikuj, regjistrime në makina, tabela në largësi më të mëdha.

Dhe syzet me dioptri që mbaja, i dhurova – më në fund isha e lirë! “Përvoja ime me korrigjimin e dioptrisë me laser është shikim më i mirë, pa u lodhur fare për të lexuar fjalën më të imët, unë tashmë e njoh veten në pasqyrë edhe pse ishte pak e çuditshme në fillim. Gjithashtu ndryshon përshkrimi fizik , ndihem si një person tjetër.

Për fund, Veronika tregon pse do të na rekomandonte:

“Para së gjithash, për shkak të organizimit që në hyrje të spitalit, matjen e temperaturës, plotësimin e pyetësorëve, dezinfektimin e rregullt të korridoreve dhe tualeteve, mjetet antibakterialë në dispozicion, hyrja e detyrueshme me maskë, shoqërimi deri në një anëtar, mbajtja e distancës në sportelet dhe dhomat e pritjes, dhe disponueshmëria me pajisjet e duhura të maskës, palltos dhe kapelës gjatë operacionit. Gjithashtu, me të hyrë, do të ju presin njerëz të buzëqeshur dhe pozitivë, komunikues dhe të disponueshëm për çdo informacion të rëndësishëm që dinë të ju qetësojnë dhe buzëqeshin para procedurës me laser dhe që përshkruajnë në detaje rrjedhën e ndërhyrjes, në mënyrë që para se të hyni në salla ta dini se çfarë ju pret. Thjesht nuk ka vend për panik dhe dorëzohuni në duart e afta të  mjekut.