fbpx

Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Изјави на пациенти за анти-ВЕГФ третман

Успешни операции на преден и заден сегмент на окото после „играчка-плачка“

Ристо Ѓорѓески (49 години), лице со дијабетес, од Гостивар во нашата болница направи операција на катаракта и операција витректомија на двете очи. Третманот на неговата дијагноза продолжува со анти-ВЕГФ инјекции за зачувување на видот.  Ова е неговата приказна за оперативните зафати на предниот и задниот сегмент на окото. Во aприл 2020 година Ристо добива удар [...]

„Тимот на ‘Систина Офталмологија’ ми помогна и покрај тоа што никој не сакаше да се нафати.“

Енес Јонуз (43 години) е наш пациент од Скопје кај кого како последица на терапијата за хипоалбунемија и дополнителна состојба, настана неоваскуларизација, макуларен едем и оштетување на очниот нерв.

Симница Зеќир (анти-ВЕГФ третман)

Кај Зеќир Симница (62 год.) беше откриен едем на макула поради кој неговиот вид беше влошен. Едем на макула е состојба на оток на делот од окото кој е одговорен за формирање на централната слика во видот. Оваа состојба, во зависност од нејзината сериозност, се третира со апликации на инјекции или со хирушка интервенција витректомија. Кај Симница состојбата се третира со апликација на инјекциите Elyea.

Моника Негревска (анти-ВЕГФ третман)

„Уште од своја 11 година ми започна борбата со дијабетесот проследено со инсулинска терапија и …“

„Многу благодарна на двајцата доктори кои се ангажираа како тим да ми помогнат повторно да гледам.“ – Костанда Чушкар

На 2-ти август, ден кој е врежан во нејзиното сеќавање, наеднаш го губи видот. После посети на неколку болници, доаѓа кај нас и тука останува.

COVID-19
COVID-19