операција на преден и заден сегмент на окото
Ристо Ѓорѓески (49 години), лице со дијабетес, од Гостивар во нашата болница направи операција на катаракта и операција витректомија на двете очи. Третманот на неговата дијагноза продолжува со анти-ВЕГФ инјекции за зачувување на видот.  Ова е неговата приказна за оперативните зафати на предниот и задниот сегмент на окото.

Во aприл 2020 година Ристо добива удар со играчка во око и започнува да гледа малку матно.

„Како што викаат од играчка-плачка, мојата 1,5 годишна ќеркичка ме удри со својата играчка и морав да направам детален преглед на очите.“

За прв пат Ристо ги доверува своите очи на д-р Османи во 2020 година, каде што се констатира дека има катаракта и поради ударот добил крварење внатре во окото.

„Кога ми кажа д-р Османи дека ќе треба да правам две операции на окото – секако не ми беше сеедно, но целосно му верував и му го доверив своето лево око. Му кажав се што треба направете докторе, само да биде се во ред со моите очи.“

Ја оперира катарактата на левото око и прави оперативен зафат витректомија на левото око.

„Операциите поминаа во најдобар ред. Не лежев во болницата и двете операции беа од еднодневен карактер, односно дојдов, ме оперираа и си отидов. Прегледите ги продолжив во дијагностичкиот центар на Систина Офталмологија во Гостивар. Грижата и стручноста е иста како во болницата во Скопје.“

Ристо исто така боледува и од дијабетес од 2007-ма година, поради што прима анти-ВЕГФ инјекции кај д-р Илир Османи. Инјекциите ги прима редовно во договор со докторот.

Во 2021 година, Ристо ја отстранува катарактата од десното око и прави оперативен зафат витректомија на десното око односно зафати на преден и заден сегмент на окото.

„Одевме постепено и со многу внимание д-р Османи ја следеше мојата состојба. Не се брзаше за ниедна одлука. По успешниот третман на левото око, одлучивме да го оперира и десното око. Морам да и се заблагодарам и на оптометристот Ангела, која беше постојано со мене низ целиот процес. Голема благодарност до д-р Османи, оптометристот Ангела, како и целиот тим на Систина Офталмологија во Скопје и Гостивар за постојаната грижа и дадената довербата која ја оправдаа.“

 Состојбата на очите на Ристо се одржува со анти-ВЕГФ инјекции.

Му благодариме на Ристо за дадената доверба.

Предоперативен преглед на катаракта

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, ехо/биометрија, IOL master.

2.400,00

Имплантација на монофокална леќа (MA)

Mонофокална троделна акрилна интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

48.500,00

Имплантација на монофокална леќа (SA)

Mонофокална едноделна акрилна интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

55.900,00

Имплантација на монофокална леќа (SN)

Moнофокална асферична жолта интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

67.500,00

Витректомија

Операција на заден сегмент. Цената се однесува на едно око. Оваа интервенција ја покрива и Фондот за здравство.

123.000,00

Витректомија

Операција на заден сегмент. Цената се однесува на едно око. Оваа интервенција ја покрива и Фондот за здравство.

*Цената може да варира во зависност од леќата која се имплантира.

123.000,00

Витректомија преку ФЗО

Операција на заден сегмент. Цената се однесува на едно око. Оваа интервенција ја покрива и Фондот за здравство.

6.000,00

Витректомија и операција на катаракта

Операција на заден сегмент и операција на катаракта со вградување на интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

*Цената може да варира во зависност од леќата која се имплантира.

166.000,00