Нашата драга Mоника Негревска со свои 29 години храбро се носи со проблемите кои дијабетот и ги предизвика по нејзиниот вид и целовкупното здравје. Лицата со дијабет може да живеат нормално ако соодветно се грижат за својата состојба.

„Уште од своја 11 година ми започна борбата со дијабетесот проследено со инсулинска терапија и чести прегледи кај соодветен доктор за да го регулирам нивото на шеќер во крвта. Во 2015 година, за жал, лошо регулираниот дијабетес доведе до несакани последици: хормонски пореметувања, анемија, но најголемо оштетување предизвика на мојот вид односно на задниот дел од окото. Забележав заматување на видот и бели флеки во видно поле и во „Систина Офталмологија“ ми беше дијагностицирана дијабетична ретинопатија. Ме презема д-р Фанка Гилевска, која ми влеа голема доверба и на коректен начин ми ја објасни важноста на контролата на дијабетесот, мојот проблем и неговото решение: апликација на анти -VEGF терапија односно на инекции Еylea во двете очи, за да се сопре крварењето во задниот дел на окото. Забележувам подобрување на видот, а дополнително на испитувањата и снимањата кои ги правиме со докторката гледаме прогрес што сум презадоволна за тоа. ‘Систина Офталмологија’ ме вклучи во нивниот проект на тема ‘Регулиран дијабетес – сочуван вид’ како пациент да го искажам моето искуство на матични доктори, ендокринолози и офталмолози за да ја видат и нашата страна – страната на лицата со дијабет и колку ни значат нивните правилни насоки и помош за полесно да се сносиме со оваа состојба. Од целото искуство кое го имам, можам да кажам дека многу е важно да си свесен и добро информиран за состојбата која ја имаш и да ги следиш насоките на стручните лица. Благодарна сум што мојата состојба заеднички ја третираме со тимот на ‘Систина Офталмологија’.”

Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Супспецијалистички преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно – преглед на преден и заден сегмент на очите.

1.650,00

ОЦТ

Оптичка кохерентна топографија на преден сегмент или заден сегмент.

1.900,00

Апликација на Аvastin инекција

Апликација на Авастин интрабулбарно. Цената се однесува на едно око.

8.900,00

Апликација на Аvastin инекција

Апликација на Авастин субконјуктивално. Цената се однесува на едно око.

12.500,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.