E dashura jonë Monika Negrevska, në moshën 29 vjeç, me guxim përballet me problemet e shkaktuara nga diabeti për shkak të shikimit dhe shëndetit të saj të përgjithshëm. Njerëzit me diabet mund të jetojnë normalisht nëse kujdesen siç duhet për gjendjen e tyre.

“Që në moshën 11 vjeçare unë fillova të luftoj diabetin, e ndjekur nga terapi me insulinë dhe kontrolle të shpeshta me një mjek të duhur për të rregulluar nivelin e sheqerit në gjak. Në vitin 2015, për fat të keq, diabeti i rregulluar keq çoi në efekte anësore: çrregullime hormonale, anemi, por dëmi më i madh u shkaktua në shikimin tim ose në pjesën e pasme të syrit.

Kam vërejtur shikim të paqartë dhe njolla të bardha në fushën e shikimit dhe u diagnostikova me retinopati diabetike në Sistina Oftalmologjinë. Më mori përsipër Dr. Fanka Gilevska, e cila më rrënjosi shumë besim dhe më shpjegoi saktë rëndësinë e kontrollit të diabetit, problemin tim dhe zgjidhjen e tij: aplikimi i terapisë anti-VEGF, dmth injeksioneve Eylea në të dy sytë, për të ndaluar gjakderdhjen në pjesën e pasme të syrit. Vërej një përmirësim të shikimit tim, dhe përveç testimeve dhe incizimeve që bëjmë me mjekun, shohim progres, për të cilin jam shumë e kënaqur. ‘Sistina Oftalmologji’ më përfshiu në projektin e tyre me temën ‘Diabeti i Rregulluar – shikim i ruajtur’ si një pacient për të ndarë përvojën time me mjekët amë, endokrinologët dhe oftalmologët për të parë anën tonë – anën e personave me diabet dhe sa e rëndësishme është udhëzimi dhe ndihma e tyre e duhur për të përballuar këtë gjendje.

Nga e gjithë përvoja që kam, mund të them se është shumë e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm dhe i informuar mirë për situatën që ke dhe të ndjekësh udhëzimet e profesionistëve. “Unë jam mirënjohëse që ne jemi duke e trajtuar gjendjen time së bashku me ekipin e Sistina Oftalmologija.“

Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Kontrolli sub-specialist

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimit, matja e shtypjes në sy, kontrolli i fundit të syrit-kontroll i segmentit të parmë dhe pasmë të syve.

1.650,00

OCT

Topografia optike koherente e segmentit të parmë ose segmentit të pasmë.

1.900,00

Aplikimi i injeksionit аvastin

Aplikimi intrabulbar i Avastinit. Çmimi është vetëm për njërin sy.

8.900,00

 Aplikimi i injeksionit аvastin

Aplikimi subkonjuktiv i Avastatinit. Çmimi është vetëm për njërin sy.

12.500,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Најчести прашања

Која е разликата меѓу инјекциите?

И двете инјекции ( Ејлеа и Авастин) се борат против создавање на ВЕГФ протеин кој предизвикува формирање на абнормални крвни садови со тенки ѕидови во задниот дел на окото кои не се функционални и предизвикуваат крварење.

Ејлеата е моќна, покоцентрирана инјекција со делотворно продолжено делување 5-6 недели. Авастинот делува од 25 дена до 1 месец.

Дали ќе биде доволно само една инјекција?

Се зависи од навремениот почеток на лекување. За жал, кај нас пациентите доаѓаат на преглед кога веќе имаат субјективни пречки во гледањето. Па, во одредени случаеви се потребни повеќе апликации.

Зошто мора да се примени анти-ВЕГФ третман?

Со спречување на создавањето на ВЕГФ протеинот, се спречува појава на нови крвни садови кои предизвикуваат крварење и едем, а со тоа се заштитува ретината и се сочувува видот.

Колку може да се подобри видот?

Подобрувањето на видот е индивидуално кај секој пациент, во зависност од навремено лекување и реакцијата на инјекцијата, но кај сите има позитивни резултати.

Што е ОЦТ?

Оптичка кохерентна томографија, која е неизнвазивна дијагностика која ни овозможува најсовремена снимка на структурата на задниот дел од окото (макулата и очниот нерв) што е особено важно за следење на состојбата на ретината, следење на состојбата на појава на крвните садови како и утврдување на потреба од дополнителна апликација на инјекција.

Зошто е потребно ОЦТ пред и после апликација на анти-ВЕГФ?

Поради можноста да се направи компарација на делување на инјекцијата пред и после третманот, со што се утврдува временскиот период за апликација на инјекцијата.