Lëndimet dhe dëmtimet e ndryshme në retinën e syrit tani trajtohen me një procedurë të njohur si vitrektomi. Kjo procedurë është plotësisht e sigurt dhe pa dhimbje, dhe kryhet edhe tek diabetikët.

Një nga ndërhyrjet më të komplikuara në oftalmologji është vitrektomia, e cila kryhet në segmentin e pasmë të syrit, përmes katër hapjeve të vogla (më pak se 1 mm) të së bardhës së syrit, përmes të cilave hyn deri në trupin e qelqit dhe hiqet, pastaj zëvendësohet me një gaz të veçantë ose vaj silikoni, dhe vrimat mbyllen me një laser.

 Retinopatia diabetike

Kushtet në të cilat kryhet kjo procedurë komplekse, por minimalisht invazive, variojnë nga retinopatia diabetike deri te shkëputja e retinës dhe dëmtimet e tjera të syrit.

-Retinopatia diabetike është dëmtimi i retinës (rreshtimi i brendshëm i syrit) si rezultat i diabetit. Retina merr dritën që hyn në sy dhe e shndërron atë në një impuls elektrik, i cili më pas transmetohet përmes nervit optik në trurin ku formohet imazhi. Retinopatia diabetike shkakton dëmtim të enëve të vogla të gjakut në retinë dhe qelizat nervore, dhe kjo zgjidhet me vitrektomi – thotë Dr. Ilir Osmani, oftalmolog specialist dhe kirurg në “Sistina Oftalmologjia”.

Ablacioni i retinës

Një gjendje tjetër e trajtuar me vitrektomi është ablacioni i retinës, pra shkëputja e retinës. Është rezultat i ujit që hyn në sy përmes një vrime të vogël në retinë, e cila gradualisht zgjerohet dhe ngre retinën përreth. Uji i syrit kalon përmes tij dhe shkëput plotësisht retinën nga sfondi i syrit. Kjo është një emergjencë, e cila duhet të operohet brenda 24 orëve, dhe simptomat e para janë shfaqja e dritave në formë rrufeje dhe pika të zeza në fushën e shikimit. Herë pas here ka një sasi të vogël gjaku në trupin prej qelqit. Gjendja përkeqësohet me shfaqjen e një perdeje në fushën e shikimit. Kur shkëputja arrin qendrën e shikimit, brenda një deri në dy ditë shikimi zvogëlohet ndjeshëm dhe personi nuk mund të lexojë ose njohë njerëzit e tjerë.

Me vitrektomi gjithashtu trajtohen edhe dëmtimet e syve të shkaktuara nga goditjet me një objekt të fortë, një top tenisi, grusht etj.

Goditja e syrit me një objekt të fortë mund të dëmtojë sytë, qepallat dhe muskujt e syrit, madje edhe kockat që rrethojnë syrin. Nëse dëmtimi i syrit është i lehtë, qepallat mund të ënjten dhe të shfaqet një mavijosje. Nëse syri nuk është i dëmtuar, mavijosja kalon brenda pak ditësh. Nëse dëmtimi është më i rëndë, mund të ndodhë gjakderdhje brenda syrit si dhe paraqitja e kataraktit traumatik. Në disa raste, mund të ketë rritje të presionit intraokular dhe të çojë në dëmtim të shikimit – thotë mjeku dhe thekson se gjatë operacionit hiqet trupi i qelqit, i cili më pas zëvendësohet me ujë normal të syrit, të cilin syri e prodhon dhe funksionon normalisht.

Në fund të operacionit në syrin futet gaz ose vaj silikoni për ta mbajtur retinën të ngjitur derisa të jetë ngjitur plotësisht. Avantazhi i gazit është se ai del nga syri vetvetiu dhe pas 2 deri në 6 javë nuk është e nevojshme të shkoni për kirurgji shtesë për heqjen e tij. Në rastet kur ablacioni nuk zbulohet në kohë ose është i ndërlikuar, shtohet vaj silikoni, i cili më pas hiqet nga syri për disa muaj (3-6 muaj), por ndonjëherë mund të qëndrojë për një kohë të gjatë.

Syri pas operacionit, i cili mund të kryhet me anestezion lokal, ndonjëherë dhe anestezion të plotë, nuk është i kuq dhe është pa dhimbje, ndërsa shërimi është i shpejtë. Është e nevojshme të aplikoni terapi me pika dhe krem për sy për dy deri në tre javë, ndërsa syri duhet të jetë i mbyllur vetëm për një ditë. Ekzaminimet kontrolluese janë të caktuara për një ditë pas operacionit, shtatë ditë pas operacionit dhe 2 deri në 3 javë pas ndërhyrjes. Pas 10 ditësh me lëndime të thjeshta, pacienti mund të kthehet në aktivitetet e përditshme. Gjatë atyre 10 ditëve, pacienti duhet të pushojë dhe të shtrihet në një pozicion të rekomanduar nga mjeku, ndërsa puna në kompjuter, shikimi i televizorit, leximi, lejohen duke përdorur syrin tjetër.

Përsëritja e ndërhyrjes

Procedura mund të përsëritet nëse kornea shkëputet përsëri ose shfaqet gjakderdhje, si dhe kur duhet të hiqet vaji i silikonit. Sidoqoftë, mjekët sugjerojnë kontrolle të rregullta për të zbuluar gjendje të ndryshme të syve dhe për t’iu përgjigjur trajtimit të tyre për të përmirësuar gjendjen para se t’i nënshtrohen vitrektomisë.

Nëse shkoni për kontrolle të rregullta, mund rregullisht të monitoroni dhe vini re çdo lloj ndryshimi në sy. Veçanërisht është e rëndësishme që kontrolli të përfshijë zgjerimin e bebëzave, sepse në atë mënyrë mund të shihet segmenti i pasmë i syrit, i cili në fakt është një tregues nëse ka ndonjë problem. Zgjerimi i bebëzave bëhet duke vënë pika në sy, nuk zgjat më shumë se gjysmë ore, nuk është e dhimbshme, mund të ketë vetëm ndjesi të lehtë djegieje, që është normale – thotë bashkëbiseduesi Dr. Osmani dhe shton se në retinopatinë diabetike të zhvilluar para se të kalohet në intervenim ekzistojnë mënyra të shërimit më pak invazive të cilat janë shumë të suksesshme.

Ato përfshijnë aplikimin e injeksioneve dhe terapive të tjera që, përveç stabilizimit të gjendjes së retinës, përmirësojnë edhe shikimin. Fotokagulimi me laser përdoret si një metodë shtesë. Të gjitha këto trajtime shkatërrojnë enët e gjakut anormale të sapoformuara si rezultat i retinopatisë diabetike, të cilat këputen dhe rrjedh gjak nga to, me çka shkatërrojnë indet e retinës dhe parandalojnë qarkullimin e shëndetshëm.

Linku deri te versioni i shtypur.

Кëshillë për kontroll fillestare ose diagnostikimin në rast se keni gjendje të njëjtë ose të ngjashme:

Kontrolli sub-specialist

Refrakcioni, përcaktimi i mprehtësisë së shikimi, matja e shtypjes në sy, kontrolli i segmentit të parmë dhe pasmë të syve.

1.650,00

OCT

Tipografia optike koherente e segmentit të parmë ose pasmë.

1.900,00

Vitrektomia

Operimi i segmentit të pasmë. Çmimi është vetëm për njërin sy. Këtë operacion e mbulon Fondi i shëndetësisë.

123.000,00

Vitrektomia nëpërmjet FSSH

Operimi i segmentit të pasmë nëpërmjet Fondit të shëndetësisë. Paguhet participim. Çmimi është vetëm për njërin sy.

6.000,00

Vitrektomia dhe operimi i kataraktit

Operimi i segmentit të pasmë dhe operimi i kataraktit me vendosjen e thjerrëzës intaokulare. Çmimi është vetëm për njërin sy.

166.000,00