кафе и глауком

Për disa njerëz, një filxhan kafe në mëngjes është i domosdoshëm. Disa njerëz madje përdorin shprehjen “sytë e tyre nuk hapen” derisa të kenë pirë një gllënjkë kafeje. Sidoqoftë, edhe gjëja më e mirë, nëse konsumohet shumë, është e dëmshme. Konsumi i një sasie të madhe kafeje (më shumë se 3 kafe në ditë) mund të ndikojë negativisht në sy për një kohë të shkurtër, por me kalimin e kohës mund të shkaktojë dëmtime serioze te vetë syri.

Në tru, kafeina vepron si adenozinë, një përbërje e përbërë nga adenina (një nga katër blloqet e ADN-së) dhe riboza. Ndërsa prodhohet në tru, adenozina lidhet me receptorët e adenozinës, duke shkaktuar përgjumje me ngadalësimin e aktivitetit të qelizave nervore.

Kur pini më shumë se 3 kafe në ditë ose pije që kanë kafeinë, mund të ndjeni një rritje të sheqerit në gjak. Shpesh mund të pasqyrohet si shikim i turbullt, dhimbje koke, takikardi, ndryshim i oreksit.

Tek disa njerëz paraqitet sy i thatë dhe ndjesi shpimi gjilpërash në sy. Nëse konsumi i kafeinës nuk zvogëlohet, ajo mund të krijojë një sy të thatë kronik dhe të çojë deri në një rrezik më të madh në rritje të infeksionit të syrit.

Studimet kanë treguar se pirja e pijeve me kafeinë, veçanërisht kafeja, mund të shkaktojë rritjen e presionit të syve, madje edhe duke pirë vetëm një filxhan kafe. Efektet e kafeinës sigurisht që rriten tek njerëzit me glaukomë dhe tek njerëzit me rrezik të lartë për të zhvilluar glaukomë. Sidoqoftë, presioni intraokular rritet në një masë më të vogël, prandaj nuk duhet të jetë problem për njerëzit e tjerë.

Tek njerëzit e tjerë, konsumimi i tepërt i kafesë mund të shkaktojë disa dëme. Tek njerëzit që rrezikojnë të shfaqin glaukomë eksfoliative (një lloj glaukome me kënd të hapur që shihen disa gjurma që i ngjajnë thjerrëzës së syrit), pirja e tre ose më shumë filxhanëve kafe në ditë shoqërohet me zhvillimin e shpejtë të glaukomës eksfoliative.

Sipas hulumtimeve, efektet anësore janë më të theksuara tek gratë që kanë një predispozitë gjenetike për të zhvilluar glaukomë. Studimet nuk tregojnë se kafeja është shkaku i glaukomës, por ato tregojnë se kafeja është e përfshirë në zhvillimin e shpejtë të vetë glaukomës.

Si të mbrojmë sytë? Së pari duhet të kryhet një kontroll subspecialist për të parë fundusin dhe nëse pacienti është i predispozuar për zhvillimin e glaukomës. Atëherë është e rëndësishme të zvogëloni marrjen e kafeinës gjatë gjithë ditës. Njerëzit të cilët mund të eliminojnë plotësisht kafeinën nga jeta e tyre mund të vërejnë një përmirësim. Por nëse kafeina nuk shkakton probleme në sy, ajo mund të zvogëlohet vetëm në sasi të caktuara.

Sidoqoftë, kontrolli  subspecialist duhet të bëhet një herë ose dy herë në vit për të monitoruar gjendjen.