„Како човек кој речиси го заборавил животот кога не носел наочари, си велев еден ден ако најдам златна рипка наместо имот и пари и други богатства што обично луѓето ќе посакаат на прва, јас прво што ќе посакав е тоа да ми го врати видот. “

Валентин Николовски првично ја добил диоптријата во пубертет, меѓу осмо одделение и прва година.  Како поранешен спортист – кошаркар му направило проблем ; „Кошот за мене биде нешто што се чувствува, а не што се гледа.“

Понатаму во животот претставувало проблем во војска, а веќе во животот на работата претставувал сериозен предизвик со постојано менување на наочари, било за сонце било за вид.

Пред еден месец во нашата болница му беше направена операција на катаракта, со вградување на мултифокални леќи со кои се овозможува вид на блиску, средина и далеку на кој начин се елиминира носење на очила за блиску и далеку доживотно.

„Но, еве овде во Систина Офталмологија освен диоптрија открија дека не е само тоа, туку дека имам почетна катаракта на левото око којашто причекавме извесно време да се стабилизира.“

По многу брз договор, д-р Билјана Костовска во ист ден ја направи операцијата на катаракта со вградување на мултифокални леќи на двете очи.

„Еден ден по операцијата, иако веќе од вчера тоа беше така, јас немам никакви проблеми и гледам како со наочари, би рекол. Вчера ме донесоа и ме земаа со кола од Систина Офталмологија. Денеска дојдов сам сабајле во 08:30 на контрола и ќе си одам сам возејќи го моето возило.“

После интервенцијата Валентин правеше редовни контроли и како што и сам изјави на неговата фејсбук страна: „Еден месец по успешна операција на катаракта со вградување мултифокални леќи, на контрола кај д-р Билјана Костовска. И нормално констатацијата е супер успешна операција и Тино повторно гледа како сокол. Фала многу доктор Билјана.“

Погледнете го видеото на Валентин каде објаснува за неговото искуство со операцијата на катаракта и искуството во нашата болница.

Совет за првичен преглед и/или дијагностика

во случај да имате иста или слична состојба:

Предоперативен преглед на катаракта

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, ехо/биометрија, IOL master.

2.400,00

Имплантација на монофокална леќа (MA)

Mонофокална троделна акрилна интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

48.500,00

Имплантација на мултифокална леќа

Интраокуларна леќа за корекција на диоптрија на сите растојанија. Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Имплантација на мултифокална торична леќа

Интраокуларна леќи за корекција на диоптрија на сите растојанија и астигматизам (цилиндер). Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.