вежби за очи
 • Mbylli sytë dhe relaksohuni: errësira forcon qelizat fotoreceptore në sy, gjë që ndihmon për të mbajtur shikimin mirë.
 • Vezullimi i shpejtë brenda dy minutash përmirëson qarkullimin e gjakut.
 • Mbylli sytë çdo dy ose tre orë për disa minuta. Pastaj fërkoni pëllëmbët derisa të nxehen, dhe pastaj mbuloni sytë me pëllëmbë. Hapi sytë për një minutë.
 • Mbylli sytë fort për disa sekonda, pastaj hapni. Gjatë ushtrimeve, uluni drejt. Ushtrimet përsëritni dhjetë herë.
 • Fokuso shikimin përmes dritares së një objekti. Pastaj ktheje në një pikë të paramenduar në dritare, mund dhe ta vizatoni. Përsërisni ushtrimin pesë- gjashtë herë.
 • Përderisa shëtiteni, përpiquni të përqendroni shikimin tek objektet e largëta, dhe jo tek këmbët tuaja ose diçka para teje.
 • Masazhoni sytë duke shtypur lehtë qepallat e sipërme. Pas disa sekondash, hiqni gishtat nga qepallat. Me një masazh të tillë mund të përmirësoni qarkullimin e lëngut intraokular.
 • Masazhoni shtojcat. Duke përdorur gishtin e madh në lëvizje rrethore, masazhoni shtojcat në rrathë të vegjël,dhjetë herë në një drejtim dhe po aq herë të tjera anasjelltas. Përsëritni të njëjtën lëvizje mbi pikën e mesme të vetullave në ballë, pastaj nën sytë në të dy anët e urës së hundës.
 • Shpërlani sytë kur vëni re se janë të lodhur. Në mëngjes mund ta bëni këtë me ujë të ngrohtë e më pas me të ftohtë. Në mbrëmje, në rend të kundërt, me ujë të ftohtë dhe të nxehtë. Gjatë ditës mund t’i shpërlani me ujë të vakët.
 • Ngadalë rrotulloni bebëzat e syve, katër rrotullime në drejtim të shigjetave të orës dhe po aq  rrotullime të tjera në drejtim të kundërt.
 • Drejto dorën para teje dhe shiko në gishtin e madh. Duke  afruar gishtin e madh tek hundës, shikoni vazhdimisht në të. Përsëriteni stërvitjen dhjetë herë.
 • Lëvizi ngadalë sytë nga e majta në të djathtë dhe nga e djathta në të majtë.
 • Vëndoni kokën prapa, dhe mbyllni sytë dhe relaksohuni për tre minuta. Ushtrimin mund ta përjetoni si një dremitje të vogël.
 • Përpiquni të mos e shikoni ekranin e kompjuterit, telefonit ose televizorit për të paktën dy orë para se të flesh.

Nga ushtrimet e mësipërme, zgjidhni të paktën katër ose pesë, të cilat do t’i përsërisni çdo ditë. Kjo do t’i mbrojë sytë nga lodhja e tepërt dhe do të keni shikim të shëndetshëm.