Në prag të “World Sight Day”, e cila mbahet çdo të dytën të enjte të muajit tetor, me qëllim që të ngritë vëmendjen globale për rëndësinë e kujdesit ndaj syve, dëshiroj t’ju drejtohem të gjithëve pikërisht me këtë temë “Kujdesi për sytë tuaj.”

Ne njerëzit kemi organe të specializuara shqisore për të krijuar një lidhje me mjedisin jetësor, dhe një nga ato organe është shqisa e të pamurit. Sytë tanë janë shumë të rëndësishëm për funksionimin tonë të përditshëm dhe ne duhet të kujdesemi siç duhet për ta. Ashtu si, kur pëllëmbët tona janë të thata ne përdorim krem për duar, kur goja është e thatë aplikojmë balsam buzësh, kështu që duhet t’i mbrojmë sytë siç duhet nga ndikimet e jashtme.

Syze dielli

Prandaj, kur jashtë është me diell, rekomandohet të mbahen syze dielli jo vetëm për modë, por syzet që kanë mbrojtje të mirë UV të cilat mbrojnë qendrën tonë të shikimit (makulën) nga rrezet e dëmshme.

  Punë para kompjuterit

Puna e zgjatur para kompjuterit sjell me vete probleme më të shpeshta me sytë:

  • thatësi e theksuar,
  • acarim,
  • kruarje,
  • shikim i turbullt,
  • dhimbje koke etj.

Të gjitha këto simptoma janë në fakt probleme të syve të shekullit të 21-të. Gjithashtu, këto simptoma mund të jenë më të theksuara nëse mbani thjerrëza kontakti ose syze. Prandaj, është mirë që të bëhet një ekzaminim për korrigjimin e dioptrisë me laser, i cili do të heqë dioptrinë, e cila mund të shkaktojë dhimbje koke, turbullim të shikimit dhe të keni shikim të qartë çdo ditë pa aparate për sy.

Zgjidhje për problemet e syve të shek. 21

Duhet të mbajmë syze mbrojtëse me një filtër të dritës blu përpara ekranit. 

Gjithashtu, kur punojmë për një kohë të gjatë, duhet të bëjmë një pushim nga shikimi i monitorit çdo 2 orë, me atë që shikojmë nëpër celular nuk pushojmë, por duke parë nga një dritare në distancë për 5-10 minuta. Nëse nuk kemi dritare, atëherë mjafton të mbyllim sytë.

Ndjenja e thatësisë, lodhja e syve, acarimi mund të lehtësohet duke përdorur lot artificial 2-3 herë në ditë. Do të ishte mirë të ishin pa konservues. Është e rëndësishme të dini se nuk bëheni të varur nga lotët artificialë, por thjesht se vetë sytë ndihen më mirë kur hidratohen siç duhet dhe ndoshta derisa të arrihet hidratimi i kënaqshëm, do t’ju duhet të lani më shpesh.

 Nëse keni dioptri, mos i anashkaloni kontrollet e rregullta oftalmologjike. Dioptria joadekuate mund të rezultojë në dhimbje koke, acarim të syve, ndjenjë të lodhjes etj.

Disa sëmundje sistemike prekin edhe organin tonë të shikimit, si diabeti, hipertensioni, yndyrna e lartë etj. Konsultohuni me mjekun tuaj amë dhe caktoni një ekzaminim oftalmologjik subspecialist për të përcaktuar gjendjen e segmentit të pasmë të syve tuaj (nervi optik, qendra e shikimit të qartë, enët e gjakut).

Ekipi ynë i Sistina Oftalmologija është këtu për t’u kujdesur për shëndetin e syve tuaj. Por jeni ju që duhet të jeni të disiplinuar dhe të mos humbisni kontrollet e rregullta.

Së bashku për Shikim më të mirë.

Deri herën tjetër,

dr. Violeta Shijakova

spec. oftalmolog

Biografia