Во услови на COVID -19 дел од нашите пациенти не се во можност да дојдат во нашaта болница заради различни причини и така не успеваат да ја добијат потребната медицинска грижа. За да може да останеме во комуникација со нашите пациенти и да обезбедиме континуитет во медицинската грижа развивме неколку алатки, меѓу кои и сигурен и безбеден превоз.

Возилото е обезбедено според сите протоколи за безбедност и услови на работење во овој момент, според најстроги правила за дезинфекција и безбедност на патниците.

Еве какво искуство имаше Ана Петрушевска од Скопје, една од нашите пациенти, која го користеше нашиот превоз.

“Овие три дена по операцијата на катаракта со интраокуларна леќа, гледам одлично. Се чувствувам како нова благодарение на д-р Костовска и целиот тим. Знаев дека се работи за сериозна болница, ама тоа дополнително што го направија, а не мораа, многу ми значеше. На денот на операцијата ми организираа превоз од дома до болницата, кој беше посебно чист и со сите мерки за дезинфекција. Навистина се чувствував посебно! Не очекував таков гест. Иако на денот на операцијата бев исплашена, ваквиот професионалeн и грижлив пристап на вработените во ‘Систина Офталмологија’ ми помогна многу. Веќе подолго време имам проблеми со диоптрија, како и со покачен очен притисок но го третирам со терапија. Ме оптеретуваше гледањето телевизија и далеку кога гледав. На крајот на 2019-та год. ми открија дека имам и катаракта и ме упатија кај д-р Костовска и тимот во ‘Систина Офталмологија’. Во февруари требаше да ја оперирам катарактата – знаев што порано тоа подобро за мојот вид. Сепак морав да почекам да се стабилизират малку мерките и состојбата за коронавирусот за да ја направам операцијата. Тоа и го направив во овој момент и драго ми е што се обратив кај вашиот тим на кој му верувам.“ – раскажа Ана.

Совет за првичен преглед и/или дијагностика

во случај да имате иста или слична состојба:

Предоперативен преглед на катаракта

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, ехо/биометрија, IOL master.

2.400,00

Имплантација на монофокална леќа (MA)

Mонофокална троделна акрилна интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

48.500,00

Имплантација на мултифокална леќа

Интраокуларна леќа за корекција на диоптрија на сите растојанија. Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Имплантација на мултифокална торична леќа

Интраокуларна леќи за корекција на диоптрија на сите растојанија и астигматизам (цилиндер). Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.