Во целата еуфорија со европското првенство во фудбал, тениските натпревари и престојните олимписки игри, ви го објаснуваме прашањето, зошто се вели дека спортистите имаат „мирно око“, што е тоа и што всушност значи? 

Мал тип – како да „знаете“ кој ќе победи на следниот спортски натпревар – гледајте ги натпреварувачите во очи кога победуваат и кога губат.

Така нареченото „мирно око“ може да објасни зошто спортистите можат да го задржат фокусот дури и кога се под притисок.

Остриот фокус односно мирното око им помога на лекарите да го задржат фокусот додека оперираат.

Џоан Викерс и теорија за мирно око

Концептот на мирно око потекнува од личните искуства на кинезиологот, Џоан Викерс. Како студент по спортски науки – и атлетичарка – Викерс отсекогаш била заинтересирана за тоа како атлетските таленти варираат толку многу од ден на ден.

Влегувајќи на докторски студии на Универзитетот во Британска Колумбија, Викерс истражува на кој начин спортисти го гледаат светот. Таа следела група професионални голфери на уред кој прецизно ги следел нивните движења на очите додека ги ставале своите топчиња. Таа пронајде интригантна корелација: колку е подобар играчот (мерено според нивото кое го знаат за голф), толку подолг и стабилен е погледот кон топката непосредно пред, потоа и за време на нивниот удар. Напротив, почетниците имаа тенденција да го сменат својот фокус помеѓу различните области на сцената, при што секоја фиксација трае пократко време.

На еден од првите тестови, Викерс истражувала универзитетски тим за кошарка и ги приклучила на нејзините уреди за следење на очите, така што тие можеле да станат посвесни за нивниот поглед додека вежбале „слободни фрлања“. До крајот на втората сезона, тимот достигнал ниво на точност што било дури и повисоко од просекот на НБА.

Најновото истражување прикажува дека фокусот е особено клучен во стресни ситуации, спречувајќи го спортистот да се вознемири.

Викерс започнала со студентски истражувања на кошарски тим под стрес. Додавајќи го стресот, Викерс им поставила правила, кој ќе има помал број поени од спротивниот тим ќе биде дисфалификуван. Прикажувајки им погрешни резултатите, односно помали од добиените, студентите се вознемириле и им паднал фокусот на утакмицата.

Но, ова не било проблем за лицата кои претходно биле тренирани за мирно око: тие успеале да ги постават негативните мисли на едната страна и да одржат високо ниво на изведба.

Уште поинтригантно, истражувачите од Ексетер откриле дека мирното времетраење на очите е во корелација со самопријавените чувства на „проток“ или „да се биде во зоната“ – чувство на напорна концентрација, во која вашиот ум е чист од сè, освен од фокусот. Мирното око, исто така, се чини дека се совпаѓа со другите физиолошки промени низ целото тело. Срцевиот ритам привремено забавува, на пример, а движењето на самите екстремитети станува неспокојот. Се чини дека сето ова ја поддржува идејата дека мирнотото око филтрира расеаност и ги смирува умот и телото во критичниот момент, дури и под стрес.

За да се има мирно око, секако, мора да се отстрани диоптријата за да може самото око да се фокусира побрзо. Често спортистите користат контакни леќи додека играат наптревар, но многу често се случуваат и инфекции на самото око.

Ласерската корекција на диоптрија ќе ви помогне да ги отстраните контакните леќи и да станете најдобар во својата струка.