Kostanda Cushkar na vjen nga Shkupi dhe është 69 vjeç. Ka qenë një person me diabet në terapi me insulinë për 20 vjet. Më 2 gusht, një ditë e gdhendur në kujtesën e saj, ajo papritmas humb shikimin. Pasi vizitoi disa spitale, ajo vjen te ne dhe qëndron këtu. Dr. Zlatko Arnaudovski dhe Dr. Fanka Gilevska marrin përsipër Kostandën për të zgjidhur përfundimisht problemin e saj. Për fat të mirë, ajo sheh përsëri.

“Më 2 gusht, derisa isha në shtëpi, dola në tarracën dhe papritmas filluan të shfaqeshin si gjarpërinj në sytë e mi dhe unë humba shikimin. Unë u frikësova dhe thirra shoqen time e cila më çoi në Qendrën e Urgjencës të njëjtën ditë. Ata nuk më thanë asgjë të frikshme, por unë nuk pashë asgjë me syrin tim të majtë në veçanti.

Ne shkuam në disa spitale në ditët në vijim, dhe në fund zgjodhëm “Sistina Oftalmologjinë”, për të cilën kishim dëgjuar në media më parë. Meqenëse kam diabet për 20 vjet dhe jam në terapi me insulinë që nga viti 2010, është vërtetuar se diabeti ka shkaktuar ndryshime në enët e gjakut në sytë e mi dhe më është mjegulluar shikimi.

Dr. Fanka Gilevska më kontrolloi dhe më shpjegoi në detaje gjendjen e përgjithshme dhe se ne duhet të veprojmë menjëherë për të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm të enëve të gjakut – mua më është bërë një injeksion në të dy sytë. Sidoqoftë, ky nuk ishte problemi im i vetëm.

Unë gjithashtu u diagnostikova me katarakt të syrit tim të djathtë, ndërsa syri im i majtë ishte operuar disa vjet më parë. Dr. Fanka Gilevska, më shpjegoi se unë duhet të bëj operacionin e kataraktit për të hequr këtë problem, ku takova Dr. Zlatko Arnaudovski, për të më operuar.

Një mjek i mrekullueshëm me të vërtetë më shpjegoi  në detaje rreth vetë operacionit, sa e shpejt, pa dhimbje dhe e përfundoj të njëjtën ditë. Kështu ishte, fjalë për fjalë përmes një bisede të quajtur ai më operoi. Unë u shtriva në shtratin e sallës së operacionit, mjeku mbaroi për pak dhe nuk ndjeva dhimbje. Tani me syrin tim të djathtë shoh siç pashë disa vjet më parë, pa problem.

Unë iu ktheva obligimeve të mia të përditshme në shtëpi, shikoj emisionet dhe serialet e mia përsëri. Jam shumë e kënaqur me qëndrimin e të gjithëve në Oftalmologjinë Sistina. “Të gjithë janë të këndshëm, të qeshur, profesionistë dhe unë jam veçanërisht mirënjohëse ndaj dy mjekëve, Dr. Zlatko Arnaudovski dhe Dr. Fanka Gilevska, të cilët u angazhuan si një ekip për të më ndihmuar të shoh përsëri.