суво око

Edhe kur një person qesh, sytë e tij mbushen me lot. Lotët sigurojnë lagështi për të ndihmuar në shikimin.

Çfarë është loti?

Është një përzierje e ujit, vajrave, mukusit. Syri i thatë mund të krijohet nëse syri nuk prodhon shumë lot.

Sytë e thatë ju bëjnë të mos ndiheni rehat. Nëse personi ka një sy të thatë, do të ndihet si një ndjesi shpimi gjilpërash në vetë syrin. Syri i thatë mund të ndihet në situata të caktuara si në aeroplan, në një dhomë me ajër të kondicionuar, ndërsa jeni duke ngasur biçikletën ose pas një pune të zgjatur kompjuterike.

Trajtimet të cilat përdoren për sy të thatë lehtësojnë syrin. Këto trajtime mund të kërkojnë një ndryshim të plotë të jetesës dhe pika të syve.

Ndonjëherë, syri i thatë shkakton lot. Kjo kontradiktë quhet lotim refleksi. Ndodh për shkak të sasisë së zvogëluar të lagështisë në vetë syrin dhe shkakton iritim të syve. Ai dërgon një sinjal përmes sistemit nervor për më shumë lagështi në sy. Trupi dërgon më shumë lot për të rimbushur thatësinë. Procesi është i ngjashëm me atë kur rëra hyn në sy.

Trajtimi

Trajtimet që mund të bëhen për tharjen e syve janë lotët artificialë në formën e pikave. Lotët artificialë janë trajtimi më i përdorur për sytë e thatë. Nëse personi ka sy të thatë kronik, pikat duhet të përdoren edhe kur ai nuk ndjen thatësi, përndryshe ato lehtë mund të thahen.

Faktorët e rrezikut

 • Personat më të vjetër se 50 vjet – Ndërsa një person plaket, sytë prodhojnë më pak lot. Thatësia e syve është shumë e zakonshme tek njerëzit më të vjetër se 50 vjeç.
 • Gratë – Prodhimi më pak i lotëve është i zakonshëm tek gratë, veçanërisht kur ato kanë një ndryshim hormonal, qoftë shtatzënia, përdorimi i pilulave kundër foshnjës apo menopauza.
 • Ushqyerja me marrje shumë të ulët të vitaminës A – keni nevojë për konsum më të lartë të karotave, brokolit ose peshkut.
 • Mbajtja e thjerrëzave

Komplikimet

Njerëzit me sy të thatë mund të përjetojnë ndërlikimet e mëposhtme:

 • Infeksioni i syve
 • Dëmtimi i sipërfaqes së syrit – nëse nuk trajtohet, syri i thatë mund të dëmtojë sipërfaqen e syrit dhe të çojë në infeksione të ndryshme dhe humbje të shikimit.
 • Shikim i zvogëluar – me sy të thatë vijnë shumë probleme në jetën e përditshme siç është pamundësia për të lexuar një libër

Shkaqet për paraqitjen e syve të thatë janë:

 • Blefariti
 • Entropi
 • Ekontropi
 • Hapësirë e klimatizuar
 • Duhanpirësit
 • Puna në kompjuter për një kohë të gjatë
 • Mbajtja e thjerrëzave
 • Përdorimi i pilulave alergjike, pilula gjumi, pilula zemre, pilula ankthi, etj

Parandalimi i syve të thatë

Nëse personi ka sy të thatë, ai duhet t’i kushtojë vëmendje situatave që mund të krijojnë sy të thatë. Për shembull:

 • Mos përdorni tharëse flokësh ose kondicioner përderisa syri juaj është i thatë;
 • Shtoni lagështirë në ajër ose nëse keni një lagështues të ajrit ndizni atë;
 • Mbani syze dielli ose syze për mbrojtje deri sa jeni jashtë në erë;
 • Jepini pushim syve, përdorni ushtrime për sytë;
 • Ndaloni pirjen e cigareve dhe shmangni tymin;
 • Ulni monitorin e kompjuterit ose laptopit tuaj poshtë nivelit të syve tuaj.

Kur të vizitoni një mjek

Nëse i ndjeni sytë tuaj të thatë dhe nuk mund të shihni qartë, sigurohuni që të caktoni një termin ose nëse nuk jeni në gjendje të konsultoheni me një oftalmolog online. Syri i thatë trajtohet më mirë në fillim, trajtimi i vonuar është më i vështirë për tu trajtuar.