Садиjе Амзаи (35 години) е медицинската сестра – инструментарка на Гинекологија и акушерство во Општа болница во Струга. Садије се ослободи од очилата кои и сметаа при работата со ласерската корекција на диоптрија за време на оваа пандемија.

„Се решив на овој зафат за време на целата оваа ситуација со КОВИД-19 затоа што знам дека тука сум сигурна и најважно, не сакав веќе да се малтретирам со очилата. Сѐ си тече кај вас во најдобар ред согласно сите протоколи и мерки на заштита.“

Проблеми со диоптријата имала веќе скоро 9 години и очилата и сметале во секојдневните активности, а особено при работа: „Ми се замаглуваа од маските што ги носиме во сала. Контактните леќи не ги одржував како што треба и не ги вадев редовно. На секој начин не можев да се привикнам на очните помагала. Сега, не можам да опишам колку сум среќна – конечно сум без очила и контактни леќи.“

Иако е медицинска сестра, сепак во улога на пациент на Садије и било страв дали ќе биде добро. Решавачка била средбата со медицинскиот персонал кој и влеал голема доверба:  „Дојдов на преглед, ама искрено ми беше многу страв дали ќе бидам добро. Решавачки ми беше контактот и поддршката на д-р Костовска, оптометристот Вида и мед. сестра Лилјана. Ми објаснија како изгледа интервенцијата и навистина така беше – кратка и веднаш успешна! Можам да функционирам секојдневно и асистирам при породувањата во болницата, без да се грижам дали ќе ми се замаглат очилата.“

Совет за првичен преглед и/или дијагностика
во случај да имате иста или слична состојба:

Преглед за ласерска корекција на диоптрија

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, анализа на рожница со Пентакам.

4.270,00


Пентакам

Дијагностика за анализа на рожница.

3.100,00

Контролен постоперативен преглед

Преглед три месеци по ласерска корекција на диоптрија.

1.150,00

Ласерска корекција на диоптрија – ПРК

Цената се однесува на едно око.

39.980,00

Ласерска корекција на диоптрија – ЛАСИК

Цената се однесува на едно око.

31.000,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.