Aleksandar Davidovski nga Shtipi bëri korrigjimin e dioptrisë me laser në Sistina Oftalmologjinë Problemi me dioptrinë e tij fillon nga mosha 10 vjeç kur i shfaqet dioptria, por nuk mban syze. Dioptria u rrit në -6.25 në njërin sy dhe -4 me një cilindër në syrin tjetër. Kjo është dëshmia e tij për përvojën e korrigjimit të dioptrisë  me laser.

“Unë jam Aleksandar Davidovski, 27 vjeç. nga Shtipi. Inxhinier i diplomuar në informatikë. Aktualisht punoj si një inxhinier i kontrollit të cilësisë së softuerit ku duhet të kem një pamje të shkëlqyer. Në moshën 10 – vjeçare në kontrollet sistematike, u diagnostikova me dioptri prej -0,5 në largësi. Por në ato vite nuk doja të mbaja syze dhe i mbaja vetëm në shkollë.  Prandaj, dioptria rritej vit pas viti, duke arritur në -6,25 në njërin sy dhe -4 me një cilindër në syrin tjetër.

Si në punë, ashtu edhe në aktivitetet e përditshme të Aleksandrit, i pengonte dioptria. Pastaj filloi të ndjej thatësi në sy nga mbajtja e vazhdueshme e thjerrëzave të kontaktit.

“Dioptria shumë më pengonte në jetën dhe punën time të përditshme dhe ajo që më ka shqetësuar më shumë është se nuk mund të shikoja asgjë natën edhe pse kam mbajtur thjerrëza kontakti 6 vitet e fundit. Shpesh përballesha me djegie të syve, kruajtje, skuqje, sepse sytë e mi ishin vazhdimisht të thatë, gjithashtu ndodhte që thjerrëzat e kontaktit nuk ishin në optikë, kështu që pritja derisa të arrinin apo t’i porositja nga jashtë.

“Natën shikueshmëria ime ishte shumë e dobët, ndodhte që ti kaloj njerëzit që i njihja sepse nuk mund t’i shihja.”

Dëshirën për të bërë korrigjimin e dioptrisë me laser e kishte që në moshë të re.

“Kisha dëgjuar për korrigjimin e dioptrisë me laser shumë kohë më parë dhe që atëherë kam dashur ndonjëherë ta bëjë ndërhyrjen dhe të shoh qartë. Dëshira ime për korrigjimin e dioptrisë me laser ishte kaq e madhe, saqë për herë të parë caktova një kontroll, kështu që pyesja dhe mblidhja përvoja pozitive nga njerëz të tjerë.”

“Dëshira ime për ndërhyrje ekzistonte si e vogël, dëgjova në televizion se ndërhyrje të tilla po bëheshin në Maqedoni, por momenti më interesant ishte kur vendosa sigurt. Ishte një mëngjes kur u zgjova (më kujtohet që ishte shumë herët), mora telefonin dhe si zakonisht fillova të shikoja në rrjetet sociale dhe më u shfaq një reklamë nga Sistina Oftalmologjia, e hapa dhe ende pa u kthjellur nga gjumi vendosa të caktoj një kontroll. U dëgjova me prindërit e mi dhe u tregova se çfarë po planifikoja dhe menjëherë mora  telefonin dhe caktova një kontroll tek Dr. Fani.”

Ngazëllimi i tepërt i Aleksandrit, i cili mezi priste ditën e ndërhyrjes, ndikoi edhe në hiperaktivitetin gjatë ndërhyrjes.

“Emocioni ishte padyshim shumë i madh sepse për vetëm 10 minuta do të shikoja shumë mirë dhe pa problem, por isha në panik. E gjithë ajo u zhduk që kur shkova në spital dhe filluam të përgatitemi. Skuadra ishte e mrekullueshme dhe unë u qetësova. Më vinte interesant dhe në sallën e operimit sepse jemi në dijeni dhe përcjellim njëri-tjetrin, flasim me njerëzit e pranishëm në sallë. Në ndërhyrjen time morën pjesë mjekët Biljana dhe Fani dhe si pacient isha pak ‘i shqetësuar’, këtu shumë na ndihmoi edhe optometristi Eleanor. Ndjenja nuk përshkruhet. Besimi dhe lumturia ishin në një nivel të mahnitshëm. Nuk ndieja fare dhimbje edhe pas kalimit të anestezisë lokale. Vetëm ditët e para, ndjeja pickim të vogël që pritej. Me Dr. Fanin  ishim në kontakt edhe pas orarit të punës për çdo kujdes dhe çështje që kisha. Isha thjesht i gëzuar dhe më mbeti si shprehi, kështu që javët pasuese po shikoja përreth gjithë kohës. Edhe kur isha me shoqëri jashtë ose në një vend, shikoja përreth dhe lexoja targat e makinës.”

Për ndërhyrjen gjatë pandemisë Aleksandri thotë:

“Gjithçka ishte korrekte nga punonjësit, çdo masë u respektua. Madje edhe vetë ndërhyrjen e bëra në një periudhë pandemike, e cila përfundoi e sigurt. Sepse shëndeti dhe kujdesi ndaj pacientit ishte në vend të parë. Unë patjetër do t’i rekomandoja kujtdo që ka një problem në qoftë se ata janë në gjendje të bëjnë një korrigjim të dioptrisë me laser, sepse profesionalizmi juaj është në një nivel të lartë.”