оптичка илузија

A keni menduar ndonjëherë për iluzione optike? A na bëjnë sytë trike në trurin tonë?

Për të kuptuar iluzionet optike, duhet të kemi parasysh se iluzionet ndikojnë në trurin tonë, jo në sytë tanë.

Sistemi vizual është i përbërë nga disa pjesë që lëvizin

Megjithëse sytë luajnë një rol të madh në shikimin e iluzioneve optike, ato janë vetëm një përbërës i një sistemi më të madh vizual që përfshin shumë pjesë të ndryshme si nervi optik, kiazma optike, korteksi vizual i trurit dhe shumë të tjerë.

Ne shohim kur drita hyn në sy dhe përqendrohet në retinë. Qeliza në retinë shndërron dritën në një sinjal elektrik që më pas dërgohet në tru përmes nervit optik. Epo, rrjedh që ne shikojmë me trurin tonë. Ky proces kompleks merr vetëm një të dhjetën e sekondës.

Iluzionet optike shfrytëzojnë përparësinë nga distancat e shkurtra në tru

Sytë tanë marrin shumë stimuj vizualë gjatë ditës. Për t’u siguruar që truri ynë nuk është i mbingarkuar me informacion vizual, ata shpesh shkojnë përgjatë distancave më të shkurta, duke plotësuar boshllëqe ose duke krijuar një imazh nga përvoja e mëparshme.

Shumë shpesh ne nuk i vërejmë këto ndryshime. Ne i vërejmë ato vetëm kur shohim iluzione optike. Iluzionet optike përfitojnë nga distancat e shkurtra dhe mashtrojnë trurin tonë, në mënyrë që imazhi që shohim të mos jetë i njëjtë me realitetin. Iluzioni optik mund të na mashtrojë, por zbulon shumë se si funksionon sistemi ynë vizual.

Mos lejoni që sytë tuaj të ju gënjejnë

Nëse dikush ju tregon një iluzion optik dhe nuk mund ta ndiqni lëvizjen e tij, dmth është statik, keni nevojë për një kontroll subspecialist të detyrueshëm  që do të shohë pjesën e pasme të syrit dhe të zbulojë se ku është problemi.

Nëse ka diçka që kemi mësuar nga blogu, është se asgjë nuk është ashtu siç duket. E njëjta gjë vlen edhe për sytë tuaj.

Kontrolloni sytë tuaj që sot. Nëse nuk jeni në gjendje të merrni pjesë fizikisht, telefononi dhe caktoni një konsultë online me mjekët tanë ose caktoni një takim përmes faqes sonë të internetit.