мона лиза

Дали некогаш сте се запрашале, во што се крие тајната на очите на Мона Лиза?

Мона Лиза е дело на познатиот Леонардо Да Винчи и нејзината приказна е позната насекаде низ светот, преку познатата слика, филмовите, сериите, но и поради нејзините очи. 

Нејзината слика претставува вистинско чудо, како за народот, така и за научниците на оваа слика. Нејзините очи не само што ве следат, од кој агол и да ја гледате, туку има и скриени кодови во нејзините очи, кои се уште не се откриени. 

Ефектот се нарекува Мона Лиза. Научниците велат дека доколку некоја личност е насликана исправено и да гледа право во центарот, сите ќе имаат чувство дека очите на сликата ги следат во сите правци. Исто така, научниците тврдат дека доколку очи се насликани на некоја слика под одреден агол, ќе се појави ефектот на Мона Лиза.

Се уште не е познато која е причината на појава на овој ефект. Научниците се прашуваат дали постои воопшто некој ефект или тоа е само феномен кој луѓето го замислуваат, поради тоа што некој им кажал или сакаат да им се случи тоа и на нив. 

Очите на Мона Лиза се едни од најубавите и најпосакуваните очи во светот. Многу сликари пробале да ја нацртаат и прецртаат, но никој не може да ги долови очите на Мона Лиза

Дури пробувaле и да ја нацртаат како изгледала во вистинскиот живот, но никој не може да ги погоди очите како што ги нацртал Леондардо Да Винчи. Останува на нас да ја замислуваме Мона Лиза, нејзиниот лик и дело.

Ние не можеме да ви ги ветиме очите на Мона Лиза, но можеме да ви ветиме очи на кои нема да им бидат потребни очила и секој ќе може да ја види убавината на вашите очи, воедно да ги гледате и Вие совршено соговорниците.  

Овој месец со промотивна цена, закажете го својот преглед и бидете чекор до успешен, чист вид и истакнете ја убавината на вашите очи со ласерската корекција на диоптрија.

Преглед за ласерска корекција на диоптрија

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, анализа на рожница со Пентакам.

*4.270,00

2.135,00

Пентакам

Дијагностика за анализа на рожница.

3.100,00

Контролен постоперативен преглед

Преглед три месеци по ласерска корекција на диоптрија.

1.150,00

Ласерска корекција на диоптрија – ПРК

Цената се однесува на едно око.

*39.980,00

27.900,00

Ласерска корекција на диоптрија – ЛАСИК

Цената се однесува на едно око.

*31.000,00

 27.900,00

*Акцијата важи до 31.05.2021 год.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Тетово: +389 44 357 111;
  • Штип: +389 32 307 100.
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.