Foshnjet

 • Sytë janë më të ndjeshëm ndaj ngjyrave më të theksuara  dhe modeleve/formave bardhë e zi;
 • Lloji i ngjyrës përmirësohet ndjeshëm gjatë 3 muajve të parë pas lindjes;
 • Ata mund të përqendrohen vetëm pas disa muajsh.

Kushtoni vëmendje:

Nëse foshnja ka një refleks të bardhë/shkëlqim të syve (të cilin mund ta vëreni në fotografi), e njëjta  mund të tregojë një problem të veçantë të syrit, dhe për këtë arsye do të ishte mirë të vizitonit një oftalmolog. Ndërsa shkëlqimi i kuq në fotografitë është shenjë e syrit të shëndetshëm.

6+ muaj

 • Sytë duhet të jenë plotësisht të formuar dhe të zhvilluar;
 • Ata mund të përllogarisin thellësinë dhe format 3D, por  nuk mund t’ju thonë – gjë që është normale;
 • Në raste të rralla, është e mundur të mbahen syze pas 1 viti. Deri në moshën 1 vjeçare vit ka kohë të stabilizohen muskujt e syve dhe nëse nuk stabilizohen pas 1 viti, bëhet kontroll i syve për të përcaktuar syzet.

Kushtoni vëmendje:

Pas disa muajsh, sytë e foshnjave duhet të jenë në gjendje t’ju ndjekin kur lëvizni në dhomën ku ndodheni. Ju mund të bëni një kontroll të shpejtë – mbuloni njërin sy dhe tjetrin sy. Nëse foshnja juaj nuk dëshiron që njëri sy të mbulohet nga tjetri për një kohë të gjatë, kjo mund të tregojë një problem.

4+ vjet

 • Në kopsht, zakonisht bëhet ekzaminim i syve nga 3 deri në 5 vjet. Nëse nuk është bërë asnjë ekzaminim dhe jeni të shqetësuar, do të ishte mirë ta çonit fëmijën tuaj te një oftalmolog;
 • Nëse fëmija ka sy dembel (ambliopia), trajtimi është më i suksesshëm deri në moshën 7 vjeçare. Megjithatë, nuk përjashtohet mundësia e vazhdimit të trajtimit deri në moshën 12 vjeç;
 • Shkurtëpamësia  në ditët e sotme zakonisht fillon midis 6 dhe 13 vjeç, pra gjatë rritjes intensive tek fëmijët.

Kushtoni vëmendje:

Strabizmi ose syri i dembel janë gjendje të zakonshme dhe madje mund të mos vihet re se ato janë tek fëmija (sidomos syri dembel).

Adoleshentë

 • Sytë vazhdojnë të rriten dhe të zhvillohen, kështu që kini kujdes nga shikimi i fëmijës suaj në bazë ditore;
 • Ankohet për dhimbje koke ose ndihet i lodhur pas shkollës mund të tregojë një problem me sytë;
 • Një pjesë e madhe e adoleshentëve janë shkurtpamës.

Kushtoni vëmendje:

Fëmijët që janë merren me sport mbajnë syze, mund të mbajnë thjerrëza kontakti, por duhet të mbajnë higjienë të rregullt për ta.

Një problem i mundshëm me sytë?

Kushtoni vëmendje këtyre shenjave te fëmija juaj, pasi ato mund të tregojnë një problem me sytë:

 • Fërkimi i shpeshtë i syve (sidomos kur  janë të lodhur);
 • Shpesh sytë e lagur;
 • Ulur shumë afër para televizorit ose duke mbajtur libra/objekte afër fytyrës së tyre;
 • Shfaqja e shenjave të pakujdesit ose, nga ana tjetër, kanë një koordinim të dobët me duart ose sytë;
 • Ankohet për shikim të turbullt ose fotografi të dyfishta dhe dhimbje koke të pashpjegueshme;
 • Ata i rrotullojnë sytë përpjetë ose mbyllin njërin sy kur lexojnë ose shohin televizor;
 • Shmang leximin, shkrimin ose vizatimin;
 • Ata mbyllin njërin sy kur dalin jashtë me dritë të fortë.

Nëse jeni të shqetësuar për shëndetin e syve të fëmijës, bëj një kontroll të syve. Sa më shpejt të zbulohen problemet, aq më mirë dhe në mënyrë më efektive mund të trajtohen.