Контактните леќи се феноменален изум за лица кои не сакаат да носат или пак не може да се навикнат на очила. Тие се дизајнирани да ви овозможат пријатно и лесно извршување на секојдневните обврски. Меките контактни леќи најчесто се направени од хидрофилна пластика – специјален вид на пластика која останува мека и влажна се додека впива вода. Ако носите меки контактни леќи најверојатно сте забележале кога ќе се исушат стануваат цврсти и создаваат чувство на страно тело во окото.

Правилно носење на контактни леќи, според препораките од офталмолог, се комбинирано носење на очила и леќи, при што леќите да се извадат по најмногу 8 часа носење.

Тоа е така бидејќи солзниот филм го влажни окото и ја храни рожницата со кислород. Со трепкање се лачат солзи, а кога окото е отворено доаѓа во контакт и со кислородот од воздухот. Кога спиеме, нема размена на солзи (затоа што не трепкаме), но исто така окото е затворено и размената на солзите е намалена. Спиењето со леќи, дополнително ја покрива рожницата и нема доволно кислород. Воедно, нема размена на солзи и страда од недостаток на кислород (хипоксија) и сувост.

 • Корнеална неоваскуларизација – е состојба при која мали крвни садови растат во рожницата за да овозможат проток на кислород, а на тој начин се намалува проѕирноста на рожницата во таа зона.  Оваа состојба се третира со кортикостероиди кои не смеат да се користат предолго поради нивните контраиндикации.
 • Ерозии на рожницата – контактната леќа може да се зацврсти додека се наоѓа на вашето око кое може да доведе до создавање на мали ранички на рожницата. Оваа состојба се третира со антибиотик, забрана за носење на леќа и вештачки солзи кои поттикнуваат епителизација (зараснување).
 • Инфекција на очите – спиењето со контактни леќи го зголемува ризикот од очна инфекција за 6 до 8 пати. Инфекциите се решаваат со терапија, но може да остават трајни последици на вашиот вид. Ако имате инфекција а сте носеле контактни леќи, не смеете повторно да ги носите бидејќи се инфицирани. Ифицирана контактна леќа е најголема опасност од сите инфекции на очите.
 • Црвенило на очите, иритација, преосетливост,  болка како и зголемена чувствителност на светлина.

Исто така, може да настане промена во структурата на рожницата што може да резултира со изместени вредности за вашата точна диоптрија и појава на цилиндер.  Поради тоа, пред прегледот за ласерска корекција на диоптрија се препорачува да не се носат контакните леќи, од 3 до 7 дена, во зависност од нивната тврдина.

Многу е важно никогаш да не спиете со контактните леќи независно дали се меки или тврди. Постојат нови видови на контактни леќи кои се специјално дизајнирани за да може да се носат при спиење или за продолжена употреба – но пред да си земете сами на своја рака, консултирајте се со вашиот офталмолог дали тие леќи се добро решение за вас и вашата рожница.

Совет за добра грижа на вашите очи ако носите контактни леќи:
 • Избегнувајте да ги носите повеќе од 8 часа во текот на денот;
 • Избегнувајте да преспивате со нив;
 • Избегнувајте пливање или гнурење со контактните леќи;
 • Употреба на контактните леќи со неизмиени раце;
 • Чистење на контактни леќи со вода од чешма;
 • Повторна употреба на веќе искористената течност за леќи.

Тест: Дали постои веројатност да сте кандидат за ласерска корекција на диоптрија?

Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Преглед за ласерска корекција на диоптрија

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, анализа на рожница со Пентакам.

4.270,00
2.135,00

Супспецијалистички преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно – преглед на преден и заден сегмент на очите.

1.600,00

Офталмолошки преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок – преглед на преден сегмент на очите.

1.000,00

*Акцијата важи до 30.04.2021 г.

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.