Доц. д-р Ратимир Лазиќ и проф. д-р Никица Габриќ

Проф. д-р Никица Габриќ, основачот и управителот на нашата партнерска клиника „Свјетлост“ направи операција на левото око и му се вгради интраокуларна леќа Synergy, најновата генерација на мултифокални леќи.

Откако професорот извршил неколку операции на вградување на овие леќи на пациенти, на крајот на истиот денот го замолил својот колега доц. спец. офталмолог Ратимир Лазиќ да го оперира.

„Еве по неколку часа по интервенцијата, го проживувам истото што го проживуваат повеќе од 1000 пациенти годишно. Видот е подобар и веќе од утре очекувам да биде 100%!“ – проф. д-р Никица Габриќ.

Интервенцијата трае помалку од 5 минути. Таа е комплетно безбедна и безболна.

„Како што старееме, така и очите ја губат својата природна моќ за акомодација и почнуваме да не гледаме добро, да не читаме како што треба итн. Отсекогаш сум верувал дека на пациентот не треба да му се нуди она што на себе не би си понудиле.“- проф. д-р Никица Габриќ.

Оваа интервенција не е единствената интервенција што професорот ја има направено. Пред 14 години, диоптријата му беше отстранета со ласерска корекција на диоптрија, а пред 3 години на десното око му беше вградена тогашната најнова мултифокална леќа Symfony.