Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Ndërhyrje për të kthyer funksionimin normal të qepallave

Ndryshimet degjenerative të qepallës nuk janë vetëm një problem estetik, ato shpesh mund të shkaktojnë ndryshime shumë serioze dhe të përhershme në segmentin e përparmë të syrit. Kirurgët tanë kryejnë të gjitha llojet e operacioneve të qepallave për të rikthyer funksionimin normal të syve. Ndërhyrjet kryhen nën anestezi lokale, dhe pacientët shkojnë në shtëpi të njëjtën ditë.

Gjatë procesit të plakjes, lëkura e qepallës bëhet më e hollë, më pak elastike, humb mbështetjen, duke çuar në humbjen e indit dhjamor, lodhja e tendinave të muskujve të qepallës çon në lëshim të tepërt të qepallës, blefarohalaza të qepallave të sipërme dhe të poshtme ( lëkura e tepërt që varet mbi sytë dhe qepallat), ptozë të mëtejshme (qepallat e rëna), ektropioni dhe entropioni (kthim i tepërt e qepallës ose jashtë).

Sot, për korrigjimin e ndryshimeve që ndodhin kemi në dispozicion metoda jo kirurgjikale dhe kirurgjikale.  Mimikat e përditshme në muskujt e fytyrës (vrenjtja, habia, qeshja) krijojnë rrudha në ballë, midis vetullave dhe në cepin e jashtëm të syrit.

Me metoda kirurgjikale trajtohen blefarohalaza e qepallave të sipërme dhe të poshtme dhe ptozë me origjinë të ndryshme. Një prerje bëhet në brazdat natyrale të kapakut në mënyrë që shenja të mos duket dhe lëkura e tepërt të hiqet. Në rast se pozicioni i kapakut duhet të korrigjohet sepse ka humbur mbështetjen e muskujve, kryhet një ndërhyrje për ta kthyer kapakun në pozicionin e tij natyror.

Duke pasur parasysh të gjitha nga më sipër, ne kemi shumë mundësi të dukemi dhe të ndihemi të rinj për një kohë të gjatë në të ardhmen.

Blefaroplastika

Kirurgjia më e zakonshme e qepallave, e cila rikthen freskinë dhe pamjen rinore, quhet blefaroplastikë. Blefaroplastika estetike kryhet në rast të lëkurës së tepërt në qepallat (dermatohalasis), e cila zakonisht humb elasticitetin e saj për shkak të plakjes dhe varet në skajet e qepallës, dhe mund të shoqërohet me prolapsin e indit yndyror nga orbita që shkakton formimin e jastuqeve yndyrore dhe rrathëve të syve;.

Blefaroplastika funksionale kryhet në rastet kur, përveç lëkurës së tepërt, muskujt mund të dobësohen dhe kapaku të ulet me pamundësinë për ta ngritur atë (ptozë). Kirurgjia nën anestezi lokale heq lëkurën e tepërt, yndyrën dhe fibrat e muskujve të shtrirë në qepallat.

Një prerje bëhet në palosjet natyrale të kapakut ose nën qerpikët dhe mbyllet me qepje që hiqen në shtatë ditë, me një shërim të shpejtë dhe një shenjë pothuajse e padukshme.

Korrigjimi i ptozës (kapaku i lëshuar)

Ptoza është një term mjekësor për një rënie të qepallës. Një pacient me ptozë nuk është në gjendje të hapë plotësisht syrin sepse qepalla e sipërme mbulon bebëzën. Përveç që është një problem estetik, ai gjithashtu mund të shkaktojë dëmtime funksionale të shikimit dhe ngecje në zhvillimin e shikimit tek fëmijët, ndërsa të rriturit e kanë të vështirë të funksionojnë në jetën e përditshme. Mund të jetë e pranishme që nga lindja e një fëmije, kështu që quhet i lindur dhe ndodh për shkak të gabimeve në zhvillim përderisa fëmija është ende në bark. Nëse fëmija lind me ptozë që parandalon shikimin normal, është e nevojshme të kryhet operacioni sa më urgjent që është e mundur, sepse syri i fëmijës nuk do të zhvillohet dhe do të mbetet i dobët për tërë jetën.

Ptoza e fituar tek të rriturit ndodh si rezultat i dëmtimit ose plakjes degjenerative të muskujve dhe tendinave të qepallave të shkaktuara nga plakja. Ptoza trajtohet me kirurgji dhe ka disa lloje të operacioneve. Zgjedhja e ndërhyrjes varet nga lloji dhe shkalla e ptozës.

Nëse muskuli që ngrenë qepallën  (levator palpebrae) ka një pjesë të ruajtur të funksionit, operacioni kryhet duke e shkurtuar atë. Nëse rastësisht ai muskul nuk ka një funksion të ruajtur mjaftueshëm, qepalla lidhet me një procedurë të veçantë me muskujt e ballit që marrin përsipër funksionin e qepallës (i ashtuquajturi pezullim i vetullave). Ndërhyrja e korrigjimit të ptozës kryhet nën anestezi lokale në mënyrë që pacienti të shkojë në shtëpi të njëjtën ditë dhe pason një shërim shumë i shpejtë. Edhe pse procedura është e njëjtë tek fëmijët, ajo duhet të bëhet nën anestezi të përgjithshme.

Korrigjimi i pozicionit të dëmtuar të qepallës (ektropion, entropion)

Tek njerëzit më të moshuar, skajet e kapakëve ndonjëherë shtrembërohen për shkak të ndryshimeve në strukturën e skajeve të kapakëve, të cilat shkaktohen nga ndryshimet në muskujt që mbajnë kapakët, tendinat e tyre dhe lëkurën rreth tyre. Shpesh, gjendje të tilla ndodhin pas dëmtimit të syve për shkak të plagëve ose sulmit në tru ose gjendjeve të ngjashme në tru, të cilat çojnë në dëmtim të nervave që inervojnë muskujt që lëvizin qepallën.

Muskujt përreth nuk janë më në gjendje të mbajnë qepallën në pozicionin e duhur, por vjen deri te shtrembërimi i skajit të qepallës. Skaji i qepallës mund të shtrembërohet më jashtë (ektropija), kështu që syri nuk mund të mbyllet, lotët rrjedhin mbi skajin dhe vjen deri te tharja e kornesë dhe segmentit të përparmë të syrit.

Skaji i kapakut mund të shtrembërohet brenda (entropi), kështu që qerpikët mund të gërvishtin vazhdimisht pjesën e përparme të syrit, duke bërë plagë në korne, dhe pacienti me dhimbje, natyrisht, vjen në ordinancën e mjekut. Ndërhyrja kirurgjike nën anestezi lokale forcon skajin e kapakut dhe e rregullon atë në pozicionin e duhur ose formohen shtojca të reja të muskujve në mënyrë që forma dhe funksioni aktual të mund të rikthehen. Penjtë hiqen në kontrollin e parë, një javë pas operacionit, dhe gjatë kësaj  kohe duhet të hiqen të mavijosurat në vendin e operacionit.

Kirurgjia në kanalet e lotëve

Që të ketë syri funksion të rregullt është e domosdoshme rrjedha e lotit të jetë e renditur mirë dhe kualitative. Në aparatin e lotëve, është i rëndësishëm funksionimi i mirë i të gjitha pjesëve të tij: gjëndrat e lotit, kapakët dhe kanalet e lotit. Syri dhe hunda janë të lidhura me kanalin e hundës, i cili shërben për të kulluar lotët e tepërt nga hunda. Në disa raste, për shkak të ndezjeve të shpeshta, lëndimeve ose ngushtimit të lindur, ai kanal bllokohet. Kjo gjendje manifestohet me rritjen e lotimit (epifora) dhe infeksioneve të lidhura për shkak të ngecjes së lotëve në qeskën e lotit që gjendet në fillim të kanalit.

Në rast se ndezja nuk mund të zgjidhet me terapi me antibiotikë, as nuk mund të rivendoset kalueshmëri te kanali, kryhet një operacion i quajtur dakriocistorinotomi(DCR). Është një operacion që rivendos vazhdimësinë e kanaleve dhe kështu lejon lotët e tepërt të derdhen nga syri përmes qeses së lotit dhe kanaleve të lotit në zgavrën e hundës. Gjatë ndërhyrjes, implantohet një qese silikoni që qëndron në sy për rreth gjashtë muaj. Ndërhyrja kryhet nën anestezi të përgjithshme, dhe kontrolli i parë është për shtatë ditë, pas së cilës personi mund të kthehet në punë. Tek fëmijët, në disa raste, ekziston një tendencë për ngushtim të lindur të kanaleve të lotit. Nëse kanali i lotit nuk hapet spontanisht me ndihmën e masazhit dhe higjienës, gjatë vitit të dytë të jetës, hetimi kryhet nën anestezi të përgjithshme. Nëse kanali nuk hapet edhe atëherë, hetimi përsëritet duke futur një qese silikoni.

Heqja e tumorit në zonën rreth syrit

Tumoret e qepallave, si dhe çdo pjesë tjetër e trupit, duhet të merren seriozisht. Ndryshimet më të zakonshme që ndodhin janë beninje (kiste, lytha, ndryshime inflamatore) dhe mund të trajtohen me ilaçe ose kirurgji të thjeshtë. Fatkeqësisht, në disa raste, ndryshimet mund të jenë me karakter dashakeq. Përveç faktit se disa lloje të tumoreve mund të përhapen në pjesë të afërta dhe të largëta, në rast se ato ndodhen në zona delikate dhe të ndjeshme, siç janë qepallat ose zona rreth syrit, heqja e tyre duhet të bëhet me kujdes dhe shumë butësisht përmes rindërtimit të pjesëve të lëkurës përreth dhe strukturave të tjera, me qëllim që të ruhet funksioni i duhur i kapakut dhe pamja estetike e pacientëve.

Ndër tumoret me malinjitet më të shpeshta që kërkojnë kirurgji janë: karcinoma e qelizave bazale, karcinoma e qelizave skuamoze, ose, më rrallë, melanoma. Heqja e tumorit kryhet nën anestezi lokale, dhe kontrolli i parë është pas shtatë ditësh, kur rekomandohet kthimi në përgjegjësitë e përditshme.

Orbitopati distiroide (endokrine)

Në disa raste, pacientët me mosfunksionim të tiroides kanë probleme me sytë (skuqje, ndjeshmëri, presion, sy të fryrë, diplopi). Këto ndryshime janë për shkak të akumulimit të antitrupave në strukturën e syrit, kryesisht në muskujt dhe indin dhjamor në pjesën e prapme, duke çuar në nxjerrjen jashtë të syrit. Ndryshimet në muskujt çojnë në lëvizje të dëmtuar të syrit, gjë që shkakton krijimin e një fotografi të dyfishtë (dublikatë, diplopi). Përveç shqetësimeve subjektive të shkaktuara nga sëmundja, ajo më pas shkakton ndryshime në sy. Ndryshimi më tipik janë sytë “e theksuar”, të cilët përveçse ndikojnë në pamjen estetike të pacientit, mund të lënë edhe pasoja të përhershme në vetë sipërfaqen e syrit, sepse syri thahet për shkak të pamundësisë për të normalizuar dridhjen dhe mbylljen.

Pacienti gjithashtu mund të ketë  problem me  fotografi të dyfishtë për shkak të ndryshimeve në muskujt që lëvizin njërin sy, kështu që syri nuk është në gjendje të ndjekë tjetrin kur shikon. Me trajtimin e detyrueshëm të brendshëm të gjëndrës tiroide, shpesh kërkohet trajtim shtesë oftalmologjik. Kur nuk është e mundur të përmirësohet gjendja me ilaçe dhe botoks, kryhet operacioni i qepallës dhe muskujve të syrit. Ndërhyrje të tilla kryhen nën anestezi lokale.

Gjatë ndërhyrjes së kapakut, strukturat e tij zgjerohen për të korrigjuar shkurtimin dhe tkurrjen e indeve të shkaktuara nga çrregullimet e hormoneve tiroide. Gjatë ndërhyrjes së muskujve të syrit, strabizmi korrigjohet dhe lëvizshmëria e syrit përmirësohet, të cilat janë pasojë e humbjes së elasticitetit të muskujve. Pas operacionit të muskujve, rekomandohet që të abstenoni nga aktiviteti fizik për tre javë, të shmangni dhomat me tym dhe terapinë me pikat.