Подзамижувањето додека се гледа нешто, не изгледа убаво на никого. Но, ако не може да се гледате чисто без да се подзамижи, време е за преглед!

Подзамижувањето е често автоматски механизам за луѓето чив вид не е јасен без очни помагала. Често не чувствуваат дека подзамижуваат додека гледаат нешто, поради тоа што е инстиктивна состојба.

Причината зошто подзамижувањето помага да се има јасен вид, е порди тоа што го намалува внесот на светлина што влегува во природната леќа. Окото гледа јасно односо има чист вид поради светлосните зраци кои влегуваат во окото и се фокусираат на ретината.

Доколку лицето е кратковидно, светлосните зраци се фокусираат на предниот дел од ретината и не може да се гледа убаво на дистанца. Доколку лицето е далекувидно, тогаш процесот е обратен, светлината се фокусира на задниот дел од ретината и поблиските работи се матни.

Како и да е, подзамижувањето помага бидејќи го намалува внесот на светлина кој се фокусира до ретината, низ природната леќа. Светлината која влегува и поставува на природната леќа да ја исправи за да влезе права светлината во ретината. Но, ако има намален внес на периферна светлина која влегува низ окото бидејќи се подзамижува, тогаш се поправа видот бидејќи му давате на окото помалку периферна светлина со која треба да се справи.

Покрај помалиот внес на светлосни зраци кои се фокусираат на ретината, подзамижувањето, многу малку ја менува и формата на окото.

Иако подзамижувањето помага да се гледа малку подобро, не треба ова да се смета како лек за подобар вид. Напротив, треба да се сфати како црвено знаме, дека е време да се оди на преглед.

Самото подзамижување ја збрчкува кожата околу нашите очи, со тоа што ќе го забрзате создавањето на брчки околу вашите очи.

Подзамижувањето може да биде индикатор дека ви се потребни очни помагала или да се направи преглед за ласерска корекција на диоптрија.

Ласерската корекција на диоптрија помага во отстранувањето на диоптријата и отстранување на очните помагала. Ласерската корекција на диоптрија ќе ви помогне да не подзамижувате додека гледате и вашиот вид да биде јасен и чист.

Доколку го читате овој блог и изгледате како наведената слика, закажете го вашиот преглед уште денес.

Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Офталмолошки преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок – преглед на преден сегмент на очите.

1.000,00

Супспецијалистички преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно – преглед на преден и заден сегмент на очите.

1.650,00

Преглед за ласерска корекција на диоптрија

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, анализа на рожница со Пентакам.

4.270,00
2.135,00

*Акцијата важи до 30.04.2021 г.

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.