Долгите, густи трепки се секогаш ин и во мода. Колку и да е убаво, вештачките трепки можат да предизвика инфекции на очите, алергиски реакции, а во некои случаи и посериозни проблеми со очите. 

За да се разбере зошто вештачките трепки се лоша идеја, треба да се знае целта на природните трепки.

Функцијата на природните трепки е да го намалат протокот на воздух во очите, да го задржат вишокот на влага и да ја филтрираат сончевата светлина. Нивната заоблена форма и положба се она што помага да се заштитат вашите очи од овие надворешни елементи. 

Вештачките трепки можат да го загрозат вашиот вид. Тоа е затоа што секогаш кога има туѓ предмет во близина на окото, постои потенцијал нешто да се случи. Најчестите проблеми поврзани со носењето вештачки трепки вклучуваат: повреди и инфекции на очите, алергиски реакции и оштетување на вашите природни трепки. 

Очни инфекции

Инфекциите може да се појават кога бактериите се собираат под лепилото за трепките и на самата вештачка трепка. Ако се складираат и повторно се употребат вештачките трепки, или се остават на валкана површина пред да се употребат, постои ризик од штетни бактерии и нечистотија да навлезат во окото. Инфекциите може да произлезат и од заборавање да се исчиститат очните капаци откако ќе се отстранат вештачките трепки или ако се споделат со некого, предизвикувајќи вкрстена контаминација, што може да доведе до конјунктивитис.

Алергиски реакции

Некои луѓе имаат алергиска реакција на лепилото што се користи за држење на трепките, но мал дел всушност може да се алергични на влакната што се користат да се направат вештачките трепки. Алергиските реакции на трепките може да предизвикаат печење, печење, оток или осип. Тешките алергиски реакции бараат да се оди веднаш на офталмолог, за да се спречи какво било губење на видот или дополнителни компликации.

Повреди на очите

Ставањето мали предмети во близина на окото секогаш ризикува повреда на рожницата. Ова може да биде прилично сериозно ако вештачките трепки ја иритираат рожницата или ако лепилото се згусне и падне во окото.

Како може да се избегнат проблемите со очите поврзани со вештачки трепки?

Најдоброто решение за избегнување на проблемите со очите поврзани со вештачки трепки е најубаво да не се носат, но доколку сакате, заштитете ги очите со:

 • Ограничување на количината на употребениот лепак
 • Избегнување трепки со сјај или накит
 • Исклучително нежно отстранување на трепките
 • Чистење на очниот капак по отстранувањето на трепките
 • Избегнување на лепак со формалдехид
 • Никогаш не ги споделувајте трепките со други

Ако се развие некој од следниве симптоми по носење вештачки трепки, веднаш закажете очен преглед или онлајн консултација:

 • Болка
 • Црвенило
 • Чувствителност на светлина
 • Треска
 • Заматен вид
 • Оток