Начинот на живеење и работење денес многу често е поврзан со постојано или хроночно изложување на стресни ситуации преку промени во видот и останати последици по здравјето. Иако друга област во медицината се занимава со стресот, сепак тој често се поврзува со низа последици по здравјето, за кои за жал не може да се најде друг причинител. На многумина им е познато дека стресот многу  влијае на појавата на кардиоваскуларни болести, акни, псоријаза, хроничен гастритис, а во одредена мера и на појавата на малигни болести.

Најчестата болест на очите која директно се поврзува со хроничен стрес е централна серозна ретинопатија или како што уште се вика „болест на млади и здрави луѓе“ вообичаено машки. Се карактеризира со насобирање на течност во делот од ретината каде се наоѓа центарот на јасен вид или жолта пега.

Симптоми

 • Нагло искривување на сликата
 • Намалување, затемнување на сликата
 • Сенка во централниот дел од видното полe

Ваквите симптоми предизвикуваат проблем при извршување на секојдневни активност како читање, работа на компјутер, а често и проблем при возењето на автомобил.

Дијагноза

Дијагнозата на централна серозна ретинопатија се поставува на офталмолошки преглед и со помош на ОЦТ (оптичка кохерентна томографија) снимање кое дополнително овозможува и  прецизно следење на состојбата односно на количината на акумулирана течност во центарот за јасен вид на ретината.

Третман на промени во видот настанати од стрес

За среќа, најчесто болеста поминува спонтано и не остава последици. Сепак е важно да се следи зашто кај дел од луѓето може да премине во хроничен облик кој може да остави трајни последици по видната острина. 

Кога е потребно, офталмологот воведува терапија со капки, диуретици, таблети за циркулација, таблети за смирување или пак индицира примена на ласерски третман на ретината.  И понатаму се актуелни низа клинички студии кои се обидуваат да најдат ефикасен лек за централна серозна ретинопатија, па така се истражува користењето и на инјекции кои се аплицираат во окото и доведуваат до намалена пропустливост на крвните садови.

И покрај напредокот на медицината и успешноста во лекувањето на болестите предизвикани од стресот, сепак и понатаму е подобро да ја послушаме старата поговорка „Подобро да се спречи отколку да се лечи“ и да се обидеме да ги игнорираме сите причинители на стрес на кои не можеме да влијаеме.

Супспецијалистички преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно – преглед на преден и заден сегмент на очите.

1.650,00

ОЦТ

Оптичка кохерентна топографија на заден сегмент.

1.900,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.