„Нашите очи се неверојатни , тие ја откриваат целосната здравствена состојба на организмот “,   според информација објавена на информативната платформа на  PLX Академија.

Редовните очни прегледи не само што ќе ви го спасат видот, туку можете да спречите или откриете други здравствени проблеми. Истражувањата покажуваат дека преку детален очен преглед може да се откријат раните знаци на многу болести и да се види здравјето на организмот во целина.

Докторите може да ја утврдат здравствената состојба на пациентот, преку крвните капилари кои се наоѓаат во очите.  Покрај очните болести , темелниот преглед на очите , овозможува да се открие дијабетес , лупус,  висок холестерол ,  срцеви заболувања , ризик од мозочен удар , различни видови на канцери и други серизони заболувања.   Исто така,  сувите очи и ноќното слепило може да бидат знак за недостаток на витамин А во очите , што е водечка причина за слепило кај децата ширум светот.

Текстот објавен на PLX Aкадемија ,  се повикува на истражувањата на Американската академија за офталмологија , според кои следниве болести може да се видат на очен преглед :

→ Аневризма

Проширувањето на артериите или аортата може да се види преку капиларите во очите.

→ Тумор на мозокот

Знаците на туморот може да вклучуваат губење на страничниот вид, двојно гледање или промени во големината на зеницата.

→ Различни видови на канцер

Канцерите на крв , на ткива или на кожа,  предизвикуваат промени во надворешната или внатрешната страна на окото.

→ Дијабетес

Симптомите на дијабетес може да се појават во очите дури и пред да се дијагностицира болеста. Малите крвни садови во мрежницата од кои истекува жолта течност или крв може да бидат знак за дијабетична ретинопатија.

Гигантски клеточен артеритис

GCA е болест на крвните садови и може да резултира со заматен вид или двоен вид.

→ Срцеви заболувања

Раните знаци на срцеви заболувања може да се видат со оптичка кохерентна томографија  (OCT).

Висок холестерол

Жолтиот или синиот прстен околу рожницата може да биде знак за висок холестерол во телото, особено кај луѓе помлади од 40 години.

→ Висок крвен притисок

Абнормалното искривување или крварење на крвните садови во задниот дел на окото може да сигнализира висок крвен притисок.

→ Лупус

Оваа хронична автоимуна болест може да се совпадне со суви очи или да предизвика оток во белата маса, средината или задниот дел на окото.

→ Лајмска болест

Заразна болест, која најчесто се пренесува преку крлежи, доведува до воспаление на оптичкиот нерв.

→ Токсичност на лекови

Симптомите на токсичност на лекот вклучуваат црвенило на очите, лупење на очните капаци, гребење на рожницата или конјунктивитис.

→ Мултиплекс склероза

Воспалението на оптичкиот нерв може да биде ран знак за мултиплекс склероза. Често оди заедно со сериозно заматен вид, болно движење на очите или двојно гледање.

→ Мијастенија гравис

Првите симптоми на оваа невромускулна болка се спуштени очни капаци или двојно гледање.

→ Ревматоиден артритис

Окуларните знаци вклучуваат црвени очи со длабока и силна болка.

Саркоидоза

Воспалителна болест која може да се види преку ирисот или обоениот дел на окото, а исто така предизвикува чувствителност на светлина.

→ Мозочен удар

Ретиналните крвни садови понекогаш содржат блокади или згрутчување, што укажува на зголемен ризик од мозочен удар. Губењето на страничниот вид може да биде предупредување за оштетување на мозокот од претходен мозочен удар.

→ Сјогренов синдром

Клучната карактеристика на Сјогренов синдром се сувите очи.

→ Српеста анемија

Генетските нарушувања на крвта може да предизвикаат широк опсег на окуларни промени, од црвенило и пукање на крвните садови до обилно крварење и одлепување на мрежницата.

→ Сексуално преносливи болести

Во очниот преглед често се откриваат сифилис, херпес, кламидија, ХИВ, гонореја, генитални брадавици и срамни вошки.

→ Мозочен удар

Ретиналните крвни садови понекогаш содржат блокади или згрутчување, што укажува на зголемен ризик од мозочен удар. Губењето на страничниот вид може да биде предупредување за оштетување на мозокот од претходен мозочен удар.

→ Васкуларни заболувања

Нарушувањата на крвните садови често доведуваат до видливи сини рабови во и околу окото.

→ Болести на тироидната жлезда

Болеста на тироидната жлезда може да предизвика суви очи, заматување или губење на видот. Испакнати очни јаболка и спуштени очни капаци се знаци на хипертироидизам.