Лилјана Шапкар Сталевска, 69 години пензиониран професор по математика, која по долги 30 години се враќа во 2019 во Македонија. Таа ја отстрани својата катаракта на десното око во Систина Офталмологија.

Лилјана левото око го има оперирано од катаракта во Америка. Споредбата која ја прави помеѓу Систина Офталмологија и Northwestern универзитетската болница во Чикаго, процесот, припремите и самиот тек на операцијата можете да слушнете во видеото подолу.

Голема благодарност до Лилјана Шапкар Сталевска за довербата која ни ја даде.

Совет за првичен преглед и/или дијагностика

во случај да имате иста или слична состојба:

Предоперативен преглед на катаракта

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, ехо/биометрија, IOL master.

2.400,00

Имплантација на монофокална леќа (MA)

Mонофокална троделна акрилна интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

48.500,00

Имплантација на мултифокална леќа

Интраокуларна леќа за корекција на диоптрија на сите растојанија. Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Имплантација на мултифокална торична леќа

Интраокуларна леќи за корекција на диоптрија на сите растојанија и астигматизам (цилиндер). Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.