Димитар Кралев (47 години) имаше крварење во окото кое можеше да се третира само со операција витректомија. Витректомијата е сложена операција со која се санира крварењето за да се овозможи зачувување на преостанатиот вид. Оваа операција е покриена од Фондот за здравство.

„Имав крварење поради кое видот ми се влоши и бев доста исплашен за состојбата на левото око. По препорака дојдов во „Систина Офталмологија“ кај д-р Илир Османи на преглед и веднаш закажавме операција. Ова ми беше прва операција во животот и ми беше страв, но ништо не почувствував. Операцијата траеше околу час време и целиот тим беше многу љубезен и внимателен со мене. На првата контрола по операцијата, забелеав позитивни промени и докторот ми потврди дека се е во ред! Сега се чувствувам како нов човек и сум презадоволен. Препорака до сите кои што имаат проблем со видот – да се упатат во оваа клиника и навреме да го решат проблемот, за да не биде предоцна.“

Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Супспецијалистички преглед

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно – преглед на преден и заден сегмент на очите.

1.650,00

ОЦТ

Оптичка кохерентна топографија на преден сегмент или заден сегмент.

1.900,00

Витректомија

Операција на заден сегмент. Цената се однесува на едно око. Оваа интервенција ја покрива и Фондот за здравство.

123.000,00

Витректомија преку ФЗО

Операција на заден сегмент. Цената се однесува на едно око. Оваа интервенција ја покрива и Фондот за здравство.

6.000,00

Витректомија и операција на катаракта

Операција на заден сегмент и операција на катаракта со вградување на интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

166.000,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.