Консултација со наш доктор од комфорот на вашиот дом

Проф. д-р Никица Габриќ

Основач и директор на очна клиника „Свјетлост“

Проф. спец. офталмолог и хирург

Област од посебен интерес:

 • рефрактивна хирургија
 • хирургија на катаракта
 • операција на страбизам
 • операција на глауком
 • трансплантација на рожница

Кратка биографија

Проф. д-р Никица Габриќ завршил Медицински факултет на Универзитетот во Загреб во 1988 година. Својата специјализација по офталмологија за завршува на Клиничкиот центар „Ребро“ во Загреб под менторство на проф. Крешимир Чупак, доајен на хрватската офталмологија. Докторските науки ги завршува во 1997 година. Од 2000 година е доцент на Медицинскиот факултет при Универзитетот во Рјека, а од 2009 година е со статус редовен професор.

Во 1998 година, ја основа поликлиниката „Свјетлост“ која во 2010 година препраснува во приватна универзитетска очна клиника „Свјетлост“. Од 1998 до 2008 година е инструктор на компанијата Алкон за хирургија на катарката во источна и југоисточна Европа. Воедно е и инструктор за американската компанија АМО за рефркативна и катарактна хиругија во Словенија, Австрија, Босна и Херцеговина, Италија, Полска и Русија.

Членство

 • Хрватско друштво на лекари
 • Основач и претседател на Хрватското друштво за катаракта и рефрактивна хирургија
 • Академија на медицински науки на Хрватска
 • Асоцијација за истражување во областа на офталмологијата на Хрватска
 • Одбор на Европско друштво за катаракта и рефрактивна хирургија
 • Европско здружение на очни банки
 • Европското здружение на офталмолози и Европско офталмолошко друштво ЈИ Европа
 • Американската офталмолошка академија
 •  Здружение на болести на предниот сегмент на око
 • Американско друштво за катаракта и рефрактивна хирургија

Дополнителни едукации

Стручно се усовршува за хирургија на преден сегмент на око во престижни медицински центри во Јапонија, Германија, Велика Британија, САД, Русија и Швајцарија.

Воведување на новитети

Вовел повеќе нови операции во хрватската медицина (операција на катаракта со помош на ултразвук, трансплантација на амнионски мембрани, сулкус фискација на интраокуларни леќи и операција на катаракта со вградување на интраокуларни леќи кај деца). Заслужен е за унапредување на медицината за трансплантација со тоа што ја формира првата банка за ткива во Хрватска – Lions хрватска очна банка, а помогнал да се отворат дополнителни очни банки во Рјека, Осјек и Сплит.

Ја извел и првата операција на ласерска корекција на диоптрија во регионот.

Награди

Проф. д-р Никица е добитник на повеќе награди, меѓу кои:

 • 2011 година, Хрватска – Награда „Цицерон“ за најдобар говорник меѓу хрватските претприемачи
 • 2011 година, Хрватска – Признание за менаџер на година во југоисточна Европа
 • 2018 година, Хрватска – Награда „International Star Diamond“  за успешност од American Academy of Hospitality
 • 2018 година, Хрватска – Награда за животно дело од Хрватското здружение на менаџери и претприемачи CROMA

Публикации и истражувања

Автор и коавтор е на повеќе од 400 научни трудови во домашни и странски научни списанија, 21 поглавје на книга, 5 книги и преку 300 абстракти. Дел е од главни публикации:

 • Gabrić N, Henč-Petrinović Lj, Dekaris I. Complications following two methods of posterior chamber inraocular lens suturing. Documenta Opthalmologica 1996; Vol 92: 107-116.
 • Dekaris I, Gabrić N, Karaman Ž, Mravičić I, Kaštelan S, Špoljarić N. Pterygium Treatment with Limbal-Conjunctival Autograft Transplantation. Collegium Antropologicum 2001; 25(Suppl):7-12.
 • Gabrić N, Dekaris I, Karaman Ž: Refractive lens exchange for correction of high myopia. European Journal of Ophthalmology, 12:384-87, 2002.
 • Barisic A, Dekaris I, Gabric N, Bosnar D, Lazic R, Martinovic ZK, Krstonijevic EK. Blue light filtering intraocular lenses in phacoemulsification cataract surgery. Collegium Antropologicum 2007 Jan;31 Suppl 1:57-60.
 • Lazic R, Lukic M, Boras I, Draca N, Vlasic M, Gabric N, Tomic Z. Treatment of anti-vascular endothelial growth factor-resistant diabetic macular edema with dexamethasone intravitreal implant. Retina. 2013 Aug 22. 
 • Gabrić N, Henč-Petrinović Lj, Dekaris I. Complications following two methods of posterior chamber inraocular lens suturing. Documenta Opthalmologica 1996; Vol 92: 107-116.
 • Dekaris I, Gabrić N, Karaman Ž, Mravičić I, Kaštelan S, Špoljarić N. Pterygium Treatment with Limbal-Conjunctival Autograft Transplantation. Collegium Antropologicum 2001; 25(Suppl):7-12.
 • Gabrić N, Dekaris I, Karaman Ž: Refractive lens exchange for correction of high myopia. European Journal of Ophthalmology, 12:384-87, 2002.
 • Barisic A, Dekaris I, Gabric N, Bosnar D, Lazic R, Martinovic ZK, Krstonijevic EK. Blue light filtering intraocular lenses in phacoemulsification cataract surgery. Collegium Antropologicum 2007 Jan;31 Suppl 1:57-60.
 • Lazic R, Lukic M, Boras I, Draca N, Vlasic M, Gabric N, Tomic Z. Treatment of anti-vascular endothelial growth factor-resistant diabetic macular edema with dexamethasone intravitreal implant. Retina. 2013 Aug 22. 
 • Gabrić N, Henč-Petrinović Lj, Dekaris I. Complications following two methods of posterior chamber inraocular lens suturing. Documenta Opthalmologica 1996; Vol 92: 107-116.
 • Dekaris I, Gabrić N, Karaman Ž, Mravičić I, Kaštelan S, Špoljarić N. Pterygium Treatment with Limbal-Conjunctival Autograft Transplantation. Collegium Antropologicum 2001; 25(Suppl):7-12.
 • Gabrić N, Dekaris I, Karaman Ž: Refractive lens exchange for correction of high myopia. European Journal of Ophthalmology, 12:384-87, 2002.
 • Barisic A, Dekaris I, Gabric N, Bosnar D, Lazic R, Martinovic ZK, Krstonijevic EK. Blue light filtering intraocular lenses in phacoemulsification cataract surgery. Collegium Antropologicum 2007 Jan;31 Suppl 1:57-60.
 • Lazic R, Lukic M, Boras I, Draca N, Vlasic M, Gabric N, Tomic Z. Treatment of anti-vascular endothelial growth factor-resistant diabetic macular edema with dexamethasone intravitreal implant. Retina. 2013 Aug 22.