Александар Кузмановски има 36 години и поради неговата очна состојба, беше кандидат за вградување на мултифокални леќи.

Мултифокалните леќи се интраокуларни леќи со кои пациентот ќе гледа јасно на сите растојанија – блиску, средина и далеку, без да има потреба да носи очила. Исто така, се одбегнува моментот со појавата на катаракта (перде – заматување на природната леќа) која се појавува поради природниот процес на стареење.

„Дојдов во ‘Систина Офталмологија’ затоа што конечно решив да се ослободам од очилата, кои ги носам од свои 3 години. Како што поминуваа годините, диоптријата ми се зголемуваше и стигнав до +6 диоптрија. Не можев да си ги извршувам секојдневните обрски, да си играм мирно со дечињата, дури и минатата година паметам 4 пара очила ми скршија. Дојдов на преглед за ласерска корекција на диоптрија кај д-р Филева која ми објасни дека не сум кандидат за истата, ама сум кандидат за имплантација на мултифокални леќи. Ми објасни дека со овие леќи трајно ќе си ја отстранам диоптријата и опасноста од појавата на катаракта кога ќе остарам. Па, си реков зошто да не, редно време е. Д-р Билјана ме оперираше и се помина брзо и безболно. Сега ми е чудно, не сум навикнат без очилата, а гледам и знам дека уште подобро ќе биде. Многу сум задоволен од целиот тим, сите сте љубезни, доверливи и пристапни во секое време. Професионалци до максимум!“ – раскажа Александар.

Совет за првичен преглед и/или дијагностика

во случај да имате иста или слична состојба:

Преглед за мултифокални леќи

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, ехо/биометрија, IOL master.

2.400,00

Имплантација на монофокална леќа (MA)

Mонофокална троделна акрилна интраокуларна леќа. Цената се однесува на едно око.

48.500,00

Имплантација на мултифокална леќа

Интраокуларна леќа за корекција на диоптрија на сите растојанија. Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Имплантација на мултифокална торична леќа

Интраокуларна леќи за корекција на диоптрија на сите растојанија и астигматизам (цилиндер). Цената се однесува на едно око.

123.000,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.