Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

PLX АКАДЕМИЈА

ЗОШТО Е ВАЖЕН РЕДОВЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД?

Истражувањата покажуваат дека на редовен очен преглед покрај детален преглед на окото,  може да се се дијагноцтицираат и многу други болести и да се види здравствената состојба на организмот во целина. Американската Академија за Офталмологија, посочува какви медицински проблеми може да се откријат преку очите.

КАКВИ ПРОБЛЕМИ СО ОЧИТЕ ИМААТ ПОЗНАТИТЕ АКТЕРИ?

Иако изгледа дека немаат мана и се околу нив е привлечно, дури и познатите актери имаат проблеми со очите. Видете со што се соочуваат, кога одат по црвениот тепих и изгледаат недопирливо.

КАКО ГОЛЕМИТЕ ПИСАТЕЛИ ГО ДОЖИВУВАЛЕ СОПСТВЕНОТО СЛЕПИЛО?

Kако пишувале писателите кои биле слепи?  За некои легендарни пистатели низ историјата од Хомер до Борхес, губењето на видот  било непремостлива пречка, додека за други движечка сила, која станувала составен дел од нивната работа и креативност.

КАКО ПУШЕЊЕТО ВЛИЈАЕ НА ВИДОТ?

Пушачите за разлика од непушачите, се изложени на 16 пати поголем ризик, од ненадејно губење на видот поради оптичка невропатија или блокирање на крвните садови кои го хранат окото. Според студија на Macular Society, 53% oд луѓето не се свесни дека пушењето штетно влијае на очите и на видот во целина.

ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ КОГА ОКОТО ВИ Е ИЗГРЕБАНО?

Окото може да го повредите секаде ,  без оглед  дали сте на отворено,  или пак се одморате дома.  Тоа може да ви се случи, дури и ако готвите,  или пак си играте со миленикот. Последиците може да бидат различни, од тривијала иритација до сериозни проблеми поврзани со видот.

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ОЧИТЕ МОЖЕ ДА ЈА ПОКАЖАТ БИОЛОШКАТА ВОЗРАСТ НА ЧОВЕКОТ?

Студија објавена во British Journal of Ophtalmology,  покажува дека преку ретината на лесен и неинвазивен начин,  може да се одреди биолошката возраст на човекот.   Кај луѓето со поголема биолошка возраст,  ризикот од болести со фатални последици е двојно поголем , за секоја година разлика со хронолошката возраст.

ДAЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНИТЕ БЕБИЊА МОЖЕ ДА ИМААТ ПРОБЛЕМ СО ОЧИТЕ?

Предвреме родените бебиња може да добијат прематурна ретинопатија,  очна болест која може сериозно да го загрози видот. Болеста се развива кај 60% од бебињата, со родилна тежина помала од 1250 грама и 12% од нив треба медицински да бидат третирани.

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ВЕЖБАЊЕТО МОЖЕ ДА ГИ ОЛЕСНИ СИМПТОМИТЕ НА СУВО ОКО?

 Физичката активност во голема мера влијае на здравјето на очите и на квалитетот на видот.  Истражувачите од Универзитетот Ватерло , откриле дека вежбањето ја зголемува секрецијата на солзна течност, која го намалува сушењето и го ублажува чешањето на очите … читај повеќе

КАКО БРЕМЕНОСТА ВЛИЈАЕ НА ВИДОТ?

Физичките и хормоналните промени во бременоста влијаат на здравјето на очите и на видот во целина. Студија на American Optometric Association, открива дека една од шест жени, во бременоста доживува промени во видот, а дури две од пет жени не се свесни за тоа. Кои се 10 те најважни работи што треба да ги знаете.

КАКО ВЛИЈАЕ АЛКОХОЛОТ НА ЛУЃЕТО СО МАКУЛАРНА ДЕГЕНЕРАЦИЈА

Новите истражувања покажуваат дека луѓето со макуларна дегенерација, треба да се откажат од алкохолот. Макуларната дегенерација поврзана со стреењето е најчеста причина за губење на видот, а од неа страдаат 2,1 милиони Американци.

КАКО ДА ГИ ЗАШТИТИТЕ ОЧИТЕ ОД ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ?

Новите студии покажуваат дека долготрајната изложеност на загаден воздух  може да предизвика суво око,  навлажнување и печење на очите,  па дури и глауком со неповратни последици.  Американската Академија за Офталмологија,  ги посочува последиците поврзани со макуларна дегенерација.

ЗОШТО ЕМОЦИИТЕ ПОВЕЌЕ ГИ ЧУВСТВУВАМЕ СО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ?

 Ако сакаме да развиеме емпатични чувства, треба луѓето да ги слушаме со затворени очи.  На тој начин комплетно се фокусираме на гласот на соговорникот и преку вокализацијата може да ги одредиме неговите емоции.

Нашето научно истражување „Идни трендови за развој на болниците“ објавено во престижниот JPX

Уште една објава за научно истражување за идните трендови за развој на болниците на нашиот извршен директор д-р Весна Чадо објавено во престижниот JPX od Sage Journals.

PLX Моделот за позитивни искуства на пациенти на Систина Офталмологија со награда од Универзитетот и Националниот Совет на Монако

Докторската дисертација се базира на резултатите од работата на Систина Офталмологија со примена на посебниот модел за грижа на пациенти.

Д-р Билјана Костовска од Систина Офталмологија предавач на 12-тиот Меѓународен офталмолошки симпозиум

Спец. офталмолог и хирург д-р Билјана Костовска денес учествуваше на 12-тиот Меѓународен офталмолошки симпозиум преку виртуелен пат кој се одржа на 04.12 2021 година. Д-р Билјана Костовска зборуваше на темата: „Дали е можна примена на проактивен третман со подолги интервали на дозирање на aflibercept и кај пациентите со РВО?“

Систина Офталмологија и ИАПО (меѓународна алијанса на организација на пациенти) го одбележуваат денoт на Меѓународниот ден на солидарност за пациентите

Систина Офталмологија заедно со ИАПО го одбележуваат 3ти декември ден на Меѓународниот ден на солидарност на пациентите.

Оскарот за офтaлмологија во рацете на доктор Фанка Гилевска од Систина Офталмологија

Научното истражување на д-р Фанка Гилевска е резултат на дневната работа во Систина Офталмологија со пациенти при третманот на кератоконусот.

Ласерска корекција на диоптријата зголемена за 48% од ланската година

Околу 200.000  ласерски корекции на диоптријата, се направени во третиот квартал на 2021 година. Бројот на интервенции, е за 48 % поголем од лани,  а најголем почнувајќи од 2015 година, пишува во соопштението на Советот за рефрактивна хирургија. „Нашите податоци покажуваат дека луѓето, чија желба е подбар вид,  без очила и контактни леќи,  одат подалеку [...]

10 познати личности кои направиле Ласик

Досега, околу 40 милиони луѓе го корегирале видот со Ласик. Дури и никого од нив да не познавате,  искуствата на познатите личности,  кажуваат дека не треба да имате дилема.

Дијабетичарите треба да се најредовни кај офталмологот

Луѓето кои имаат дијабет, доживуваат фатален исход, три пати повеќе од останатите заразени со Корона-19.

Преку очите може да се открие постоење на „долг ковид“

Постковид синдромот, дополнително го отежнува и онака комплициранoто лекување на болеста, затоа е многу важно да се утврди и дијагностицира како здравствена состојба на организмот.

Д-р Билјана Костовска „Факичните леќи ја отстрануваат потребата од очни помагала“

Д-р Билјана Костовска, офталмохирург во Систина Офталмологија со долгогодишно искуство во рефрактивна хирургија, ја објаснува појавата на високата диоптрија и решение за истата.

„Знаењето е моќ“ – д-р Чадо на Webinar за докторскиот програм на Универзитетот во Монако

Уште еднаш докажавме дека знаењето е моќ и вистинска инвестиција за развој. Нашиот извршен директор д-р Весна Чадо беше поканета да зборува како DBA алумна на првиот webinar за докторски студии на универзитетот во Монако, каде студиите ги завршија повеќе од 80 докторанти.

Patient Experience (PX) во време на Ковид-19

Менаџментот на Систина Офталмологија, во согласност со препораките на релевантните институции,  одлучи да постапи поинаку. 

Довербата како фактор за успешна работа на болниците

Болниците кои своето работење го темелат на доверба, создаваат долгорочни и позитивни односи со пациентите, вработените и со општествената заедница во целина, а истовремено економски растат и се развиваат.  

Што им носи иднината на „традиционалните“ болници ?

Од најдобрите практики на Систина Офталмлогија,  произлегува дека здравствените установи во иднина,  треба да се фокусираат на човечките искуства и тоа во четири насоки :

Стратешкиот партнерот на Систина Офталмологија доби престижен статус од Johnson&Johnson Vision

Во 2015-та година, преку партнерството со најголемата универзитетска клиника „Свјетлост“, Загреб, технолошки го надградува и зголемува обемот на своето работење преку отворање на Одделот за рефрактивна хирургија со што овозможи решавање на сите проблеми со видот и кај оние пациенти кои сакаат повисок стандард, квалитет и комфор во своите животни навики.

Долгогодишното успешно лекување на кератоконус во Систинa Oфталмологија резултираше во научен труд

Горди сме да објавиме што научниот труд кој го создадоа нашиот офталмолог и кандидат за докторат д-р Фанка Гилевска и нејзините колеги од нашата партнерска клиника „Свјетлост“ беше објавен во  Grefe`s Archives of Clinical and Experimental Ophthalmology Journal.

Систина Офталмологија и Алкалоид со предавање на тема „ДХА и развој на видот кај децата“

На покана на Алкалоид, нашиот медицински директор д-р Златко Арнаудовски зборуваше за врската меѓу “ДХА и развој на видот кај деца” на online предавањето кое се одржа на 30.03.2021 година.

Човечките искуства како стратегија за борба против Ковид – 19

Ширењето на вирусот Ковид – 19  е  аларм да се разбудиме и да почнеме да живееме поинаку,  зашто светот се менува на сите можни начини.   Физичкото дистанцирање и седењето дома,  се покажаа како најефективени начини во борбата со пандемијата.

Како до позитивни искуства на болниците и пациентите во услови на Ковид 19

Среќни сме што нашата успешна приказна и позитивното искуство на нашите пациенти наиде на препознавање и кај нас.

Најдобрите практики на „Систина Офталмологија” во услови на КОВИД-19 потврдени во студија случаи заедно во групата со медицинската школа Стенфорд, Бостонската болница и здравствениот систем Џон Хопкинс

Најдобрите практики на Систина Офталмологија во услови на Ковид – 19 објавено заедно со студиите на медицинскиот универзитет на Станфорд, болницата Бостон и здравствениот систем Џон Хопкинс.

Американскиот Берил Институт (The Beryl Institute) со Признание за „Систина Офталмологија“

Реномираниот Американски Институт за Patient Experience (PX) – The Beryl Institute и оддаде Признание на „Систина Офталмологија“ за нејзиниот придонес во грижата за пациентите и креирањето на нивни позитивни искуства.

Mоделот на Patient Luxury Experience (PLX) презентиран на 9-та конференција за здравствен менаџмент

Моделот на Patient Luxury Experience кој е интегриран во филозофијата на работа и култура на СО, беше презентиран на Научниот форум 9тата Интернационална конференција за здравствен менаџмент – вебинар, кој се одржа од 25-26 Мај 2020 година. Д-р Весна Чадо беше повикана да ја елаборира теоретската и методолошката позадина на моделот на patient luxury patient (PLX), кој е резултат на нејзиниот истражувачки проект спроведен заедно со Систина Офталмологија и Меѓународниот Универзитет во Монако.

Д-р Билјана Костовска „Одлепување на мрежницата е итна состојба која мора да се оперира за 24 часа“

На почеток може да се само блесоци, искри, светкања како молњи. Црни точки во видното поле или голема темна дамка се појавува ако одлепувањето е пратено со крварење во витреалниот простор.

Меѓународен годишен состанок за крос-линкинг во Цирих

Ризик факторите ги поврзавме со промени во хормоните, промени во нормалната бактериска флора на солзниот филм, загадувањето и хроничната иритација на очите, како и механичкото триење на рожницата при чењае на очите. Од тука се согласовме дека лицата со повисоки стрес хормони, тироидни хормони и естроген во бременоста треба да бидат под надзор.

Академска потврда за успешен модел во грижата на нашите пациенти

Успешниот модел во лекувањето и искрената грижа кон своите пациенти, дури и кога ќе заминат од нашата болница, доби и академска потврда на највисоко ниво

IV Симпозиум „Новитети во офталмологијата“

Одржан четвртиот регионален симпозиум на офталмолози организиран од „Систина Офталмологија“, дел од групацијата „Свјетлост“- Загреб.

Нашиот тим на 37-от Конгрес на ЕЗКРХ

Интересна новина беше можноста офталмолзите да „третираат“ комплицирани и тешки случаи на очни состојби преку користење на 3D виртуелна реалност и роботика.

Нашиот тим на VIII-oт Медитерански Ретина Состанок

Д-р Билјана Костовска и д-р Илир Османи учествуваа на VII-от Медитерански Ретина Состанок, кој се одржа во Дубровник од 08-11 август.

Симптоми и лекување на катаракта – разговор со д-р Илир Османи

Што е катаракта (перде), кои се симптомите на оваа болест, начини на лекување и кои се новитетите во нејзиниот третман. Д-р Илир Османи за Gostivarpress.mk

Д-р Александра Гочева Јерчиќ на „ЕУРЕТИНА“ во Прага

Д-р Александра Гочева Јерчиќ присуствуваше на деветтиот по ред Конгрес на Европското здружение на ретинални специјалисти „ЕУРЕТИНА“ што се одржа на 1 и на 2 март 2019 година во Прага.

Симпозиумот „Новитети во офталмологијата“ одржан и во Хрватска

На симпозиумот, учествуваа вкупно 150 офталмолози од 8 европски држави, пред кои беа претставени најновите научни достигнувања во третманот на предниот и задниот сегмент на окото, и третман на очни болести кај дечиња.

300 гости на II-от регионален симпозиум „Новитети во офталмологијата“

И оваа година, „Систина Офталмологија“ во соработка со универзитетската клиника „Свјетлост“, Загреб, го организираше II-от симпозиум „Новитети во офталмологија“, кој беше одобрен од Лекарска комора на Македонија.

Наши претставници на најголемиот европски конгрес за катарактна и рефрактивна хирургија

Д-р Златко Арнаудовски и д-р Билјана Костовска беа дел од 35-тиот по ред, Европски конгрес за катаракна и рефрактивна хирургија, кој се одржа од 7-ми до 11-ти октомври во центарот на Лисабон, Португалија.

Систина Офталмологија вложува во едукација и подигање на свеста за здравјето на очите

Голем број на офталмолози од Македонија и Косово присуствуваа на стручното предавање „Последните искуства во рефрактивната и витреоретиналната хирургија” “ кој се одржа во саботата (25.03.2017).

Симпозиумот на Систина Офталмологија- прилика на едно место да се соединат врвни офталмолози

Повеќе од 200 гости присуствуваа на регионалниот Симпозиум на офталмолози „Новитети во офталмологијата“ кој се одржа во саботата (05.11.2016) во хотел „Мериот” во Скопје.

Докторите на Систина Офталмологија со презентации на Конгресот на ESCRS во Копенхаген

Систина Офталмологија и тимот на универзитетската клиника Свјетлост, Загреб присуствуваа на 34-тиот Конгрес на Европското друштво на катаракни и рефрактивни хирурзи (ESCRS) во Бела Центар во Копенхаген.

Систина Офталмологија со успешни нови техники и за најкомплицираните случаи во катарактната хирургија

Д-р Златко Арнаудовски, стручниот директор на Систина Офталмологија и еден од најдобрите хирурзи во областа на катарактната хирургија, на своите колеги ги презентираше искуствата од примената на светските новитетите во оваа област.

Д-р Фанка Гилевска со награда за најдобар млад офталмолог

На XI-тиот Конгрес за катаракта и рефрактивна хирургија кој се одржа на 24 октомври 2015 во Загреб, Др. Фанка Гилевска доби наградата за најдобар млад офталмолог за својот научен труд.