Политика за колачиња (cookies)

Оваа Политика за колачиња (Cookies) се однесува единствено за заштитата на приватноста на личните податоци при посетата/регистрацијата на интернет страницата (во понатамошниот текст – страницата) и не се однесува за личните податоци што се собираат на други начини, ниту на Вашата посета на другите интернет страници до кои пристапувате преку нашата страница.

“Cookies” се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер заради следење на движењето на вашиот интернет пребарувач од страна на интернет страницата, но не се поврзуваат со ваши лични податоци кои сте ни ги доставиле. Со помош на ваквите фајлови ПЗУ „Систина Офталмологија“ – Скопје го следи движењето на посетителите на страната по неа и на тој начин собира податоци за да се подобри корисничкото искуство и за да ја оптимизира и унапреди функционалноста на интернет страницата. На интернет страницата има само таков тип на “Cookies” што се чуваат на компјутерот на корисникот онолку време колку што има поставено во интернет пребарувачот. Корисниците може да изберат да ги наместат своите пребарувачи на интернет да ги одбијат колачињата. Доколку корисниците ја одберат таа можност, одредени делови од страницата може да не функционираат како што е предвидено.

Ремаркетинг

ПЗУ „Систина Офталмологија“ – Скопје информациите кои ги собира преку користењето на колачиња („cookies”), ги користи за ремаркетинг за Google Ads и Facebook, односно за свое рекламирање на други интернет страници кои ќе ги посети корисникот кој претходно ја посетил интернет страницата на www.sistinaoftalmologija.mk.

Google, Facebook и останати трети страни прикажуваат Google Аds односно т.н. “ads” низ различни интернет страници и апликации кои ги корисникот ги посетува и користи. Овие „ads” се базираат и на претходните кориснички посети на интернет страницата на ПЗУ „Систина Офталмологија“ – Скопје преку со користење на колачиња.

На пример: кога со посетата на www.sistinaoftalmologija.mk  корисникот се интересирал за одредена услуга или уред без да направи конкретна нарачка, со таквата активност се генерира информација која може да се појави во форма на оглас кај Google и Facebook и на корисникот врз основа на неговиот претходен интерес, при посета на друга интернет страница која исто така користи”ads” на Google да му биде презентирана реклама за ПЗУ „Систина Офталмологија“ – Скопје или за содржината која ја посетил на страницата на ПЗУ „Систина Офталмологија“ – Скопје. Сите собрани податоци од  ПЗУ „Систина Офталмологија“ – Скопје ќе се користат во согласност со Политиката за приватност на ПЗУ „Систина Офталмологија“- Скопје, односно со политиките за приватност на Google и Facebook за податоците собрани кај нив.

Корисниците можат сами да ги подесат параметрите за начинот на кои Google и и Facebook рекламираат до нив со пристапување на следните страници: За „Google”: https://support.google.com/ads/answer/2662922?hl=en , и за „Facebook”: https://www.facebook.com/ads/website_custom_audiences/ .

Корисникот може целосно да се откаже од ваквиот начин на рекламирање засновано на неговиот претходен интерес со подесување на поставките за колачиња во интернет прелистувачот кој го користи корисникот. DoNotTrack (“DNT”) е функционалност која му овозможува на корисникот да го подеси својот интернет прелистувач на начин што ќе ги информира интернет страниците дека неговото движење на интернет не сака да биде следено. “DNT” функционалноста корисникот може да ја овозможи или оневозможи со посета на делот “Параметри” (Preferences) или „Поставки”(Settings) на веб прелистувачот кој го користи.