Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

Повеќе

“Се одлучив за вашата болница зошто имам целосна доверба во овој тим на колеги.”- Садије Амзаи

Д-р Билјана Костовска и Садије Амзаи

Садиjе Амзаи (35 години) е медицинската сестра – инструментарка на Гинекологија и акушерство во Општа болница во Струга. Садије се ослободи од очилата кои и сметаа при работата со ласерската корекција на диоптрија за време на оваа пандемија. 

„Се решив на овој зафат за време на целата оваа ситуација со КОВИД-19 затоа што знам дека тука сум сигурна и најважно, не сакав веќе да се малтретирам со очилата. Сѐ си тече кај вас во најдобар ред согласно сите протоколи и мерки на заштита.“

Проблеми со диоптријата имала веќе скоро 9 години и очилата и сметале во секојдневните активности, а особено при работа: „Ми се замаглуваа од маските што ги носиме во сала. Контактните леќи не ги одржував како што треба и не ги вадев редовно. На секој начин не можев да се привикнам на очните помагала. Сега, не можам да опишам колку сум среќна – конечно сум без очила и контактни леќи.“

Дел од тимот на Систина Офталмологија и Садије Амзаи

Иако е медицинска сестра, сепак во улога на пациент на Садије и било страв дали ќе биде добро. Решавачка била средбата со медицинскиот персонал кој и влеал голема доверба:  „Дојдов на преглед, ама искрено ми беше многу страв дали ќе бидам добро. Решавачки ми беше контактот и поддршката на д-р Костовска, оптометристот Вида и мед. сестра Лилјана. Ми објаснија како изгледа интервенцијата и навистина така беше – кратка и веднаш успешна! Можам да функционирам секојдневно и асистирам при породувањата во болницата, без да се грижам дали ќе ми се замаглат очилата.“


Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Преглед за ласерска корекција на диоптрија

Рефракција, одредување видна острина, мерење очен притисок, преглед на очно дно, анализа на рожница со Пентакам.
*4.270,00
2.135,00

Офталмологот го задржува правото да предложи друг вид на преглед и/или дијагностика во зависност од утврдената состојба на прегледот.


Информации за тековно работење и мерки за заштита во услови на Ковид-19

РАБОТНО ВРЕМЕ
 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
ПОСЕТА НА БОЛНИЦА
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.
КОНСУЛТАЦИЈА СО ОЧЕН ЛЕКАР
 • Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом  да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.