Информации за тековно работење во услови на Ковид - 19

Повеќе

Patient Experience

Ние сe грижиме за вас како што се грижиме за нашите блиски.

За таа цел, го формиравме и Patient Experience Office (Центар за искуство на пациенти) кој функционира веќе неколку години и е прв од ваков вид во регионот. Преку овој центар болницата активно ги следи и аплицира најновите научни знаења и пракси во здравствениот менаџмент. Тимот на професионалци од областа на здравствениот менаџмент, комуникациите, дигиталниот маркетинг и медицината, секојдневно ги креира, предлага и спроведува стратегиите и програмите, коорднинирани со клиничкиот дел од болницата, со што креира позитивна атмосфера и искуства за вас, нашите пациенти.

Ние веруваме дека:

“Луѓето ќе заборават што сте кажале и што сте направиле, но никогаш нема да заборават како сте направиле да се чувствуваат.”- Maya Angelou

vesna-cado-sistina-oftalmologija-1
Д-р Весна Чадо,
Извршен директор

„Ние разбираме што им е потребно на пациентите и знаеме како тоа да го направиме. За доброто на сите.“ – Д-р Весна Чадо

luiza
Луиза Јакимовска
hristina-ristovska-sistina-oftalmologija
Христина Ристовска
maja1
Маја Муратовска Чанговска
DSC_0373
Марија Ѓуровиќ
Aleks
Александра Коларска
vesna-spiroska-sistina-oftalmologija
Весна Спироска
ана-гјоргјиева
Ана Ѓорѓиева
валентина
Валентина Георгиевска
кате
Катерина Василевска
КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДАЛИ СТЕ КАНДИДАТ ЗА ЛАСЕРСКА КОРЕКЦИЈА НА ДИОПТРИЈА

Ласерска корекција на диоптрија прават до 800.000 луѓе во УСА. Околу 96 %  од пациентите, се задоволни од резулатите што ги имаат. Како да знаете дека Ласик е за вас ?

ПОЗНАТИ ЛИЧНОСТИ И МРЗЛИВО ОКО

Дали знаете што е страбизам? Или, пак амблиопија? Луѓето со овие очни болести, често имаат вкрстени очи. Од овие болести, страда 5% од светската популација, што значи дека не се ретки, како што мислите. Дури и некои познати личности имаат „мрзливо око“, a вие тоа не сте го забележале кај нив!

НУТРИЦИСКИ СТРАТЕГИИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА ИСЦРПЕНОСТА КАЈ ДОКТОРИТЕ

The Physicians Foundation, информира дека  61 % од докторите во Америка доживеале  „ burnout “  во 2021,   што е неверојатно зголемување во однос на 40 %  во 2018 година.   Како резултат на тоа,  се очекува до 2025 година,   да има  90. 000 доктори помалку отколку што е потребно.   Иако системските решенија може да бидат најефикасни во решавањето на проблемот со исцрпувањето на докторите,  „грижата за себе“  исто така игра огромна улога.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ОЧИТЕ И НОСЕТЕ МАСКА ЗА СПИЕЊЕ

По долг и напорен ден, нема ништо поубаво, од убав и здрав сон.  Но, 50 до 70 милиони Американци, страдаат од различни нарушувања на спиењето. 40 % од луѓето, на возраст меѓу 40 и 59 години, спијат помалку од што е потребно. 37% од помладите луѓе, од 20 до 39 години, не спијат доволно. Кое е решението, за да се чувствувате попуштени и полесно да заспиете?

КАКВИ ПРОБЛЕМИ СО ОЧИТЕ ИМААТ ПОЗНАТИТЕ АКТЕРИ?

Иако изгледа дека немаат мана и се околу нив е привлечно, дури и познатите актери имаат проблеми со очите. Видете со што се соочуваат, кога одат по црвениот тепих и изгледаат недопирливо.

ЗОШТО Е ВАЖЕН РЕДОВЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД?

Истражувањата покажуваат дека на редовен очен преглед покрај детален преглед на окото,  може да се се дијагноцтицираат и многу други болести и да се види здравствената состојба на организмот во целина. Американската Академија за Офталмологија, посочува какви медицински проблеми може да се откријат преку очите.

КАКО ГОЛЕМИТЕ ПИСАТЕЛИ ГО ДОЖИВУВАЛЕ СОПСТВЕНОТО СЛЕПИЛО?

Kако пишувале писателите кои биле слепи?  За некои легендарни пистатели низ историјата од Хомер до Борхес, губењето на видот  било непремостлива пречка, додека за други движечка сила, која станувала составен дел од нивната работа и креативност.

КАКО ПУШЕЊЕТО ВЛИЈАЕ НА ВИДОТ?

Пушачите за разлика од непушачите, се изложени на 16 пати поголем ризик, од ненадејно губење на видот поради оптичка невропатија или блокирање на крвните садови кои го хранат окото. Според студија на Macular Society, 53% oд луѓето не се свесни дека пушењето штетно влијае на очите и на видот во целина.

ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ КОГА ОКОТО ВИ Е ИЗГРЕБАНО?

Окото може да го повредите секаде ,  без оглед  дали сте на отворено,  или пак се одморате дома.  Тоа може да ви се случи, дури и ако готвите,  или пак си играте со миленикот. Последиците може да бидат различни, од тривијала иритација до сериозни проблеми поврзани со видот.

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ОЧИТЕ МОЖЕ ДА ЈА ПОКАЖАТ БИОЛОШКАТА ВОЗРАСТ НА ЧОВЕКОТ?

Студија објавена во British Journal of Ophtalmology,  покажува дека преку ретината на лесен и неинвазивен начин,  може да се одреди биолошката возраст на човекот.   Кај луѓето со поголема биолошка возраст,  ризикот од болести со фатални последици е двојно поголем , за секоја година разлика со хронолошката возраст.

ДAЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ПРЕДВРЕМЕ РОДЕНИТЕ БЕБИЊА МОЖЕ ДА ИМААТ ПРОБЛЕМ СО ОЧИТЕ?

Предвреме родените бебиња може да добијат прематурна ретинопатија,  очна болест која може сериозно да го загрози видот. Болеста се развива кај 60% од бебињата, со родилна тежина помала од 1250 грама и 12% од нив треба медицински да бидат третирани.

ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА ВЕЖБАЊЕТО МОЖЕ ДА ГИ ОЛЕСНИ СИМПТОМИТЕ НА СУВО ОКО?

 Физичката активност во голема мера влијае на здравјето на очите и на квалитетот на видот.  Истражувачите од Универзитетот Ватерло , откриле дека вежбањето ја зголемува секрецијата на солзна течност, која го намалува сушењето и го ублажува чешањето на очите … читај повеќе

КАКО БРЕМЕНОСТА ВЛИЈАЕ НА ВИДОТ?

Физичките и хормоналните промени во бременоста влијаат на здравјето на очите и на видот во целина. Студија на American Optometric Association, открива дека една од шест жени, во бременоста доживува промени во видот, а дури две од пет жени не се свесни за тоа. Кои се 10 те најважни работи што треба да ги знаете.

КАКО ВЛИЈАЕ АЛКОХОЛОТ НА ЛУЃЕТО СО МАКУЛАРНА ДЕГЕНЕРАЦИЈА

Новите истражувања покажуваат дека луѓето со макуларна дегенерација, треба да се откажат од алкохолот. Макуларната дегенерација поврзана со стреењето е најчеста причина за губење на видот, а од неа страдаат 2,1 милиони Американци.

КАКО ДА ГИ ЗАШТИТИТЕ ОЧИТЕ ОД ЗАГАДЕНИОТ ВОЗДУХ?

Новите студии покажуваат дека долготрајната изложеност на загаден воздух  може да предизвика суво око,  навлажнување и печење на очите,  па дури и глауком со неповратни последици.  Американската Академија за Офталмологија,  ги посочува последиците поврзани со макуларна дегенерација.

ЗОШТО ЕМОЦИИТЕ ПОВЕЌЕ ГИ ЧУВСТВУВАМЕ СО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ?

 Ако сакаме да развиеме емпатични чувства, треба луѓето да ги слушаме со затворени очи.  На тој начин комплетно се фокусираме на гласот на соговорникот и преку вокализацијата може да ги одредиме неговите емоции.