Kaко ја решаваме високата диоптрија?

Со отвoрањето на Одделот за рефрактивна хирургија забележавме дека голем дел од пациентите имаат проблеми со диоптријата. Таа може да биде плус или минус и може да биде многу висока.
 
Високата диоптрија најчесто е наследна. Се наследува од родителите и затоа многу е важно да се одреди во детството, затоа што доколку детето има на пример +6 диоптер, тоа ќе има поспор развој, поспори моторни способности. Овие деца имаат имаат проблем со читањето кога одат во училиште, со извршување на домашните задачи и најчесто родителите мислат дека тоа се хиперактивни или збунети деца, а со очниот преглед ќе се утврди дека тие всушност имаат очен проблем и откако ќе им се дадат очила за вид, активностите кои ги имаат ги извршуваат многу побрзо и нормално.
 
Високата диоптрија влијае и врз целокупното психолошко однесување кај некои луѓе. Ние имаме пациенти со -10, -20 диоптер кои доаѓаат во нашата клиника да се обратат за помош. Носат дебели стакла кои тежат и тоа создава нервоза во секојдневните активности.
 
Токму затоа, разговорот со пациентот е многу важен, јас и моите колеги офталмолози се договараме со нашите пациенти како ќе го решиме нивниот очниот проблем.
 

Како ја третираме високата диоптрија?

 Доколку се работи за луѓе од 20-40 години, високата диоптрија се третира со имплантација на факични леќи. Со имплантација на овие леќи не постои ризик од компликации, таа е безболна, брзо се изведува, се прави мал рез од 2 мм и веќе следниот ден пациентот гледа одлично. Постоперативно се ставаат капки цел месец, значи ништо не е комплицирано. Ова е едноставна техника, после која пациентот е презадоволен бидејќи јасно гледа.
 
За оние пациенти над 40 години кои имаат висока диоптрија, постои голема веројатност да се појави и катаракта. Овој проблем во Систина Офталмологија го решаваме така што природната леќа им ја заменуваме со интраокуларна леќа. Тоа значи дека истовремено со катарактата ( пердето ) го решаваме и диоптерот, односно пациентот повеќе нема потреба од очила за вид бидејќи јасно ќе гледа и блиску и далеку.
 
Омилените ваши активности како читање книги, употреба на дигитални апарати, работа на компјутер и слично, ќе можете да ги правите без очила за вид. Овие методи го симнуваат високиот диоптер до нула, односно пациентот веќе нема да има диоптрија.
 
За еден доктор и за целиот медицински персонал во нашата клиника не постои поголема среќа од онаа кога пациентот по интервенцијата е презадоволен бидејќи нема повеќе да носи очила. Сосем непотребно е да живеете со висока диоптрија кога во денешно време постојат едноставни методи за симнувањето на диоптријата.
 

Автор: Д-р Билјана Костовска, офталмохирург