Наши доктори

Д-р Мирјана Саздовска

d-r-mirjana-sazdovska-sistina-oftalmologija
 • Специјалист офталмолог
 • Контакт: mirjana.sazdovska@sistinaoftalmologija.mk

Специјалист по офталмологија

 • Медицинскиoт факултет Скопје (1982)
 • Вработена на Клиниката за очни болести, Скопје (1983)
 • Специјализација по офталмологија (1987)
 • Асистент на Катедрата по офталмологија при Медицинскиот. Факултет, Скопје (1990)
 • Постдипломски студии (1984)
 • Стручна едукација – Школа за ултразвук- организирана од страна на Српското лекарско друштво, Крагујевац (1986)
 • Шеф на Кабинет за ултразвук на Клиниката за очни болести, Скопје
 • Активен учесник во воведување на ласер терапијата во офталмологијта на Клиниката за очни болести, Скопје (1991)
 • Стручно усовршување во врска со примената на ласер терпијата на Клиниката за очни болести во Ниш и во Љубљана (1991, 1992)
 • Стручно усовршување на Клинката на очни болести во Софија во Кабинетите за ултрасонографија, флуоресцеинска ангиографија и ласер терапија. (1993)
 • Стрчно усовршување во врска со оператвитните зафати на стаклестото тело и ретината, Варна (1995)
 • Автор и коавтор на околу 20 трудови презентирани во земјава и странство.
 • Присуство на офталмолошки Конгреси во Будимпешта, Милано, Париз и Истанбул
 • Член на Управниот одбор на Здружението на офталмолози на Македонија во два мандата
 • Работно искуство- Клиника за очни болести ( 1983-1998), ПЗУ Окулус ЕМ (1998-2012), Систина Oфталмологија (2012-)
 • Поле на особен интерес – болести на ретината, ехографија, ласер терапија, флуоресцеинска ангиографија

последни совети

Окуларна мигрена

Целта на овој преглед е да се исклучат други промени на ретината пропратени со светкање, што може да биде знак за одлепување на ретината
cesto-solzenje-na-oci-sistina-oftalmologija

Зошто солзат очите?

Ако солзењето е проследено со интензивно црвенило, со гребење и болка во окото или пак со замаглување на видот, итно е потребен очен преглед.
sinusi-oci-sistina-oftalmlogija

Дали сте знаеле дека воспалението на синусите може да предизвика заболување на очите?

Ако воспалението не се лекува навреме, може да доведе до сериозни компликации, како воспаление на очниот нерв што резултира со негова атрофија и губење на видот.
mrzlivo-oko-ambliopija-sistina-oftalmologija

Дали знаете што е амблиопија (мрзливо око)?

Амблиопијата се јавува во најраната детска возраст и ако не се открие навреме и соодветно не се третира, окото може засекогаш да остане со послаб вид.
Scroll to Top