Наши доктори

Д-р Фанка Гилевска

1
  • Специјалист офталмолог
  • Контакт: fanka.gilevska@sistinaoftalmologija.mk

Образование и работно искуство

Д-р Фанка Гилевска по завршувањето на своите студии на Медицинскиот факултет во Скопје,  во 2009 година се упатува на специјализација по офталмологија на универзитетската клиника за очни болести „Ребро“ во Загреб. Во 2012 година го завршува постдипломскиот курс за медикал ретина, додека во 2013 година се враќа во Македонија како специјалист офталмолог во КорнеаМедика. Работното искуство го продолжува во Задар, Хрватска во ПЗУ Лакрима и во меѓувреме е дел од работилница за дијагностика и терапевтски пристап  во педијатриска офталмологија и страбологија во општата болница во Задар, одржана од проф. д-р Боерген, од Лудвиг Максимилијан универзитетот во Минхен, Германија. Во 2015 година, се придружува на тимот на „Систина Офталмологија“ и се доусовршува на универзитетската клиника „Свјетлост“ во Загреб во областа на рефрактивната хирургија и болести на рожницата особено во дијагноза и третман на кератоконус со крослинкинг метода. Во моментов, д-р Фанка Гилевска е на докторски студии од областа на биомедицинска наука на Универзитетот во Загреб.

 

Област на работење

Д-р Фанка Гилевска  се бави со хирургија на преден сегмент – третман на кератоконус со крослинкинг метода и фитање на ROSE К леќи; корекција на диоптрија со ЛАСИК и ПРК и медикаментозен третман на заден сегмент – дијагноза, интравитреална апликација на лекови  (анти-ВЕГФ третман) и ласерскафотокоагулација.

 

Истражувања и публикации

Автор е на повеќе научни трудови за кератоконус, ласерска корекција на диоптрија и третман на состојби на задниот сегмент на очите (анти-ВЕГФ) и редовно ги презентира своите трудови на македонски и интернационални конференции за офталмологијата.

 

Членство

Од 2009 та година, д-р Фанка Гилевска е официјално член на Лекарска комора на Република Македонија и член на Лекарска комора на Република на Хрватска.

 

Награди

Во 2015 д-р Фанка Гилевска ја доби наградата за најдобар млад офталмолог „Зерголен Чупак“ за својот научен труд ЛАСИК – Први искуства, во конкуренција од 17 учесници од Хрватска, Словенија, Србија и Босна и Херцеговина.

 

Главни публикации 

  • Промена на оската кај пациенти со висок астигматизам после ЛАСИК. Axis change in high astigmatism patients after LASIK. 13-ти Конгрес на Хрватското здружение на катарактни и рефрактивни хирурзи, Загреб, 2018.
  • Претеран ефект од крос линкинг кај кератоконус (случај). 4-ти Конгрес на здружение на офталмолози на Република Македонија со меѓународно учество, 2017
  • Текот на проѕирноста на рожницата после крослинкинг. Меѓународен состанок на специјалисти за крослинкинг, Швајцарија декември 2016
  • Текот на проѕирноста на рожницата после корнеален колагенски крослинкинг за кератоконус. 12-ти Хрватското здружение на катарактни и рефрактивни хирурзи, Загреб, октомври 2016
  • ЛАСИК – Први искуства, 11-ти Хрватското здружение на катарактни и рефрактивни хирурзи, Загреб, 2015
  • Корелација меѓу морфологија на макуларен едем кај дијабетична макулопатија и видната острина. 12-ти Конгрес на офталмолози на Република Хрватска со меѓународно учество, 2012
  • Тераписки можности кај хемандиом во детската возраст. 10-ти Конгрес на офталмолози на Република Хрватска со меѓународно учество, 2010

последни совети

charles-bonnet-syndrome-sistina-oftalmologij

Charles Bonnet Syndrome – синдром на видни халуцинации

За жал, најголем број од луѓето не ги спомнуваат, не ги признаваат, а истовремено се плашат од нив. Сметаат дека истовремено со видот, го губат и разумот, се плашат од сенилност.
keratokonus-sistina-oftalmologija

Кератоконус: многу почест отколку што знаеме

Првичните симптоми се отежнато фокусирање навечер, расејување на светлината околу светлосен извор во вид на халоа или ѕвезди.
makularna-degeneracija-sistina-oftalmologija

Сенилна макуларна дегенерација (дегенерација на точката за јасен вид)

Сенилната макуларна дегенерација најчесто се открива случајно, на редовен офталмолошки преглед со проверка на видната острина и ширење на зеници. Најчесто на почетокот, нема никакви симптоми по видот. Кога се веќе присутни симптоми, значи дека стадиумот е понапреден.
dijabetes-oci-sekjer-sistina-oftalmologija

[II дел] Како нерегулираниот шеќер ги оштетува очите?

Препорака до сите што имаат дијабет и оние кои имаат некаков контакт и влијание на пациенти со дијабет: окото е прозорец на состојбата на бубрезите и мозокот. Еден поглед на ретината, дава слика колку дијабетот направил штета на телото. Годишен очен преглед е повеќе од задолжителен кај лицата со дијабетес.
dijabetes-oci-sekjer-sistina-oftalmologija

[I дел] Како нерегулираниот шеќер ги оштетува очите?

Дијабетесот е хронична, ендокринолошка болест која преку повеќе различни механизми влијае на функционирањето на сите органи во телото. Освен развојот на системски компликации, многу важни, а често и предводници на компликациите се оние на очите.
laserska-korekcija-film-sistina-oftalmologija

Сте гледале 3D филм, но не сте воодушевени од ефектите? Дознајте зошто…

Ако не сте воодушевени од тродимензионалноста на сликата, ви се гади и добивате главоболка треба да се консултирате со офталмолог.
Scroll to Top