Наши доктори

Проф. д-р Никица Габриќ

Проф д-р Никица Габриќ
  • Специјалист офталмолог
  • Субспецијалист за хирургија на преден сегмент
  • Основач и управител на универзитетска клиника „Свјетлост“ Загреб
Образование и работно искуство

Д-р Фанка Гилевска по завршувањето на своите студии на Медицинскиот факултет во Скопје, во 2009 година се упатува на специјализација по офталмологија на универзитетската клиника за очни болести „Ребро“ во Загреб. Во 2012 година го завршува постдипломскиот курс за медикал ретина, додека во 2013 година се враќа во Македонија како специјалист офталмолог во КорнеаМедика. Работното искуство го продолжува во Задар, Хрватска во ПЗУ Лакрима и во меѓувреме е дел од работилница за дијагностика и терапевтски пристап во педијатриска офталмологија и страбологија во општата болница во Задар, одржана од проф. д-р Боерген, од Лудвиг Максимилијан универзитетот во Минхен, Германија. Во 2015 година, се придружува на тимот на „Систина Офталмологија“ и се доусовршува на универзитетската клиника „Свјетлост“ во Загреб во областа на рефрактивната хирургија и болести на рожницата особено во дијагноза и третман на кератоконус со крослинкинг метода. Во моментов, д-р Фанка Гилевска е на докторски студии „Биомедицина и ….“ на Универзитетот во Загреб.

Област на работење

Д-р Фанка Гилевска се бави со хирургија на преден сегмент – третман на кератоконус со крослинкинг метода и фитање на ROSE К леќи; корекција на диоптрија со ЛАСИК и ПРК и медикаментозен третман на заден сегмент – дијагноза, интравитреална апликација на лекови (анти-ВЕГФ третман) и ласерскафотокоагулација.

Истражувања и публикации

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Членство

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Награди

Во 2015 д-р Фанка Гилевска ја доби наградата за најдобар млад офталмолог „Зерголен Чупак“ за својот научен труд ЛАСИК – Први искуства, во конкуренција од 17 учесници од Хрватска, Словенија, Србија и Босна и Херцеговина.

Предавања

Presenter at the 13th Congress of the Coratian Society of Cataract and refractive Surgeons (CSCRS), held in Zagreb, March 2018: Axis change in high astigmatism patients after LASIK
Presenter at the 4th Congress of Macedonian Ophthalmologists with international participation, held in Ohrid, September 2017: Corneal cross linking over responder (Case report)
Presenter at the International CXL Experts Meeting in Zurich, Switzerland, December 2016: Cornealtransparency course after corneal CXL
Presenter at the 12th Congress of the Coratian Society of Cataract and refractive Surgeons (CSCRS), held in Zagreb, October 2016: Corneal transparency course after corneal collagen cross linking for keratoconus
Presenter at the 11th Congress of the Croatian Society of Cataract and refractive Surgeons (CSCRS), held in Zagreb, October 2015: LASIK – first experiences
Presenter at the 12th Congress of Croatian Ophthalmology Society with International participation,held on Brac, May 2012: Morphology of diabetic macular edema in correlation with visual acuity
Presenter at the 10th Congress of Croatia Ophthalmological Society with international participation, held in vodica May 2010: Treatment modalities for infantile haemangiomas

последни совети

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Scroll to Top