Наши доктори

Д-р Билјана Костовска

Д-р Билјана Костовска
 • Специјалист офталмолог
 • Субспецијалист за витреоретинална, катарактна и рефрактивна хирургија /li>
 • Контакт: biljana.kostovska@sistinaoftalmologija.mk
 • Медицинскиoт факултет Скопје (1999)
 • Вработена на Клиника за очни болести, Скопје (2000)
 • Специјализацијата по Офталмологија (2005)
 • Магистерски студии (2001)
 • Асистент на Медицинскиot факултет (2008)
 • Вклучена во изработка на меѓународнен проект “Тромбофилија, хередитарен синдром” Љубљана
 • Курс по Офталмологија Софија, Бугарија (2001)
 • Стипендист на СОЕ ( Европско здружение на Офталмолози) за стручен престој во Moorfield hospital, Лондон – преден сегмент и хурургија на катаракта и хирургија на преден сегмент
 • Курс за факоемулзификација, хирургија на заден сегмент, Швајцарија (2010)
 • Едукативни предавања во рамките на Здружението на Офталмолози на Р. Македонија.
 • Офталмолошки конгреси во Мадрид, Сараево, Београд, Софија, Нови Сад, Дубровник (2003)
 • Има објавено околу 30 трудови
 • Избрана за асистент на Медицински Факултет (2008)
 • Член на Македонско лекарско друштво, Лекарската Комора и Здружението на Офталмолози на Р.Македонија и Р. Хрватска
 • Стручна редакција на книгите „Основи на Офталмологија“ од Д-р Синтија А. Бредфорд и „Клинички постапки при очен преглед“ од Ненси Б. Карлсон и Даниел Курт
 • Работно искуство: Очната клиника Скопје (2000), Систина Офталмологија (2010-)
 • Област од посебен интерес – хирургија на катаракта, факоемулзификација, траума на очи и хирургија на преден и заден сегмент

последни совети

vid-40-godini-katarakta-ocila-sistina-oftalmologija

Вид по 40-тата. Што да очекувате?

Постои една изрека, која вели „животот започнува на 40 години“. Сепак, како што влегувате во четвртата деценија од животот, вашиот организам полека дава знаци за вашата грижа кон него.
fakicni-lekji-sistina-oftalmologija-korekcija-vid

Што кога ласерската корекција на диоптрија не е правиот избор?

Ако не сте кандидат за ласерската корекција на диоптрија, ги препорачуваме методите за вградување на леќи со кои се корегира диоптријата/цилиндерот.
fakti-mitovi-laserska-korekcija-dioptrija-sistina-oftalmologija

Ласерска корекција на диоптрија – дали да ја направам?

Оваа интервенција ви дава можност повеќе да немате проблеми со видот, да не се нервирате бидејќи леќата ви се изгубила или наутро не можете да ги најдете очилата за вид.
visoka-dioptrija-sistina-oftalmologija-fakicni-lekji

Kaко ја решаваме високата диоптрија?

Високата диоптрија влијае и врз целокупното психолошко однесување кај некои луѓе. Ние имаме пациенти со -10, -20 диоптер кои доаѓаат во нашата клиника да се обратат за помош.
artritis-vospalenie-na-oci-sistina-oftalmologija

Која е поврзаноста на артритисот со очите?

Окото, како што некои офталмолози го сметаат, е микрокосмос кој се наоѓа во мала топка.
Scroll to Top