Модерното време ги направи децата и компјутерите неразделни. Новите генерации растат со современата технологија, која има многу предности, но исто така и мани, штетна е не само кога е во прашање психофизичкото здравје, туку може значително да го наруши и видот. Децата многу време поминуваат пред современите гаџети, така што треба да знаете какво влијание имаат и како да ги заштитите вашите деца oд нив.

1. Дигиталните уреди емитуваат т.н. сина светлина која може да го зголеми ризикот детето кога ќе порасне да заболи од макуларна дегенерација, т.е. за болување на дел од окото.

2. Иритација може да се јави и од намалениот проток на солзи во окото, бидејќи детето кога гледа во екран помалку трепка, па поради тоа окото да станува посуво.

3. Доколку детето поминува многу часа пред компјутер, постои поголема шанса кога ќе порасне да му се појави миопија, односно кратковидост.

4. Секои 20 минути вашето дете би требало да ги тргне очите од компјутерот и барем 6 метри да биде одалечен од нив.

5. Се препорачуваат специјални очила додека тоа гледа во екран. Oчилата со поликарбонатски леќи нудат највисок степен на заштита од зрачењето на екраните и им овозможуваат јасен вид. Многу очила имаат леќи кои ја задржуваат сината светлина и истите можат да се носат во текот на многу активности на детето.

6. Социјализирајте го. Повеќето активности нека ги прави со другарчиња, братот, сестрата. Доколку се чувствува осамено, ќе посегне по компјутерот. Затоа, направете да му е интересно и надвор од дома. Помогнете му да се запознае со другарчиња во парк или во маало.

Совет за првичен преглед и/или дијагностика во случај да имате иста или слична состојба:

Специјален преглед за деца

Испитувањата на прегледот зависи од годинките на детето. Цената варира согласно потребните испитувања.

1.000,00 – 2.260,00

Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

 • Понеделник – петок од 08:00 – 20:00 часот
 • Закажување на термин на:
  • Скопје: + 389 2 3097 000;
  • Битола: +389 47 226 900;
  • Гостивар: +389 42 210 800;
  • Пациентите од медицинските центар во Тетово се пренасочуваат во „Систина Офталмологија“ Скопје;
 • Редовните закажани термини за прегледи и интервенции ќе се одвиваат непречено;
 • Дозволена е една придружба за лицата кои доаѓаат на преглед/интервенција.
 • Влезот во болницата се одвива преку Влез А, Влез Б и Ургентен центар на „Аџибадем Систина“;
 • Сите лица што влегуваат во болницата се обврзани да ја поминат контролата на влезовите што се во функција.

Услугата online консултација ќе Ви овозможи од безбедноста и удобноста на Вашиот дом да добиете стручен совет од наш доктор за вашата состојба со очите и да добиете насоки за понатамошна медицинска нега односно медицински извештај.