Информации за тековно работење во услови на Ковид- 19

Повеќе

Блог

Multifokalni Lekji - Sistina Oftalmologija

Мултифокални : очила, контактни леќи или интраокуларни леќи? Како да го направите вистинскиот избор?

Некаде помеѓу 40-45та година од животот, ви се јавува проблем при читање, пишување или работа на близина. Го избегнувате текстот кој го читате, потребно ви…
ПОВЕЌЕ

Што имаат заедничко дехидратацијата и здравствените работници во време на КОВИД-19?

Голем број на здравствени работници, за време на оваа пандемија и по враќањето на нормалниот тек на работа, истакнуваат симптоми на дехидрираност. Според истражувањата, заклучно…
ПОВЕЌЕ

Вид по 40-тата. Што да очекувате?

Постои една изрека, која вели „животот започнува на 40 години“. Сепак, како што влегувате во четвртата деценија од животот, вашиот организам полека дава знаци за…
ПОВЕЌЕ

Окуларна мигрена

Целта на овој преглед е да се исклучат други промени на ретината пропратени со светкање, што може да биде знак за одлепување на ретината
ПОВЕЌЕ

Сенилна макуларна дегенерација (дегенерација на точката за јасен вид)

Сенилната макуларна дегенерација најчесто се открива случајно, на редовен офталмолошки преглед со проверка на видната острина и ширење на зеници. Најчесто на почетокот, нема никакви…
ПОВЕЌЕ
dijabet-sistina-oftalmologija-oci-anti-vegf-tretman-hirurgija

[I дел] Како нерегулираниот шеќер ги оштетува очите?

Дијабетесот е хронична, ендокринолошка болест која преку повеќе различни механизми влијае на функционирањето на сите органи во телото. Освен развојот на системски компликации, многу важни,…
ПОВЕЌЕ

Како бременоста влијае на очите?

За време на бременоста, хормонските промени,  промените во метаболизмот, задршката на течности и промените во крвната циркулација можат да ги афектираат очите и видната функција.
ПОВЕЌЕ

Зошто солзат очите?

Ако солзењето е проследено со интензивно црвенило, со гребење и болка во окото или пак со замаглување на видот, итно е потребен очен преглед.
ПОВЕЌЕ